Mokytojų stažuotė Suomijoje

Šių metų spalio 6–10 dienomis Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojos Edita Ramanauskienė ir Ramunė Batutienė dalyvavo stažuotėje Suomijoje pagal projektą „Alternatyvusis ugdymas“. Pedagogės susipažino su Suomijos švietimo sistema, pagalba mokytojui, mokymo formomis ir būdais, padedančiais mokiniams įgyti pagrindinį išsilavinimą.

 100_6109

Suomijos mokytojai gali laisvai planuoti pamokas, rinktis mokymo metodus, pamokų trukmę ir pertraukas. Ugdymo procesas vyksta nedidelėse klasėse, jose vyrauja puiki atmosfera, mokiniai su mokytojais bendrauja tiesiogiai. Mokyklos aplinkoje atsispindi vaikų kultūra, sienos dekoruojamos mokinių darbais Suomijoje daug dėmesio skiriama mokyklų estetiškai aplinkai, nes ji formuoja vaikų estetinį skonį ir motyvuoja juos mokytis. Suomijos mokykla primena namus, mokiniai skatinami kalbėti tyliau, elgtis ramiau ir įdėmiai klausytis. Visose klasėse yra interaktyviosios lentos, visi mokiniai aprūpinti kompiuteriais. Įvairiose pamokose pirmiausia aptariamos jų gautos savarankiškos užduotys, po to jie dirba individualiai. Mokytojai, siekdami paskatinti mokinius, akcentuoja, ką jiems pasisekė padaryti sėkmingai. Daug dėmesio integruotose pamokose skiriama komunikacinių gebėjimų, pagarbos vienas kitam ir kitoms žmonių kultūroms ugdymui, gebėjimui argumentuoti savo nuomonę ir išklausyti kitus.

Stažuotės Suomijoje metu Lietuvos mokytojai dalyvavo susitikimuose su Suomijos nacionalinės švietimo tarybos (Finnish Nacional Board of Education) atstovu Mr.Leo Pahkin, išklausė jo pranešimus „Suomijos švietimo sistema nacionaliniu lygmeniu“ ir „Švietimo reforma Suomijoje“, taip pat aplankė šešias mokyklas: Askolan pagrindinę mokyklą (Vakkola), Askola Institute (Monninkyla), Karkuvuori mokyklą (Kotka), Kotkansaari mokyklą (Kotka), Sotungi ir Hakunila mokyklas (Vanttaa).

Pirmąją stažuotės dieną mokytojos iš Lietuvos aplankė nedideles Askolan ir Askola Institute mokyklėles Vakkolos mieste. Tai pagrindinės mokyklos. Vaikai mokyklose jaučiasi labai laisvai, po mokyklą vaikšto tik su kojinėmis, be batų. Daugumoje pamokų naudojami kompiuteriai, vaikai labai daug dirba savarankiškai, mokytojas yra daugiau padėjėjas nei žinių perteikėjas.

Antrąją dieną laukė išvyka į Karkuvuori ir Kotkansaari aukštesniąsias vidurines mokyklas Helsinkio priemiestyje Kotka. Jose mokosi 16–19 metų moksleiviai. Tai gražios ir didelės mokyklos. Mokiniai patys pasirenka tvarkaraštį ir dalykus, kurių jiems reikės ateityje. Privaloma išklausyti 75 kreditus. Baigę  mokslo metus, mokiniai laiko baigiamuosius egzaminus, kurie yra labai svarbūs, suteikiantys galimybę stoti į universitetus. Kiekvienas mokinys privalo laikyti mažiausiai 4 egzaminus. Pamokų metu visose klasėse naudojamos išmaniosios lentos.

Paskutiniąją dieną mokytojai iš Lietuvos lankėsi Vantos miesto mokyklose Sotungi ir Hakunila. Mokiniai bendravo su atvykusiais mokytojais iš Lietuvos anglų kalba, nors gimtoji kalba suomių, mielai aprodė mokyklą, pasakojo apie savo mokymąsi.

Į Lietuvą grįžome pilnos gerų idėjų ir gražių įspūdžių.

 

Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojos Edita Ramanauskienė ir Ramunė Batutienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close