Opozicija: „Geras šeimininkas visada ras išeitį“

Spalio 8 d. Prienų rajono savivaldybės mažojoje salėje vyko spaudos konferencija, kurią surengė Prienų rajono savivaldybės Tarybos opozicinių partijų atstovai: opozicijos lyderė Loreta Jakinevičienė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Jonas Vilionis, Tėvynės sąjungos Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Juozas Krikštolaitis. Spaudos konferencijoje dalyvavo ir LR Seimo narys, partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininkas Vytautas Kamblevičius.

 DSC_1314

Opozicijos lyderė Loreta Jakinevičienė informavo, kad spaudos konferencijos tikslas – atkreipti gyventojų dėmesį į kai kurias opias ir aktualias Prienų rajono gyventojams problemas, atsakyti į jiems rūpimus klausimus, išsakyti savo poziciją dėl kai kurių Savivaldybės vadovų, Tarybos, valdančiosios koalicijos priimtų sprendimų, taip pat paviešinti Prienų rajono savivaldybės Tarybos posėdžio metu pateiktus paklausimus ir atsakymus į juos.

 

Biokatilinė galėjo jau būti „užkurta“

Opozicijai kelia nerimą biudžetinių įstaigų įsiskolinimas ,,Prienų energijai“, šiuo metu, pasak L. Jakinevičienės, siekiantis apie 362 501,89 Lt (kartu su delspinigiais). „Jos „Sutartis su ,,Prienų energija“ baigiasi 2015 metais, tačiau neaišku, ar iki sutarties pabaigos bus padengti įsiskolinimai ir kokie įsipareigojimai laukia biudžetinių įstaigų. Šiuo metu biudžetinės įstaigos yra gavusios „Prienų energijos“ raštus apie įsiskolinimus“, – pabrėžė opozicijos lyderė, atkreipdama dėmesį į ilgai strigusį Prienų biokuro katilinės statybos klausimą . „Pagaliau viešieji pirkimai įvyko, tačiau akivaizdu, kad šį sezoną nei naujos katilinės, nei pigesnio mokesčio už šildymą nebus, nors katilinė galėjo būti pastatyta ir įjungta dar praėjusiais metais. Tereikėjo atsakingai vykdyti viešuosius pirkimus“, – teigė L. Jakinevičienė.

Vytautas Kamblevičius pridūrė: „Kadencijos pradžioje buvo užsibrėžta katilinę pastatyti per metus, bet kadencija baigiasi, o katilinė dar neveikia. Opozcijos dėka pavyko tik vienas dalykas – katilinės statybos kaina sumažės nuo 10,4 mln. Lt iki 7 mln. Lt. Apmaudu, kai viešųjų pirkimų reikalus tvarkę Savivaldybės specialistai nesugebėjo atlikti savo darbo, todėl sugalvojo permesti šį darbą įmonei, organizuojančiai pirkimus“, – priekaištavo V. Kamblevičius, nerimaudamas dėl artėjančių 2015 m., kai baigsis šilumos tiekėjų pastatų nuomos sutartis su Prienų šilumos tinklais. Anot jo, veiklos sutartis tęsis dar iki 2015–2016 m. šildymo sezono pabaigos, todėl esą gali būti kurioziškų sutarčių, kurios bus nepalankios ateinančios kadencijos rajono valdantiesiems. Seimo narys įsitikinęs, kad neturėtų būti pasirašytos pastatų nuomos sutartys, kol nebus išrinkta nauja valdžia.

Juozas Krikštolaitis taip pat apgailestavo dėl partijos įdirbio praėjusios kadencijos metu, esą TS–LKD partija gavo lėšų iš Vyriausybės, bet šios lėšos buvo nepanaudotos, o atėjusieji, pasak jo, nesugeba užbaigti darbų.

 

 

 

„Švietimo įstaigų vadovų koeficientai turėtų atitikti mokytojų koeficientų vidurkį“

Rugsėjį Tarybos posėdyje buvo padidinti kai kurių Švietimo įstaigų vadovų bazinės mėnesinės algos koeficientai. Opozicijos nuomone, įstaigų vadovų atlyginimų koeficientai turėtų atitikti mokytojų koeficientų vidurkį. „Švietimo įstaigą sudaro visa bendruomenė, todėl planuojant įstaigos biudžetą šis klausimas turėtų būti aptartas mokyklų tarybose, o mokyklų vadovai turėjo jausti moralinę atsakomybę darbuotojams ir nesididinti koeficientų“, – pabrėžė opozicijos lyderė L.Jakinevičienė.

Spaudos konferencijos organizatoriai teigė pritariantys valdančiųjų sprendimui atidaryti ikimokyklinio ugdymo grupę Pakuonio pagrindinėje mokykloje, tačiau pasigendantys platesnio požiūrio ir valdančiųjų atsakomybės už ikimokyklinio ugdymo plėtrą užtikrinant šių paslaugų prieinamumą ir kitose seniūnijose. Pasak L. Jakinevičienės, jau pusę metų diskutuojama dėl dar vienos ikimokyklinio ugdymo grupės atidarymo Skriaudžių ikimokyklinio ugdymo skyriuje, kur eilėje ugdytis laukia 33 vaikai. Jų tėvai kreipėsi į visus Tarybos narius ir rajono merą, prašydami įsteigti dar vieną papildomą grupę, tačiau Taryba nutarė šiais metais papildomos grupės nesteigti. Į opozicijos paklausimą atsakę valdančiosios koalicijos atstovai esą teigę, jog kai bus atliktas 2015 m. patalpų remontas, bus įsteigta antra ikimokyklinio ugdymo grupė. Opozicijos lyderės nuomone, patalpų remontui nereikėjo didelių investicijų, nors pagal LEADER programą buvo paskaičiuota apie 100 000 Lt, bet žadėjo rūpintis, kad valdantieji savo pažadą ištesėtų.

Opozicija priekaištavo valdantiesiems dėl prarastų lėšų, kurios buvo paskirtos planuotam vaikų dienos centrui Veiveriuose. Veiverių T. Žilinsko gimnazijoje įsteigus dvi ikimokyklinio ugdymo grupes (nors dar reikėtų mažiausiai dviejų), pasak L. Jakinevičienės, atsisakyta prieš tai buvusios galimybės įkurti vaikų dienos centrą, kuriame ateityje galėjo įsikurti ir ikimokyklinio ugdymo grupės. „Veiverių seniūnija yra vienintelė seniūnija, kurioje didėja gyventojų skaičius, todėl šioje seniūnijoje reikia užtikrinti visas ikimokyklinio ugdymo, socialines paslaugas. Juolab kad Tarybos posėdyje patvirtinome Veiverių miestelio bendrąjį planą, kuriame išdėstyti bendrieji sprendiniai, nurodant socialinių paslaugų augimo, vaikų dienos centrų poreikį. Jeigu dokumente numatome, jog tai yra poreikis, ir praėjusiais metais turėjome galimybę įkurti vaikų dienos centrą, prašėme ES lėšų ir jas gavome, bet nepanaudojome, tai į strateginį planavimą, galima sakyti, nežiūrima strategiškai“, – opozicijos lyderės nuomone, strategiškai mąstantys Savivaldybės vadovai turėtų orientuotis į bendrą rajono situaciją.

J. Krikštolaičio nuomone, neracionalus lėšų panaudojimas skatina klaidingą švietimo sistemos plėtrą: „To padarinys – vaikai „nuteka“ į kitų rajonų mokyklas, jiems nesuteikiama kvalifikuota pagalba“.

Opozicijos atstovas išsakė savo nuoskaudą dėl kai kurių lyderių neetiško elgesio praėjusio Tarybos posėdžio metu: „Nesilaikydami etikos taisyklių, kai kurie lyderiai puola ir gina tai, kas daroma ne pagal socialinio teisingumo normas ir nusistovėjusias taisykles. Ne veltui buvau uždavęs klausimą dėl mokyklų vadovų priedų skyrimo, tačiau atsakymo nesulaukiau. Darbo užmokesčio priedai skiriami už papildomą darbą ir gerai ar labai gerai atliktas pareigas. Žmonės klaidinami, kad tai yra tiesioginis atlyginimas. Tai nėra tiesioginis atlyginimas, o priedai. Kiti gal ir nusipelnė, bet, kalbant apie darželį, tas lėšas, išmokėtas priedams, galėjo skirti darželiui“.

V. Kamblevičius įsitikinęs, kad Veiverių seniūnijos problemas blokuoja rajono vadovai, nes Veiverių krašto Tarybos nariai yra opozicijoje. Kalbėdamas apie tam tikrų sprendimų atidėliojimą motyvuojant lėšų trūkumu, partijos „Tvarka ir teisingumas“ Prienų skyriaus pirmininkas priminė „Ąžuolo“ progimnazijos remontą, ruošiantis įkeldinti Nemuno pradinę mokyklą. Pasak jo, specialistų apskaičiuotos lėšos remontui nuo 800 000 Lt po savaitės, opozicijai paspaudus, sumažėjo iki 500 000 Lt, o galiausiai ir iki 300 0000, bet Savivaldybei neradus ir tokių lėšų, remontas ūkio būdu buvo atliktas už 62000 Lt. „Gal ir nėra aukščiausio lygio remontas, bet vaikai šiandien kuo puikiausiai ten mokosi“, – teigė V. Kamblevičius. Tą pačią mintį pirmininkas išsakė ir dėl Šilavoto kapinių sutvarkymo, kur, pasak jo, su žmonėmis sutarus atlikti darbus talkos būdu, Savivaldybei nereikėjo pridėti nė lito, nors buvo paskaičiuota, kad darbai kainuos pusantro milijono.

Strateginio dabartinės koalicijos mąstymo pasigedo ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Jonas Vilionis. Klaidingu sprendimu jis pavadino valdančiosios daugumos numatytą seniūnijų stambinimą, Ašmintos seniūniją prijungiant prie Pakuonio seniūnijos, vėliau – planus į Ašmintos daugiafunkcį centrą, kuriame įrengtos pradinio ugdymo skyriaus patalpos, sukelti seniūniją ir kitas įstaigas bei specialistus. „Nors seniūnija nėra idealiausios būklės, bet turi sąlygas laikytis, kol pastatą bus galima suremontuoti iš europinių lėšų. Ašmintoje jau neliko nė medicinos punkto (žmonės vaistų susileisti turi važiuoti į Prienus ar Kauną), žmonės neturi šarvojimo patalpų“, – problemas vardijo J. Vilionis.

 

Opozicijos nuomone, rajono vadovams trūksta lankstumo ir bendravimo su bankų valdytojais

Opozicijos lyderė L. Jakinevičienė atkreipė dėmesį į tai, kad daugelio savivaldybių biudžetai sudėtingi ir komplikuoti, kai kurios savivaldybės Lietuvoje jau viršiję skolinimosi limitus. Skolų didėjimą, pasak opozicijos lyderės, lėmė dvi priežastys: prievolė savivaldybėms skirti nuosavas (dažniausiai paskolintas iš bankų) lėšas projektų, kurie finansuojami ES lėšomis, ir ekonominės krizės metu sumažėję savivaldybių biudžetų pajamos savarankiškoms funkcijoms vykdyti. „Nežiūrint į tai, geras šeimininkas visada ras išeitį“, – pabrėžė L. Jakinevičienė, pridurdama, kad opozicija žada pasidomėti, ar savivaldybė derasi su bankais dėl mažesnių palūkanų normų, nes savivaldybės kontrolieriaus ataskaitoje esą akcentuojama, jog per 2013 metus grąžinta 480 tūkst. Lt ilgalaikių paskolų ir sumokėta net 400,1 tūkst. Lt palūkanų.

Opozicijai, pasak L. Jakinevičienės, kelia nerimą tai, kad galimai biudžete nesuplanuoti dviejų mėnesių atlyginimai biudžetinių įstaigų darbuotojams. „Ar nepasikartos praėjusių metų situacija, kai ne iš mokinio krepšelio lėšų finansuojami nepedagoginiai švietimo įstaigų darbuotojai prieš Kalėdas liko be atlyginimų, kai tuo tarpu kai kuriems savivaldybės darbuotojams buvo mokami priedai prie atlyginimų?“ – klausė opozicijos lyderė, šiuo klausimu ketinanti opozicijos vardu teikti paklausimus administracijos direktoriui A. Marcinkevičiui.

V. Kamblevičiaus nuomone, rajono vadovams trūksta lankstumo ir bendravimo su bankų valdytojais, ieškant būdų sumažinti palūkanų normas. Anot jo, Seime nė karto neteko matyti Prienų rajono savivaldybės vadovų, bandančių „pramušti“ kelius, kad daugiau lėšų ateitų į rajoną, nors kitų savivaldybių merų ir administracijos direktorių knibždėte knibžda. Seimo narys užsiminė, kad jo pastangomis ir įdirbiu Jiezno gimnazijos remontui buvo išrūpinta 175 tūkst. Lt, kitais metais bus skirta pusė milijono, 2016 m. – dar daugiau. „Reikia užmiršti visas ambicijas, visur kalbėtis, tada atsiranda galimybių. Jeigu sėdėsim ir lauksim, kol kas pamėtys iš dangaus – tai taip gyvenime nebūna“, – ironizavo V. Kamblevičius.

J. Krikštolaičio nuomone, Prienų rajono savivaldybėje nėra tvarkingo biudžeto. Stebint Tarybos posėdžius, jam susidaręs įspūdis, jog pritrūkus argumentų „negeram“ sprendimui apginti, kai kurie politikai ragina „patvirtinti, o kitame posėdyje pataisyti“. Opozicijoje esančio Tarybos nario teigimu, toks biudžeto planavimas, šeimininkiško požiūrio trūkumas ir lėmė šiandienines skolas.

Pritardamas J. Vilionis stebėjosi, kad Taryboje svarstomi ne rajono miestelių, ekonominės zonos, kaimo plėtros, verslo skatinimo, o eiliniai ūkiniai klausimai, kam kokią dėžę perduoti, konteinerius padalinti, gatvių pavadinimus pakeisti… Dabartine valdžia nusivylusio žemdirbių atstovo nuomone, geras meras turi spėti ir Vilniuje pabūti, ir rajoną valdyti, kad visi žinotų, jog jis yra. Susidarius kritinei situacijai žemės ūkyje, stebėjosi J. Vilionis, kiti rajonai reaguoja į žemės ūkį kaip į rimtą šaką ir padeda žemdirbiams, tuo tarpu Prienų rajono savivaldybės žemdirbiai turi tenkintis kukliu fondu ir savivaldybės vadovų abejingumu.

 

J. Krikštolaitis: „Komunalinių atliekų konteineriai privalo būti plaunami“

J. Krikštolaitis lyg ir pasidžiaugė, kad nemažai dirbama tobulinant komunalinių atliekų sistemą,kad išdalinti rūšiavimo konteineriai stiklui, bet kartu apgailestavo, jog atliekų sistemos tobulinimas vyksta gyventojų sąskaita. „Anksčiau komunalinės atliekos, laikantis higienos normų, buvo vežamos du arba tris kartus per mėnesį. Kai pradėjo vežti rūšiuotas atliekas, stiklą, atliekų srautai nepadidėjo, o atliekų vežimo dažniai sumažėjo. Žmonės skundžiasi, kad dėl to neturi kur dėti susidarančių atliekų“, – kalbėjo J. Krikštolaitis. Jis teigė išsiaiškinęs, kad atliekų vežimo dažnį gali nustatyti Savivaldybės taryba, tačiau Taryboje, pasirodė, tokie sprendimai nepriimti, todėl administratorius, pasak politiko, daro taip, kaip jam patogiau. „Už rūšiuotas atliekas, jas dar kartą perrūšiavus, gauti papildomi pinigai turėtų padengti vežiojimo kaštus, ir komunalinių atliekų vežimo dažnis neturėtų kisti. Juo labiau kad atliekų konteineriai nėra plaunami, nors juos privalo plauti operatorius. Konteineriai tam tikrais intervalais turėtų būti keičiami ir dezinfekuojami, nes per ilgą laiką gali atsirasti parazitų, dėl kurių gali susidaryti infekcijos žindiniai. To nebuvo būtina daryti, kai veždavo dažniau, tačiau sumažėjus vežimui, tokia priežiūra yra privaloma“, – pabrėžė J. Krikštolaitis.

V. Kamblevičius prisiminė situaciją, kai dėl valdančiosios daugumos ketinimų patvirtinti didesnes komunalinių atliekų tvarkymo kainas, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija, vetavusi klausimo įtraukimą į darbotvarkę, susikirto su koalicijos partneriais. Pasak „tvarkiečių“ pirmininko, per šį laiką nebuvo ir kaina pakelta, ir skola ARATC‘ui kažkaip sumažėjo nuo milijono iki 180 tūkst. Lt.

 

Šilavoto seniūnijos gyventojai skundėsi negalintys sekmadieniais atvykti į bažnyčią

Opozicijos lyderė L.Jakinevičienė teigė gavusi Šilavoto seniūnijos gyventojų kreipimąsi dėl maršrutinio autobuso grafikų. Jame gyventojai rašo, kad kiekvieną dieną į Šilavotą autobusai važiavo 4 kartus, o šiuo metu važiuoja tik tris kartus. Autobusas nevažiuoja 15.30 val. Šeštadienį važiavo taip pat 4 kartus – dabar važiuoja 2 kartus ir iki pietų. Gyventojai pageidauja, kad vienas autobusas važiuotų ryte, kitas – po pietų. Taip pat gyventojai nerimauja, kad sekmadienį seniūnijos neaplanko nė vienas autobusas, nors anksčiau važiuodavo du kartus per dieną. „Gyventojai neturi galimybės patekti į savaitgaliais vykstančius renginius Šilavoto „Davatkyne“. Galbūt pati didžiausia problema kyla gyventojams, norintiems atvykti į Mišias, ir studentams, vykstantiems į studijas“, – kalbėjo L. Jakinevičienė, pažadėjusi gyventojams šiuo klausimu kreiptis į savivaldybės vadovus, kad jie sudarytų patogias susisiekimo sąlygas.

Kaip sakė opozicijos lyderė, neišspręstos ir mokinių pavėžėjimo problemos. Anot jos, jau praėjusiais metais keliems vienos daugiavaikės šeimos ir kitų šeimų vaikams nebuvo kompensuojamos pavėžėjimo išlaidos iki Naujosios Ūtos pagrindinės mokyklos. L. Jakinevičienės žiniomis, situacija nepasikeitė ir šiais metais, todėl buvo įteiktas paklausimas merui. „Pasirodo, Savivaldybė turi už ką nuomoti naują lengvąjį tarnybinį automobilį Savivaldybės vadovams, kai tų automobilių netrūksta, tuo tarpu Šilavoto pagrindinės mokyklos senam autobusui išlaikyti praėjusiame Tarybos posėdyje buvo skirta apie 18 000 Lt. Galimai neracionaliai planuojamos biudžeto lėšos“, – sakė opozicijos lyderė. Ji informavo, kad į opozicijos paklausimą – ar nereikėjo Tarybos pritarimo tarnybinio automobilio nuomai, ar buvo būtina tai daryti, esant komplikuotam savivaldybės biudžetui – gautas administracijos atsakymas opozicijos netenkino, ir ši žada kreiptis į Vyriausybės atstovą dėl konkretesnio paaiškinimo, ar tikrai nebuvo pažeistos automobilio nuomos procedūros.

Baigiantis spaudos konferencijai, jos organizatoriai pabrėžė, kad kai bus pateiktas kitų metų savivaldybės biudžeto projektas, opozicija žada jį peržiūrėti ir pareikšti savo nuomonę bei pastabas. Opozicija nusiteikusi nepraleisti pro akis, ar bus įvykdyti savivaldybės įsipareigojimai kai kurioms švietimo įstaigoms, pavyzdžiui, ar tikrai bus suplanuotos lėšos dar vienos Skriaudžių ikimokyklinio ugdymo grupės įsteigimui. Taip pat bus atkreiptas dėmesys į tai, ar proporcingai bus paskirstytos programinės lėšos. L. Jakinevičienė sakė buvusi nustebinta ir sunerimusi, kai šiais metais nebeliko finansavimo jaunimo bei studijų programoms, nors viešoje erdvėje esą deklaruojama, kaip stipriai dirbama su jaunimu, ir keistai, anot jos, atrodė tai, jog kai kurios asociacijos, kurių vadovai dirba savivaldybėje, gavo dešimttūkstantines paramas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close