Talka ant Matiešionių piliakalnio

Spalio 9 dieną Lietuvai pagražinti draugijos nariai surengė talką ant neseniai atrasto ir identifikuoto Matiešionių piliakalnio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Šių metų rugsėjo 22-ąją, minint Baltų vienybės dieną, Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius kartu su atsakingais specialistais bei Lietuvai pagražinti draugijos narais buvo nuvykę apžiūrėti identifikuoto Matiešionių piliakalnio ir uždegė ant jo ugnelę – atminimo ir pagarbos simbolį. Tai – septintasis Birštono savivaldybės teritorijoje identifikuotas piliakalnis. Matiešionių piliakalnis stūkso sename miške, Matiešionių kaime, netoli prof. Jono Kazlausko tėviškės.

Krašto istorija besidomintis buvęs Birštono girininkas, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Tadas Zubavičius pasakojo, kad seniai buvo žinoma apie pilkapius už Lokupio. Archeologų teigimu, jei pilkapiai yra vienoje upelio pusėje, tai gyvųjų vieta tradiciškai bus kitoje, tad piliakalnio teko ieškoti miškuose.

Pakviesti apžiūrėti menamo piliakalnio, paveldo apsaugos specialistai š. m. rugsėjo 10 d. pateikė išvadą ir patvirtino, kad Birštono savivaldybėje surastas septintasis, Matiešionių piliakalnis.

Piliakalnis yra visai prie pat keliuko, vedančio į Kazlauskų sodybą, tačiau nuo šios pusė ant jo negalima patekti – skiria gilus apsauginis griovys. Talkininkai džiaugėsi, kad piliakalnis, nors ir nelabai didelis, tačiau gražus ir neblogai išsilaikęs.

Manoma, kad šis piliakalnis buvo signalinis, ant jo uždegdavo ugnį esant pavojui.

Piliakalnis šiek tiek apžėlęs menkaverčiais krūmais, kuriuose privirtę sausuolių, tad talkininkai pirmiausia su benzininiais pjūklais pjovė krūmus, rinko sausuolius ir kūreno laužą. Darbo buvo iš tikrųjų daug, tačiau ir talkininkų buvo nemažas būrys, o oras geras ir rudeniškai šiltas, tad darbai vyko sparčiai. Talkininkai triūsė iki vėlyvų pietų, kurie visiems nuilsusiems nuo darbo buvo labai skanūs.
Tikėtina, kad artimiausiu laiku ši vieta bus tiriama, tvarkoma ir kartu su jau visiems žinoma kalbininko profesoriaus Jono Kazlausko tėviške papildys Birštono lankytinų objektų žemėlapius.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close