Policija primena: sukčių kišenes dažniausiai papildo patiklūs gyventojai

Policija nuolat įspėja visuomenę būti itin dėmesingą, nes telefoniniai apgavikai ieško naujų būdų, kaip iš patiklių asmenų išvilioti pinigų. Pastaruoju metu pastebima, kad telefoniniai sukčiai tampa vis aktyvesni.

              Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Alytaus aps. VPK) pareigūnai sulaukia susirūpinusių gyventojų pranešimų apie jiems paskambinusius telefoninius sukčius. Pastarieji prisistatę policijos arba kitos institucijos pareigūnu stengiasi kuo daugiau sužinoti apie pašnekovo turtinę padėtį, išgauti turimų sąskaitų numerius, internetinės bankininkystės prisijungimo duomenis ir kitą informaciją. Arba apgavikai tvirtina, kad neva nustatė, jog į asmens sąskaitą pervesti nelegalūs pinigai, ir norėdami ištirti jie reikalauja padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės duomenis. Juos gavus ne tik ištuštinama sąskaita, bet ir sąskaitos savininko vardu paimami greitieji kreditai.

              Šiuo metu Alytaus aps. VPK ištirta ir teismui perduota ikiteisminio tyrimo medžiaga dėl atskleisto 21 sukčiavimo atvejo. Dar viena medžiaga su 23 sukčiavimo atvejais rengiama perduoti teismui.

Policija dar kartą prašo gyventojus būti atidesniems ir neatskleisti nepažįstamiems asmenims savo vardo, pavardės, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų. Primename, kad konfidenciali informacija yra atpažinimo kodas, slaptažodis, 24 slaptažodžiai kortelėje, sąskaitų numeriai. Tai pagrindiniai duomenų komponentai, reikalingi naudotis pinigais, esančiais asmens sąskaitoje (kortelėje), taip pat paskolų iš kreditą teikiančių bendrovių operacijoms atlikti.

Primename, kad policijos ir kitų tarnybų pareigūnai, paskambinę telefonu, niekada nereikalauja perduoti grynųjų pinigų, padiktuoti elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenų ar atlikti kitų banko operacijų. Bendraudami su nepažįstamais asmenimis telefonu neatviraukite ir apie savo santaupas, neatskleiskite mokėjimo kortelių kodų, asmens duomenų, adreso.

              Dažniausiai nuo sukčių nukenčia vyresnio amžiaus žmonės. Prašome gyventojus, turinčius garbaus amžiaus tėvus ar gimines, pasikalbėti su jais ir paaiškinti apie telefoninių sukčių spendžiamas pinkles, kaip elgtis paskambinus galimam sukčiautojui.

              Įspėjame, kad sulaukę panašaus pobūdžio skambučių jokiu būdu nesuteikite prašomos informacijos, o kilus įtarimui nedelsdami kreipkitės į artimiausią policijos įstaigą arba skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 arba 02.

Alytaus aps. VPK informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close