Ne pilietiškas pavyzdys piliečiams

Rugsėjo 30 d. aštuntus metus iš eilės Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos organizuojamas Konstitucijos egzaminas, kurį laikyti ir pasitikrinti Konstitucijos žinias galėjo visi Lietuvos piliečiai, pritraukė daugiau dalyvių negu pernai. Lietuvoje Konstitucijos žinias tikrinosi per 37 tūkst. lietuvių.

DSC_0827

Konstitucijos egzaminas vyko visų 60 Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, apie 500 mokyklų, 11 įkalinimo įstaigų, taip pat jį buvo galima laikyti naujienų portale DELFI. Egzaminas, mokyklose prasidėjęs 9 valandą, o visur kitur – 12 valandą, truko 45 minutes. Moksleiviai dar buvo suskirstyti į keturias grupes pagal amžių. Visoms grupėms parengtos skirtingos užduotys, o patys mažiausieji buvo kviečiami atlikti kūrybinę užduotį „Mano teisės ir pareigos“.

Prienų rajono ir Birštono savivaldybės, prisidėdamos prie akcijos, kvietė visus gyventojus pasitikrinti Konstitucijos žinias savivaldybių administracinių pastatų salėse. Jeigu Birštono savivaldybėje laikyti egzaminą atvyko tik viena meno įstaigos vadovė, tai Prienų rajono savivaldybėje pietų pertraukos metu į egzamino laikymą atėjo net šeši darbuotojai. Prie jų prisijungė ir du piliečiai. Penki iš dalyvavusiųjų egzaminą laikė pirmą kartą, kiti – po trečią kartą ir daugiau. Vienas iš dalyvių – administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis užpernai dalyvavo baigiamajame LR Konstitucijos egzamino etape Vilniuje.

Visi egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų, pasirinkdami vieną iš keturių pateiktų atsakymo variantų. Norint patekti į antrąjį etapą, reikėjo teisingai atsakyti bent į 25 klausimus. Penkias ir mažiau klaidų padarė ir į antrąjį etapą pateko penki Prienų rajono savivaldybės darbuotojai. Iš aštuonių laikiusiųjų dvi specialistės buvo su teisiniu išsilavinimu, todėl joms teko sudėtingesni klausimai, reikalaujantys, kaip jos tvirtino, ne tik teisinių žinių, bet ir interpretacijos.

Po egzamino dalindamiesi įspūdžiais dalyviai kalbėjo, kad dalyvauti egzamine juos paskatino pilietinė pareiga. Kai kuriuos Konstitucijos žinių pasitikrinimas įkvėpė dar aktyviau domėtis savo valstybės teisine sistema, savo, kaip piliečio, teisėmis ir pareigomis. Laikiusiesiems egzaminą Savivaldybės administracijos Teisės ir personalo skyrius įteikė simbolines dovanėles – tušinius rašiklius su projekto rėmėjo Mykolo Romerio universiteto užrašu ir LR Konstitucijos leidinius. Šie vertingi paskatinamieji prizai buvo sutaupyti iš užpraeitais metais Konstitucijos egzamino dalyviams skirtų rėmėjų dovanų, nes šiemet vieno iš rėmėjų įsteigta „dovanėlė“ nebūtų nudžiuginusi nė vieno.

Antrasis Konstitucijos egzamino etapas vyks spalio 14 d. Į jį patekę dalyviai (išskyrus laikiusiuosius internetu, kurie dalyvauja tik I egzamino etape) egzaminą laikys toje pačioje vietoje, kurioje laikė pirmąjį etapą. I etape nugalėję 5–12 klasių moksleiviai taip pat dalyvaus II egzamino etape. Po II etapo paaiškės egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 28 d. Prezidentūroje pasveikins ir apdovanos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei J. Bernatonis. Iš viso nugalėtojais taps 27 egzamino dalyviai – po 3 iš kiekvienos grupės. Trys geriausiai egzaminą išlaikę Lietuvos gyventojai bus apdovanoti europarlamentaro Zigmanto Balčyčio įsteigtomis kelionėmis į Briuselį. Visų laimėtojų taip pat lauks projekto rėmėjų prizai.

„Naujojo Gėlupio“ informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close