Kur veda „Muziejų kelias“

Labai norisi pasidalinti mintimis, kurios aplankė Birštono muziejaus darbuotojus, sėkmingai dalyvavusius „Lietuvos muziejų kelio“ programoje.

 2014 m. Muzieju kelio renginys Edukacija IMINK PASLAPTI IR SURASK LOBI

Kai 2012 m. Lietuvos muziejų asociacija pradėjo kultūrinio turizmo muziejinių renginių ciklą, o kuklūs, bet unikalūs ir šimtametę tradiciją įsiūbavę Dionizo Poškos baubliai palydėjo Lietuvos muziejininkus į „Lietuvos muziejų kelią”, vedantį per dešimtis šalies muziejų, nebuvome tikri, kad šis programos projektas taps tradicija. Tik pradėjus bendrą veiklą paaiškėjo, kad tai puiki galimybė keistis patiems muziejams, ieškant prasmių, besimokant pažinti istoriją, mus supančią aplinką, ryšį su praeities kartomis. Išgirsti pasakojimai, pamatyti lobiai ar tiesiog maloniai praleistas laikas suburia vis didesnę muziejų bičiulių bendruomenę, plečia muziejų žinomumą ir prieinamumą.

2014 metais „Lietuvos muziejų kelio“ projektu „Atrastieji lobiai ir įmintos paslaptys“ Lietuvos muziejai įžengė į naują etapą ir sėkmingai pradėjo penkerių metų ciklą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo 100-ajam jubiliejui. Gegužės mėnesį Valdovų rūmuose sėkmingai pradėję, o rugsėjį Lazdijuose užbaigę trečiuosius „Muziejų kelio“ metus, apkeliavome Aukštaitiją, Žemaitiją, Mažąją Lietuvą, Sūduvą ir Dzūkiją kartu su 55 muziejais ir 134 renginiais. Informacijos sklaida spaudoje, televizijos reklamos, internetinė erdvė sukūrė tinkamą terpę „Muziejų kelio“ populiarinimui tarp vietos gyventojų ir miesto svečių. Lietuvos muziejininkai ir toliau tęs pradėtą veiklą, įtraukdami vis daugiau savo bendruomenės narių ir ruošdamiesi artėjančiam Lietuvos nepriklausomybės jubiliejui.

2015 metais projektas „Liaudies meno grožis“, atsižvelgiant į tai, kad 2015-ieji LR Seimo paskelbti Lietuvos etnografinių regionų metais, apimtų ypač svarbų nacionalinės kultūros klodą – lietuvių liaudies meną, kurio labai daug sukaupta visuose Lietuvos vietos muziejuose. O jeigu liaudies meno grožiui populiarinti sujungtume visas kultūros sritis – muziką ir šokį, dainą ir paporinimus, amatus ir tradicijas, – metai tikrai atspindėtų visus mūsų liaudies turtus.

2016 metais projektas „Dvarų kultūros atspindžiai“ leistų atskleisti muziejuose saugomas vertybes ir į dvarus, jų statinius, istorinius parkus pažvelgti kaip į Europos kultūros formą. Šalia tradicinės baltų kultūros, dvarų kultūra Lietuvoje pasižymėjo ypač gausia estetine raiška.

2017 metais projektas „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai“ sujungtų visas vietoves, atminties ženklus, tradicines šventes, bendruomenes buriančius renginius, kuriais aktualiai galėtume pažvelgti į Vasario 16-osios kūrėjus: rašytojus, švietėjus, dailininkus, Nepriklausomybės akto signatarus ir kitas ryškiausias asmenybes. Ir jeigu tai gražiai susietume su savo vietovės įžymybėmis, paskleistume istorinę informaciją kaimyninėse teritorijose, Nepriklausomybės šimtmečio jubiliejus atspindėtų praeities ir dabarties ryšį.

2018 metais projektas „Nepriklausomybės metų ženklai“ Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio metais apmąstytų ir šiuolaikiškai išreikštų Lietuvos Respublikos 1918–1940 m. svarbiausius laimėjimus, kurie paženklino mokslo, meno, kultūros plėtojimą, švietimą, pramonės raidą, diplomatijos ir kitų sričių plėtrą.

Muziejai per ateinančius „Lietuvos muziejų kelio” metus ieškos naujų partnerių kultūros, meno, švietimo, turizmo srityse. Birštono muziejus, atstovaujantis Dzūkijos regionui, sieks bendradarbiauti su kaimyniniais muziejais, keisis mobiliomis kilnojamomis ekspozicijomis, parodomis, kvies bendradarbiauti visas vietos bendruomenes ir verslininkus.

Tikimės, kad „Muziejų kelias“ nuves mus ir į tarptautinę erdvę, nes pradėjome bendradarbiauti su Baltarusijos ir Rusijos muziejais, su kuriais mus jungia ne tik bendros sienos, bet ir tokios įžymybės kaip Nikodemas Silvanavičius.

Birštono muziejus, kartu su visais kultūros darbuotojais eis „Muziejų kelio“ minamu taku, kuris tapęs tradiciniu nuves mus prie kiekvieno lankytojo, prie kiekvienos praeities kertelės, prie gėrio ir grožio ištakų, sukurtų mūsų protėvių, jau ne taku, o dvasingumo pilnu ir niekad nesibaigiančiu tikru keliu.

Birštono muziejaus direktorė

Vilijeta Šalomskienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close