Baltų vienybės diena paminėta įspūdingu renginiu

Rugsėjo 22 d. prie Nemuno kilpų regioninio parko Prienų lankytojų centro susirinko gausus ir gražus būrys prieniečių paminėti Rudens lygiadienio ir Baltų vienybės dieną. Nors lauke merkė lietus, susirinkusieji su savo atneštomis žvakutėmis kūrė vieną iš daugelio šios šventės akcentų Saulės ornamentą.

 IMGP8443

Džiugu, kad kiekvienas galėjo prisijungti prie renginio – ne tik klausytis pasakojimo apie šventės tradiciją ir ištakas, bet ir savo rankomis prisidėti prie kuriamos nuotaikos. Šiai gražiai šventei ypatingai kruopščiai ruošėsi ir tradicijas bei papročius pristatinėjo renginio vedėjai, Prienų jaunimo klubo nariai Dominykas ir Greta. Jų pristatymą apie Rudens lygiadienio svarbą lietuvių tautos gyvenime, apie kadaise tradicija buvusį gyvulių aukojimą ir kitus šventės akcentus papildė sveikos gyvensenos klubo ,,Versmenė“, kuris vienas iš pirmųjų pradėjo Prienuose minėti Baltų vienybės dieną, pirmininkės Leonoros Kalantienės pasakojimas, palydėtas senovinėmis apeigomis, palinkėjimais vieni kitiems sveikatos, skalsos ir kitų dvasios turtų.

Po gražių linkėjimų suskambo patriotinės dainos, kurias užvedė „Versmenės“ moterys, o netrukus suliepsnojo Baltų vienybės aukuras. Lietus vis lijo, bet žmonių veiduose matėsi pakylėta nuotaika, nuoširdi šypsena. Susirinkusieji turėjo galimybę pasigrožėti įspūdingo dydžio ir įspūdingo grožio „ožiu“, kuris pagal tradicines apeigas turi būti paaukotas ir uždegtas. Fakelais nešini Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokiniai pradėjo aukojimo apeigas, kurias tęsė sutartinai dainuojamos dainos.

Renginio organizatorė, NKRP Prienų lankytojų centro administratorė L. Šaltienė renginio pabaigoje dalino druską, kad kiekvienas, pasiėmęs po žiupsnelį, galėtų įmesti į ugnį su savo palinkėjimais ir gražiais norais. Dar kurį laiką susirinkusieji stebėjo galingą „ožį“, virstantį dideliu ugnies kamuoliu. O po renginio buvo pakviesti į Lankytojų centrą pasišildyti prie puodelio arbatos ir pabendrauti.

Renginio iniciatorė L. Šaltienė dėkojo rėmėjams, svečiams ir visiems, kurie kartu kūrė šventę ir dalinosi pagalba bei gera nuotaika: Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui ir dailininkui Dainiui Jurevičiui, padirbinusiam paaukotą „ožį“, sveikuolių klubui „Versmenė“, Prienų jaunimo asociacijai, Kranto g. gyventojai Marijai, tautodailininkui Algimantui Sakalauskui, Prienų krašto muziejui, Prienų bendruomenei, Liepaloto lentpjūvei, Balbieriškio pagrindinės mokyklos mokiniams ir mokytojai O. Žvaliauskienei.

„Naujojo Gėlupio“ informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close