Jehovos liudytojai Prienuose stato „Karalystės salę“

Lietuvoje nuo seno gyveno įvairių religijų atstovai. Šiuo metu šalyje veikia bemaž visoms didžiosioms pasaulio religinėms tradicijoms priskiriamos keturių statusų religinės bendrijos ir bendruomenės: tradicinės – įteisintos įstatymu, valstybės pripažintos, kitos (netradicinės) registruotos bendruomenės ir neregistruotos religinės bendruomenės. Lietuvoje yra 9 tradicinės religinės bendruomenės. Gausiausia, be abejo, yra krikščioniškos kilmės grupių šaka, kuriai priklauso daug ir įvairių grupių. Viena jų Jehovos liudytojų bendruomenė, viena iš didžiausių vadinamųjų naujųjų religinių judėjimų. Lietuvos Jehovos liudytojų bendrija turi daugiau kaip tris tūkstančius aktyvių narių.

 1006

Kaip religinė bendruomenė, Jehovos liudytojai buvo registruoti jau tarpukario Lietuvoje, prezidento Smetonos valdymo laikais, o sovietmečiu veikė pogrindyje, kaip ir daugelis kitų religinių grupių. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1993 m. vėl buvo registruota kaip religinė bendruomenė. Kai kurie žmonės į jehovistus žiūri vis dar atsargiai. Kai kurie mano, kad ši bendruomenė turi negerų ketinimų, kad jų tikslai nėra nuoširdūs, kad galbūt siekiama kažkokių piniginių tikslų. Vis dėlto, kaip sako viena iš jų atstovų, „vis daugiau žmonių mus pažįsta tokius, kokie esame iš tikrųjų. Pavyzdžiui, pažįsta kaip bendradarbius darbovietėse. Pamato, kad dažniausiai esame sąžiningi darbuotojai, kuriais galima pasitikėti. Taip pat pažįsta kaip gerus kaimynus, šeimos narius, kurie labai brangina šeimą ir tarpusavio santykius“. Nors dažnai visuomenėje netradicinei religinei bendruomenei apibūdinti vis dar klijuojama „sektos“ etiketė, mokslininkai religijotyrininkai žodžio „sekta“ vartoti nepataria, nes jis turi neigiamą reikšmę, ir siūlo geriau vartoti žodžius „naujosios religinės bendruomenės“.

Gerbdami įvairių žmonių religinius įsitikinimus ir norėdami atsakyti į laikraščio skaitytojų mums užduotus klausimus, siūlome šiek tiek iš arčiau susipažinti su Jehovos liudytojais, apie kuriuos pasakoja vienas jų.

 

Ar tiesa, kad prie laidojimo namų ir lopšelio- darželio „Pasaka“, F. Martišiaus ir J. Vaitkaus g. kampe, statomi Jehovos liudytojų maldos namai? Kokiu pagrindu vyksta šios statybos?

Taip, tiesa. Mes norime atsakyti į visus gyventojų klausimus, kad neliktų jokių neaiškumų. Lietuvos Jehovos liudytojų religinė bendrija nupirko šį žemės sklypą iš privataus asmens. Yra gauti visi statybai reikalingi leidimai. Statybos darbus atliks mūsų pačių tikėjimo savanoriai, turintys atitinkamą profesinę kvalifikaciją. Beje, dalis šių statybininkų atvyks iš kitų šalių, pavyzdžiui, Estijos, Suomijos, Ukrainos. Kadangi jie jau yra pastatę daug tokios paskirties pastatų, darbas vyks sparčiai. Statybos darbus planuojama užbaigti iki šių metų lapkričio pirmos pusės.

 

Kaip manote, kodėl žmonės baiminasi jūsų kaimynystės? Gal jie be reikalo nerimauja, esą bus viliojami šalia esančio lopšelio-darželio vaikai?..

Norime patikinti gyventojus, kad nerimauti tikrai nėra pagrindo. Statant bet kokį pastatą mieste, kaimynystėje neišvengiamai bus vienokių ar kitokių įstaigų, įskaitant mokyklas ar vaikų darželius. Be to, kai Jehovos liudytojai vykdo evangelizacijos tarnystę, jie kalbina suaugusius žmones – ne vaikus ir juolab ne darželinukus. Net ir kalbėdami su suaugusiais asmenimis Jehovos liudytojai nieko „nevilioja“, o tik kviečia pasidomėti, ko iš tikrųjų moko Biblija.

 

Kodėl Jehovos liudytojų sueigų vieta vadinama susirinkimų sale?                

Daugelyje šalių vartojamas pavadinimas, kuris bus ir ant šito pastato, yra „Karalystės salė“. Tuo norima pasakyti, kad Jehovos liudytojai akcentuoja Biblijos mokymą apie Dievo karalystę („Teateinie tavo karalystė“). Savo maldos namų Jehovos liudytojai nevadina bažnyčia, nes Biblijoje žodžiu „bažnyčia“ vadinama tikinčiųjų bendruomenė, o ne koks nors pastatas.

 

Kas yra Jehovos liudytojai? Kuo pagrįstas jūsų mokymas ir kodėl, drįsčiau teigti, nemažai tiek krikščionių, tiek nekrikščionių į jį žiūri skeptiškai?

Jehovos liudytojai yra visame pasaulyje veikianti krikščionių bendruomenė, vienijanti apie 8 milijonus narių. Tikėjimo pagrindas yra Biblija, kitaip vadinama Šventuoju Raštu. Žmonės kartais mano, kad yra „daug biblijų“, bet iš tikrųjų yra tik daug Biblijos vertimų, ir visi jie iš esmės perteikia vieną ir tą pačią žinią.

Visiškai natūralu, kad kai kurie žmonės į Jehovos liudytojus žiūri skeptiškai. Mat ši bendruomenė kai kurias svarbias Biblijos tiesas interpretuoja ne taip, kaip jas įprasta aiškinti per pastaruosius kelis šimtus metų, o taip, kaip krikščionys jas suprato dar I mūsų eros amžiuje, apaštalų laikais. Tuo metu krikščionys nesilaikė tokių doktrinų kaip „vienas Dievas trijuose asmenyse“ arba nusidėjėliai yra amžinai kankinami pragare. Deja, dauguma žmonių apie tokią ankstyvosios krikščionybės istoriją nėra girdėję. Kita vertus, daug žmonių Lietuvoje ir pasaulyje į Jehovos liudytojų veiklą žiūri visai ne skeptiškai. Pavyzdžiui, mūsų interneto svetainė šiuo metu yra antra skaitomiausia religinio turinio svetainė pasaulyje iš maždaug 83 tūkstančių kitų.

 

Kaip atrodo jūsų sueigos?

Mūsų sueigos vyksta ramiai, be jokių egzotiškų ceremonijų, taip pat be piniginių rinkliavų. Pradžioje prieš maldą (kurią vienas narys visų vardu pasako savais žodžiais) dalyviai sugieda giesmę. Tada sakoma pusvalandžio trukmės kalba, nagrinėjanti vieną ar kitą aktualų tikėjimo klausimą. Po jos vyksta Biblijos studijavimas, pasitelkiant žurnalo „Sargybos bokštas“ straipsnį. Dalyviai gali kelti ranką ir atsakinėti (jeigu patys to nori) į žurnale iškeltus klausimus. Toks metodas padeda ilgainiui gerai pažinti Bibliją.

 

Kai kas vadina jūsų bendruomenę „sekta“. Gal galite paaiškinti, kodėl šis ir kiti nauji religiniai judėjimai yra susiję su neigiamą atspalvį visuomenėje turinčiu žodžiu? Kas, Jūsų nuomone, yra sekta?

Žodžio „sekta“ taikymas žeminančia prasme tiesiog yra viena iš diskriminacijos apraiškų. Todėl religijos tyrinėtojai siūlo visuomeninėse diskusijose šios sąvokos apskritai nevartoti (Šaltinis: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/religine-diskriminacija-kitaip-tikintiems-lipdomos-sektantu-etiketes.d?id=60150729). Mokslinėje literatūroje „sekta“ reiškia nuo kurios nors religijos ar bažnyčios atskilusią grupę. Tačiau Jehovos liudytojai nėra atskilę nuo jokios religijos.

 

Kaip Jehovos liudytojų veikla finansuojama?

Veikla finansuojama savanoriškomis aukomis. Jokių dešimtinių ar kitų privalomų mokesčių nėra. Žinoma, Prienų ir Birštono Jehovos liudytojai savo jėgomis tokios salės pasistatyti tikrai neišgalėtų. Tokiais atvejais finansiškai padeda mūsų bendratikiai iš kitų šalių. Vadovaujamasi principu, kurį nurodė apaštalas Paulius: „Jūsų perteklius tepapildo jų nepriteklių“ (2 Korintiečiams 8:14

 

Žinoma, dažnas žmogus užduoda klausimą, kodėl jums reikia vaikščioti į namus ir siūlyti literatūrą? Esą, jeigu kažkas norėtų, susirastų Jehovos liudytojų bendruomenę pats…

Galima pasvarstyti ir taip: jeigu mes nevaikščiotume, dauguma net nežinotų, kad tokia bendruomenė egzistuoja, taigi ir negalėtų jos susirasti. Jėzus irgi nemanė, kad užtenka laukti žmonių, kurie patys pas jį ateis. Ne, jis pats skersai išilgai išvaikščiojo visą Izraelio kraštą, nors tai patiko ne visiems. Ir jo, ir mūsų motyvas yra geranoriškas: padėti žmonėms įgyti gyvybiškai svarbių žinių apie Dievą, jo Sūnų Jėzų, apie Dievo karalystę, apie tai, kaip išsiugdyti artimą ryšį su Dievu. Pasak apaštalo Pauliaus, Dievas „trokšta, kad visi žmonės būtų išganyti ir pasiektų tiesos pažinimą“ (1 Timotiejui 2:4). Tam būtini Biblijos žinios skelbėjai.

 

Kodėl Jehovos liudytojai nešvenčia krikščioniškų švenčių: Kalėdų, Velykų? Nešvenčia ir šeimos narių gimtadienių. Ko jūs atsisakote: kokių veiklų, dalyvavimų ar kitokių jūsų tikėjimui prieštaraujančių, bet įprastai visuomenėje priimtinų dalykų?

Gimtadienių šventimas Biblijoje irgi vaizduojamas nepalankioje šviesoje, todėl Jehovos liudytojai jų nešvenčia. Beje, argi tai paslaptis, kad ir šiaip daugelis žmonių savo gimtadienių švęsti nemėgsta ir daro tai tik iš pareigos? O dovanoti vieni kitiems dovanų ar smagiai praleisti laiką randame ir kitų progų. Jehovos liudytojai labai brangina šeimą, todėl stengiasi, kad jų vaikams netrūktų džiugių akimirkų.

 

Kokias šventes jūs švenčiate?

Vienintelė Biblijoje tiesiogiai nurodyta švęsti religinė šventė yra Jėzaus Kristaus mirties minėjimas. Ji būna pavasarį. Data kasmet šiek tiek skiriasi, nes yra nustatoma pagal senovinį Mėnulio kalendorių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close