Geriausias artojas – Remigijus Stankūnas

Kas išvers tiesiausią vagos riekę ir suguldys visas jas į vientisą gražų arimą, praėjusį penktadienį sprendė kompetentinga komisija. Šių metų rajoninės rudeninio arimo varžybos buvo suorganizuotos Alytaus profesinio rengimo centro M. Krupavičiaus žemės ūkio ir verslo skyriuje.

Iš ryto artojai dalyvavo seminare, kur pranešimą „Agronominiai reikalavimai kokybiškam arimui“ skaitė lektorius, docentas, mokslų daktaras Vaclovas Bogužas iš A. Stulginskio universiteto.

Po to naujai įgytas žinias ir savo patirtį arimo varžybų dalyviai galėjo įrodyti suguldydami lygias ir gražias žemės riekes į vientisą arimą.

Varžytis dėl geriausiojo rajono artojo vardo panoro 8 dalyviai: Rimantas Trakymas, Sigitas Astrauskas, Lukas Mažeika, Marius Steponkevičius, Mantas Makšutis, Tadas Valentinas, Audrius Aliulis ir Remigijus Stankūnas. Jiems buvo paskirti žemės laukeliai 20×100, kuriuos reikėjo suarti pagal visus reikalavimus. O jų buvo ne tiek jau mažai – net 15 vertinimo elementų. Vertinimo komisija: inžinierius-konsultantas Linas Lazauskas iš Kaišiadorių rajono konsultavimo tarnybos, profesijos mokytojai iš Alytaus profesinio rengimo centro Stepanas Šilobrit ir Giedrius Jieznas, ir komisijos pirmininkas, Prienų rajono konsultavimo tarnybos inžinierius-konsultantas Saulius Kavaliauskas, turėjo daug darbo, kol apžiūrėjo, išmatavo ir įvertino kiekvieno artojo darbą.

Kaip pastebėjo prityrę specialistai, vertinimo komisijos nariai, sunkiausia atriekti tiesią pirmąją žemės riekę. Jeigu pasiseka tai padaryti nepriekaištingai, toliau darbas vyksta sparčiau. Todėl ir vertinimo elementų sąraše pirmuoju numeriu pažymėta paruošiamosios vagos sumestinė ir paruošiamosios vagos tiesumas. Vėliau kreipiamas dėmesys į atliekų ir piktžolių aparimą, riekių formą, aukštį ir plotį, riekių tiesumą sumestinėje ir kt.

Besivaržančius rajono artojus stebėjo Prienų administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, Prienų savivaldybės administracijos žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis, Alytaus profesinio rengimo centro direktorius Vitas Zubrus bei nemažai ūkininkų ir besidominčių žemės dirbimu žmonių. Visi galėjo ateiti ir pasižiūrėti, kaip reikia gražiai ir lygiai suarti dirvą.

Nors dangus niaukstėsi ir gąsdino lietumi, tačiau iki varžybų pabaigos ir apdovanojimų jo pavyko išvengti.

Susumavus rezultatus pagal visus 15 vertinimo elementų, pirmoji vieta, surinkus 220 balų, atiteko ūkininkui iš Naujosios Ūtos Remigijui Stankūnui. Antrąją vietą užėmė Balbieriškio seniūnijos ūkininkas Rimantas Trakymas, kurio sąskaitoje buvo 200,5 balo. Trečioji vieta atiteko Alytaus profesinio rengimo centro auklėtiniui, ūkininko sūnui Lukui Mažeikai, surinkusiam 198 balus.

Kaip sakė II vietos laimėtojas Rimantas Trakymas, pradžia buvo sunkiausia, nes trukdė ant noragų besikabinantys varpučiai, teko reguliuoti plūgą.  

Visi prizininkai buvo apdovanoti padėkos raštais ir asmeninėmis dovanomis. Beje, Lukas gavo dovanų ir kaip jauniausias varžybų dalyvis.

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius A. Marcinkevičius ir Alytaus profesinio rengimo centro direktorius V. Zubrus pasidžiaugė gerais varžybų rezultatais ir gera arimo kokybe. Padėkomis ir atminimo dovanomis buvo apdovanoti arimo varžybų teisėjai bei organizatoriai.

Varžybų nugalėtojas Remigijus Stankūnas įgijo teisę dalyvauti respublikinėse artojų varžybose.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close