Kelionė į Naisius ir Kryžių kalną

Rugpjūčio 25–26 dienomis Birštono onkologinių ligonių klubas „Viltis gyventi“ aplankė Šiaulių rajone esančius Naisius ir Kryžių kalną. Keliones finansavo Naisių ūkininkas, įvairių renginių mecenatas Ramūnas Karbauskis.

Daugeliui išvykos dalyvių Naisiai buvo pažįstami iš kino filmo „Naisių vasara“, tačiau lankantis jie paliko visai kitokį įspūdį, ir žinoma, dar didesnį.

Birštoniečiai savo akimis pamatė Naisių kaimą, tokį gražų ir šiuolaikišką, tvarkingą ir pilną įdomių dalykų, kurių nepamatysi net ir didžiuosiuose miestuose. Išvykos dalyviai aplankė vienintelį Lietuvoje Baltų dievų skulptūrų muziejų. 1,5 km ilgio muziejaus takas eina beveik per visą kaimo teritoriją, prie jo stovi 53 ąžuolinės dievų skulptūros. Atvirose kaimo erdvėse suformuotos Saulės ir Ugnies aikštės, didingiausiomis skulptūromis pasipuošęs Alkos kalnas.

Naisių kaime esantis Inkilų muziejus buvo įkurtas bendradarbiaujant su Lietuvos ornitologų draugija. Muziejuje visi inkilai sukabinti natūralioje aplinkoje, jų vieta derinama prie konkrečiai paukščių rūšiai tinkamų buveinių. Muziejaus teritorijoje įrengti stendai su individualiais numeriais, jų išdėstymo schema ir perinčių paukščių aprašymu.

Birštoniečiai aplankė ir neseniai įkurtą Baltų žolynų muziejų. Žolynų muziejaus gėlynas suformuotas pagal prieverpstės formą. Čia auga įvairūs sakraliniai, buitiniai ir kultūriniai augalai. Sakralinės gėlės – tai aguona, rugiagėlė, pelynas, dirvinis asiūklis ir kt. Buitinėje gėlyno dalyje auga vaistažolės ir prieskoniai: žemuogės, sidabražolės, šilokai, raskilos ir kt. Gražiausia yra kultūrinė muziejaus dalis, kurioje puikuojasi lelijos, bijūnai, jurginai ir kitos mūsų krašto žmonių nuo senų laikų mėgstamos ir auginamos gėlės.

Kaime dar yra Naisių žemės istorijos muziejus, Šiaulių rajono literatūros muziejus, kuriuose galima susipažinti su šio krašto žmonių tradicijomis ir papročiais, baltų gyvenimu.

Visiems patiko apsilankymas žemaitukų žirgyne, kurį 2004 m. įkūrė Ramūnas Karbauskis. Jo ūkis 2010 m. buvo pripažintas pažangiausiu Lietuvos gyvūnų genetinius išteklius saugojančiu ūkiu. Žirgyne išauginti žemaitukai yra treniruojami, jais jodinėjama.

Iš Naisių birštoniečiai vyko į netoliese esantį Kryžių kalną. Ten pastatė savo kryžių, papuošė jį rožiniais, pasimeldė.

Pasak onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ pirmininkės Anelės Pyragienės, tai buvo puiki proga pamatyti Naisius ir visas jų įžymybes, aplankyti Kryžių kalną, pasimelsti už onkologinius ligonius ir jų šeimas.  Klubo nariai dėkingi tiems žmonėms, kurie sudarė galimybę tai pamatyti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close