Nuomonė. Bermudų trikampis…

Atsiliepimas-pastebėjimai į skaitytojo Mikalojaus Bartkevičiaus laišką „Teisė ir teisingumas?“, išspausdintą „Naujajame Gėlupyje“ 2014 m. rugpjūčio 25 d., Nr. 68 (1586).

Pagarba ir kuo geriausi palinkėjimai nenuilstančiam vienam iš pirmųjų „don kichotų“, kuris ir šiandien, būdamas garbaus amžiaus – 87 metų – nesudeda ginklų ir randa kantrybės šioje kovoje, užburtoje atliekų tvarkymo karuselėje… Ačiū!

Tikrai reikia stebėtis šio žmogaus atkaklumu ir pasiaukojimu gvildenti šią visiems iki kaulų smegenų įsisenėjusią bėdą, gėdą, juolab nepasiduoti, nors ir Kauno apygardos teismo „nureketuotam“ už oro apmokestinimą, nors ir per visas žiniasklaidos priemones girdint dabartinį europarlamentarą, buvusį aplinkos ministrą gerb. Valentiną Mazuronį darantį išvadą, kad ši – ar valstybinė, ar „gudročių“ RATC‘ų ir panašių valstybėje egzistuojančių uždarų bendrovių – vadinamoji atliekų surinkimo metodika, tiksliau apmokestinimas yra teisėtas, bet neteisingas!

Tad ir darome sau ir Jums, gerb. Mikalojau, išvadą, kad šioje demokratinėje valstybėje, o ypač šioje vadinamoje „atliekų tvarkymo“ srityje TEISINGUMO NERASTA! Kažkas yra gerai pasakęs: „jeigu valstybėje nėra teisingumo – tai nėra ir valstybės!“. Tai chaosas, anarchija! Čia šituo labai kvepia…

Ir nenuostabu, kad pastaruoju metu tai jausdama antrai kadencijai išrinkta mūsų Prezidentė Dalia Grybauskaitė ryžtingai imasi TEISINGUMO paieškos, t.y. oligarchinėje sferoje padaryti, įvesti nors šiokią tokią tvarką. Sustabdyti šį chaosą, rasti būdą, kad visi „MAXSI, TAKSI“ ir į juos panašūs monopolininkai: ARATC‘ai, Rubikonai, Panevėžio energijos, bankai nepamptų iš šios šv. Marijos žemės mokesčių mokėtojų kišenių, kurios ir taip pastaruoju metu kiauros.

Bet visa tai geriau palikime gvildenti šiuo metu atsiradusiems visokiems apžvalgininkams, politologams, profesūrai ir aukštu intelektu pasižyminčiam Seimui, Vyriausybei, departamentams, agentūroms ir t.t.

Grįžkime prie žemiško Mikalojaus Bartkevičiaus straipsnio, prie žemiškų straipsnyje keliamų problemų.

Gerbiami prieniečiai (kurie skaitėte šį straipsnį), ar atkreipėte dėmesį, kad Ministro Pirmininko pavedimu Vyriausybės kancleris kreipėsi į Lietuvos savivaldybių asociaciją, į rajonų savivaldybės klerkus, į Vyriausybės atstovą Kauno (ir ne tik Kauno) apskrityje.

Ir kas naujo, kas iš to? Koks rezultatas? Atliekų tvarkymo sistemos, vientisos, sistemingos, teisingos Valstybės mastu, gaila konstatuoti šį faktą („bet yra, kaip yra“…), nėra.

Ir gaila skaityti Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus komentarą, kurį galima įvertinti trumpai – nei vienas, nei du…

Paimkime komentare (gal ir nuoširdžiame kontekste) citatą: „Nors visos savivaldybės gauna prašymus ir rekomendacijas iš Vyriausybės atstovų, tačiau jų įvykdyti negali“.

Klausiame: kodėl negali? Politinio sutarimo stoka? Intelekto, kvalifikacijos stoka? O gal paprasčiausiai nenoras šia linkme dirbti, kontroliuoti išvežamus kiekius atliekų. Yra ir seniūnaičiai, ir seniūnas, ir atsakingas skyrius savivaldybėje, sudaromos darbo grupės… O kaip šnipštas, taip šnipštas!

Toliau cituojame: „Deja, norint pakeisti ir diferencijuoti atliekų apmokestinimo tvarką reikia parengti specialią metodiką“. Tai, ponai, ir ruoškit, ko laukiat? Ne šventasis Petras atlyginimą ir priedus gauna. Taip, kad kibkite į darbą, į tikrą darbą, o ne kultmasiniu darbu užsiiminėkite ir kadencijos pabaigos laukite. Ir vėl pažadų maišai… O mums sąskaitos už orą ir antstolių bei teismų maratonai…

Galvotume, kad nepagrįstai didžiuojatės, jog „didelių  savivaldybės pastangų“ dėka atliekų mokestis siekia 16 ct už kv. metrą Prienų rajone, o kituose kur kas daugiau. Bet gerbiamas administracijos direktoriau, ar čia esmė? Gal mes irgi mokėtumėme brangiau, jeigu viskas būtų teisinga ir sąžininga iš ARATC „darbo“ pusės. Ir jeigu kartais įvyktų stebuklas: pilietis būtų apmokestinamas (pagal sudarytas savitarpio sutartis) pagal atliekų kiekį, tai gal pradėtume mąstyti ir apie atliekų rūšiavimą? O dabar tik girdime ir skaitome daugybėje ARATC lankstinukų, kurie mums per prievartą brukami, raginimą – rūšiuok… Žūsta žalioji Lietuvėlė!

Leiskite paklausti: „ar tai vardan tos Lietuvos?“, jeigu iš to piliečiams tik našta ir jokios naudos… Lietuvis iki šio laipsnio patriotinės gaidos dar nepriaugo!

Rašėme atsiliepimą, o gavosi kažkas panašaus į revoliucinį atsišaukimą. Nesupraskite rimtai, o toliau – rimtai.

Prašome gerb. administracijos direktorių, Tarybos narius, atsakingus atliekų tvarkymo darbuotojus neignoruoti Ministro Pirmininko ir įdėmiai perskaityti, kas išdėstyta Vyriausybės kanclerio kreipimesi. Kad Jums nereikėtų vargintis, mes pacituosime: … „išnagrinėti Mikalojaus Bartkevičiaus prašymą ir įvertinti galimybę tokį teisinį reguliavimą, kuris leistų pasirinkti įmokų už atliekų tvarkymą skaičiavimą pagal gyvenamąjį plotą, gyventojų skaičių nekilnojamojo turto objekte arba susidarančių atliekų kiekį; taip pat galimybę parengti socialiai remtinų asmenų atleidimo nuo rinkliavos ar jų kompensavimo tvarką…“ (2014 m. liepos 2 d. Nr.1273/02-33-698)

Ministro Pirmininko pavedimu pasirašo Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Mums metodika aiški! Linkime geros kloties darbe!

 

Su pagarba pasirašo 35 prieniečiai

Pavardės ir kontaktiniai telefonai redakcijai žinomi

 

Viliamės, kad prie redakcijai pateiktų parašų sutiks prisidėti ir 1500 žmonių, kurie buvo raštu nepatenkinti, kai parašų rinkimo akciją organizavo visuomeninis judėjimas „Už socialinį Teisingumą“(Judėjimo pirmininkė V.Janulevičienė) laikotarpiu, kai tik buvo priimtas Prienų r. Tarybos narių 2008 m. kovo 27 d. sprendimu Nr. T3-83, 11 punktas.

 

Dėkojame už dėmesį.

 

P.S. Visus gyventojus prašome atkreipti dėmesį į paryškintą žodį PASIRINKTI.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close