Pagerbtas Prezidento A. Brazausko atminimas

Rugsėjo 22 d. pirmasis atkurtos Nepriklausomos Lietuvos Prezidentas Algirdas Brazauskas būtų šventęs savo 80-ąjį gimtadienį. Ta proga visą savaitę daugelyje šalies vietų vyko iškilmingi minėjimai, konferencijos, parodos ir koncertai, skirti šio didžio politiko garbei.

Pagerbiant A. Brazausko atminimą rugsėjo 25 d. Prienų kultūros centre buvo surengta fotografijų paroda, susitikimas su Seimo vicepirmininku Česlovu Juršėnu. Renginyje dalyvavo Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas, tarybos narys Alvydas Vaicekauskas, Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius, nemažas būrys miesto bei kaimo žmonių.

Atminimo vakarą nuotaikingu muzikiniu kūriniu pradėjo Kauno styginių kvarteto muzikantai. Vėliau buvo demonstruojamas Seimo kanceliarijos parengtas pasakojimas apie Algirdą Brazauską. Gerų ir šiltų žodžių apie žymaus politiko žmogiškumą, supratimą, pagalbą ir paramą negailėjo žurnalistai Raimondas Polis ir Vilius Kavaliauskas, Seimo narys ir artimas bičiulis Jonas Jagminas, bendrapartietis ir bendražygis Česlovas Juršėnas.

A. Brazauskas buvo svarbi politinė figūra, valstybės stabilumo garantas, vienybės ir tvirtybės simbolis. Įvairiais sudėtingais istorijos momentais Lietuvos liaudis galėjo tikėtis jo protingų sprendimų.

– Kaip reikėtų vertinti A. Brazauską? Turėtų praeiti ne mažiau kaip dešimt metų, kad būtų galima jo veiklą ir asmenybę įvertinti istorijos fone. Šiandien galime jau kai ką pasakyti apie įvykius, kurie buvo prieš 20 metų. Vienas svarbus ir atsakingas jo žingsnis buvo tada, kai XX LKP suvažiavime buvo nuspręsta atsiskirti nuo TSKP. Reikėjo išdrįsti tai padaryti, nes tada Maskva buvo galinga, galinga buvo ir TSKP, – sakė Č. Juršėnas.

A. Brazauskas buvo vienintelis politikas, ėjęs visas aukščiausias valstybines pareigas: 1992 metų spalio mėnesį pradėjo eiti Seimo pirmininko pareigas, o1993 m. vasario 14 d. didele balsų persvara tautos išrenkamas Prezidentu. Be to, A. Brazauskas buvo ir Nepriklausomybės Akto signataras.

A. Brazauskas buvo išskirtinė asmenybė, jo gyvenimas bei nuveikti darbai ir priimti sprendimai vertinami nevienareikšmiškai. Pasak Č. Juršėno, jo iniciatyva buvo pasirašyta sienos sutartis su Rusija, jam vadovaujant buvo rašomi prašymai stojimui į NATO ir ES. A. Brazauskas palaikė draugiškus santykius su kaimyninėmis valstybėmis, jų vadovais. Kaip vieną iš svarbiausių momentų ir nuopelnų Prezidento veikloje Č. Juršėnas įvardijo kairiųjų partijų susijungimą 2001 metais.

Prisiminimais apie dalykiškus susitikimus su Prezidentu A. Brazausku dalijosi Prienų savivaldybės meras V. Bujanauskas. Jis pastebėjo, kad Prezidentas matė žmonių gerąsias savybes, skatino siekti tikslų, mokėjo susitarti su valstybių vadovais, bendrauti ir suprasti paprastus žmones.

V. Maruškevičius, socialdemokratų bičiulis, pasakojo kaip teko susitikti ir spręsti statybų problemas, kai A. Brazauskas dar nebuvo politinis veikėjas. Pasak kalbėtojo, A. Brazauskas tuščiai nekalbėjo ir nežadėjo, tai buvo asmenybė, žmogus – etalonas.

Birštono savivaldybės mero pavaduotojas J. Aleksandravičius padėkojo renginio organizatoriams už tokį puikų renginį, vertą Prezidento. Vicemeras pasakojo apie A. Brazausko lankymąsi Birštone, apie susitikimus, kurių metu teko pajusti draugišką rankos paspaudimą ir nepaprastą pagarbą šalia esančiam žmogui.

A. Vaicekauskas prisiminė kelis epizodus iš keleto susitikimų su A. Brazausku. Atmintyje išliko šiltas bendravimas ir draugiškumas.

Po gražių ir šiltų pasisakymų ir prisiminimų Č. Juršėnas atsakė į susirinkusiųjų klausimus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close