Birštono savivaldybės gyventojai dažnai atsiunčia nuotraukų įvairiomis temomis, paklausimų raštu, elektroniniu paštu arba paskambina telefonu. Mes visada mielai padedame išsiaiškinti jiems rūpimus klausimus, į kuriuos dažniausiai atsako Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas ar Birštono seniūnijos darbuotojai.

 IMG_6514

Gėlės usnių neužgožia

 

Prieš Birštono vienkiemio darželį-mokyklą vasaros pradžioje buvo pastatyti trys vazonai su gėlėmis. Gražu. Tačiau tarp ten stovinčių konteinerių labai gražiai auga ir usnys. Niekam nė į galvą ir jas pašalinti, nes prie žydinčių gėlių visai netinka. Be to, aplink darželio-mokyklos teritoriją auga žolės, tikras šabakštynas. Negi nėra kam pasirūpinti, kad gražinant gyvenvietę bent tokios vietos būtų nušienautos? Apleistos ir seniūnijos pakelės, ūkininkai (o gal vietos gyventojai?) į tai nekreipia dėmesio, o piktžolės plinta. Atrodo, kad kaimiškoji vietovė neturi šeimininko. Prašome atsakyti, kas turi šiais reikalais pasirūpinti.

 

Į šį paklausimą atsakymą pateikė Birštono seniūnija.

Informuojame, kad teritorija priešais Birštono vienkiemio darželį-mokyklą, kur pastatyti vazonai su gėlėmis, apšienauta ir žolės tarp konteinerių pašalintos.

Kadangi darželio-mokyklos teritoriją juosia tvora, už kurios yra privatūs sklypai, tai kiekvieno sklypo savininkas individualiai įspėtas dėl palei darželio-mokyklos tvorą augančios žolės nušienavimo. Pažadėta artimiausiu laiku tai padaryti.

Žemės sklypo ties šoniniais mokyklos varteliais apšienauti nepavyko dėl nelygaus paviršiaus. Iki rugsėjo 1 d. bandysime pasitelkę galingesnę techniką iš miesto tvarkymo tarnybos tą žemės plotą nušienauti. Tarnyba informuota ir pažadėjo padėti.

 

Šiuo metu seniūnijos kelių pakelės, pradedant nuo Prienų m., šienaujamos ir pagal Prienų kelių tarnybos sudarytą planą bus šienaujamos iki Puzonių kaimo teritorijos. Kiek įmanoma pagal galimybes apšienausime ir kitų kelių pakeles. Seniūnijos ūkininkai yra perspėti prižiūrėti teritorijas prie savo dirbamų žemių, tačiau ne visi šienauja ir prižiūri pakeles ties savo laukais.

Sunku išmokyti tvarkos ir pačius gyventojus, nors gyventojų susirinkimų metu seniūnas ne kartą prašė teritorijas ties savo namais prižiūrėti tiek šiltuoju metų laiku, tiek žiemą. Jei vieną kartą nušienauja plotelį ties savo namais, kitą kartą vėl palieka netvarkingą. Ne kartą seniūnijoje dirbantys darbininkai nušienaudavo Birštono vienkiemio gyvenvietės netvarkingų šeimininkų neprižiūrimus kelkraščius.

 

Paverknių piliakalnis reikalauja dėmesio

 

Kaip žadama sutvarkyti kelią iki Paverknių piliakalnio? Kam reklamuoti Paverknių piliakalnį ir Konglomerato uolą kaip lankomus objektus, jeigu jų neįmanoma pasiekti? Kam apskritai kalbėti apie Konglomerato uolą, jeigu prie jos neįmanoma privažiuoti, ji visa apaugusi ir jos nesimato iš niekur? Paverknių piliakalnį galima pasiekti tik pėsčiomis, bet pamatyti visą apaugusį usnimis – kam to reikia? Keliu užvažiuoti šiaip ne taip galima tik atbulomis, o ką daryti vietiniams gyventojams? Keliai nutiesiami per kalnus, o čia tiek metų niekas nieko nesugeba padaryti. Tai kam buvo investuojami pinigai į piliakalnio tvarkymą? Daug klaustukų ir nė vieno atsakymo…

Ši kelio atkarpa yra labai sudėtinga dėl stataus šlaito. Nors kiekvienais metais įkalnė užpilama žvyru, tačiau gausesni krituliai jį išplauna ir įkalnė tampa neišvažiuojama. Ūkio, turto valdymo ir kaimo plėtros skyriui, kuris atsakingas už kelių būklę, kartu su seniūnu esu pavedęs iki kitų metų biudžeto tvirtinimo sudaryti preliminarią kelio kapitalinio remonto darbų sąmatą. Tikimės, kad kitų metų biudžetas kaimo kelių remontui bus didesnis už šiųmetinį ir turėsime galimybę kapitaliai sutvarkyti kelią į Paverknius. Atkreipus Birštono seniūno pavaduotojos dėmesį į piliakalnio būklę, jis šiuo metu yra apšienautas. Reikia pastebėti, kad daugelis kelių nukenčia nuo sunkiasvorės ūkininkų technikos ir miškovežių, ypač jeigu jie važinėja šlapiais keliais. Turima savivaldybės technika nepajėgi taip greitai, kaip gyventojams norisi, pataisyti sugadintų kelių.

 

Man užkliuvo Birštono savivaldybės merės ataskaitos už 2013 metus fragmentas apie „smulkaus verslo“ rėmimą Birštono savivaldybėje:
– „Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondas – 15,50 tūkst. Lt“
– „Nevyriausybinių organizacijų paramai panaudota 288,4 tūkst. Lt.“ Gal galite paviešinti, kam buvo paskirstyti vargani 15,50 tūkst. Lt ir kas buvo apdovanotas net 288,400 tūkst.Lt per 2013 metus?

Kas metai Taryba, svarstydama tų metų biudžetą, numato tam tikras lėšas įvairiems rėmimo fondams. Šių lėšų panaudojimą nustato fondo naudojimo taisyklės, patvirtintos Tarybos. Reikia pažymėti, kad iki praėjusių metų Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo fondo lėšos net nebuvo visos panaudotos. 2013 metais buvo paremta 22-jų nevyriausybinių organizacijų veikla. Tarybos sprendimu didžiausia parama buvo suteikta „Carito“ organizacijai – 108,2 tūkst. litų. Didžiąją paramos dalį sudarė išlaidų pastato ir autobuso išlaikymui apmokėjimas. 90 tūkst. litų buvo skirta Birštono savivaldybės neįgaliųjų draugijai, kuri juos panaudojo taip pat pastato ir automobilio išlaikymui. 10 tūkst. Lt skirta Birštono bažnyčios šildymui, 6 tūkstančiai – Nemajūnų bažnyčios šildymui. Kitoms nevyriausybinėms organizacijoms jų veiklai vykdyti buvo paskirta nuo 0,5 tūkst. Lt iki 9 tūkst. Lt. Reikia pažymėti, kad tokios organizacijos kaip Birštono vietos veiklos grupė, Birštono vienkiemio bendruomenė, Siponių krašto bendruomenė, Nemajūnų bendruomenė santalka 2013 metais aktyviai įsijungė į kaimo projektų vykdymą ir lėšos iš biudžeto buvo skirtos jų projektų kofinansavimui. Džiaugiamės, kad nevyriausybinių organizacijų nariai yra aktyvūs birštoniečiai, dalyvauja sprendžiant įvairias problemas, turiningai praleidžia savo laisvalaikį ir neverkšlena dėl užimtumo stokos.

 

Kiti klausimai

 

Norime sužinoti, kas bus pastatyta vietoj buvusių senų apgriuvusių pastatų prie ežerėlio? Matome, kad ten jau vyksta statybos darbai.

Pastatą prie ežerėlio (jeigu kalba eina apie gydyklų pastatą) yra įsigijusi privati įmonė. Šiuo metu pastatas rekonstruojamas į sanatoriją su reabilitacijos centru.

 

Ar kada nors bus atstatytas „Birutės“ šaltinis prie kurhauzo? Kokie darbai ten vyksta ir kada bus užbaigti?

Birutės šaltinis šiuo metu yra renovuojamas pagal BĮ Birštono tvarkymo tarnybos vykdomą projektą (be jo, dar įrenginėjami Kneipo terapijos takeliai ir statomas mineralinio vandens paviljonas vietoje buvusios gydomosios kūno kultūros salės). Šis objektas turi pradėti veikti šių metų pabaigoje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close