Nuomonė. Teisė ar Teisingumas?

Noriu su mūsų laikraščio skaitytojais pasidalinti mintimis primiršta tema. Kai rajono valdžia teisėtai, bet be Teisingumo apmokestino mūsų gyvenamąjį plotą (neva – plotas gamina atliekas), tada mes, nepatenkintieji dėl rajono valdžios sprendimų (tam didelio proto nereikia – taip juk lengvai galima apmokestinti ir orą!), stojom į kovą.

DSC_0540a

Bet jau šešeri metai viskas veltui. Mat lengvai gaunami pinigai labai kvepia. Valdžiai atliekos mažiausiai rūpi, svarbiausia – pinigai, kuriuos lengva surinkti. O pinigų surenkama milijonai. Kur jie padedami, mums niekas nepasako. Juos renka uždaroji akcinė bendrovė ARATC, neprivalanti atsiskaityti. O juk jie tuos iš mūsų surinktus pinigus panaudoja brangiems teisininkams, visokioms „Gelvoroms“ ir antstoliams samdyti. Gal dar kiek lieka ir rajono valdžiai, kad būtų nuolanki… Tačiau mes nežinom. Nes slapta.

Kad už mūsų pačių pinigus, padedant teisėtvarkai, mus terorizuotų, taip negalėjo sumanyti nė didysis kombinatorius Ostapas Benderis. Kad atliekos jiems mažiausiai rūpi, rodo tai, jog dar niekad nebuvo taip užteršta gamta: paupiai, pakelės, pakrūmės pilnos šiukšlių. Visi meta, kur papuola, ir sako: „Tai tegul nuo ploto ir susirenka…“

Kad būtų mokestis už atliekų kiekį, tada rinkėjai norėtų kuo daugiau surinkti ir daugiau gauti pinigų. Nereikėtų nė akcijų „Darom“.

Taigi, kaip minėjau, su šia pinigų (ne atliekų!) rinkliava mes nesutikom ir jau šešeri metai kovojam. Baisi neteisybė, kai kaime gyvenantis vienas senukas, turintis pastatų ir žemės, skaidžias atliekas kompostuojantis, kitas išrūšiuojantis ir naudingai panaudojantis, turi mokėti už gyvenamąjį plotą. Už 100 kv.m – po 16 Lt per mėnesį. Šie pensininkai turi apmokėti ir už ponų valdininkų atliekas. Mat ponai gyvena pilaitėse, gal net 300 kv.m ploto ir po  keliolika žmonių, tačiau moka tiek pat, kiek tas pats senukas: po 16 Lt! Tai tegul ir jie moka už visą plotą: ne po 16, o po 48 ar daugiau litų, gal tada ir jie užsimanys mokėti už atliekų kiekį?!

Žinoma, miesto ir kaimo sąlygos skirtingos. Miestietis neturi kur padėti nei maisto, nei kitų atliekų. Be to, jei tingi rūšiuoti, nesusitvarko pats, tai tegul už patarnavimą apsimoka: kaip nori, ar už plotą, ar už žmonių skaičių, ar už atliekų kiekį. Tada TEISINGAI būtų mokama už paslaugą.

Taigi šias problemas aš nurodžiau Ministrui Pirmininkui, prieš rinkimus pažadėjusiam iš pensininkų pensijų nepildyti savivaldybių biudžetų. Dabar Vyriausybės kanceliarija man atsiuntė viltingą atsakymą, kad šita pinigų rinkliava būtų sustabdyta, kad būtų atstatytas Teisingumas, kad būtų švarinama gamta, kad būtų renkamos šiukšlės. Ir renkami pinigai, tik suteikus paslaugą. Be to, neleidžiama Alytaus RATC biznieriams iš varganų pensininkų, padedant antstoliams, mažinti pensijas kas mėnesį po 16 Lt, nes mums tai – dideli pinigai. Pensininkai, nesinaudojantys šia paslauga ir neturintys darbingų asmenų, turėtų būti atleisti nuo šios rinkliavos, kaip ir nuo žemės mokesčio.

O kaip galvojate Jūs, „Naujojo Gėlupio“ skaitytojai?

Su pagarba, Mikalojus Bartkevičius

 

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Algio Marcinkevičiaus komentaras

Iš tikrųjų, atliekų apmokestinimo problema yra labai aktuali Prienų rajono savivaldybės gyventojams. Iš jų dažnai gauname nusiskundimų. Tokių pačių nusiskundimų gauna ir visos kitos savivaldybės Lietuvoje. Deja, norint pakeisti ir diferencijuoti atliekų apmokestinimo tvarką, reikia parengti specialią metodiką, teisės aktus bei įdiegti minimą atliekų surinkimo sistemą. Nors visos savivaldybės gauna prašymus ir rekomendacijas iš Vyriausybės atstovų, tačiau jų įvykdyti negali. Metodikos parengimas ir naujos surinkimo sistemos įdiegimas bei administravimas kainuoja ypač brangiai. Brangiai kainuotų ir jos laikymasis. Paskaičiuota, kad jei šiuo metu atliekų mokestis siekia 16 ct už kv. m, tai laikantis naujos metodikos, kompensuojant jos administravimą už 1 kv. m jau tektų mokėti po 24 ct. Kainos vėl būtų nepalankios gyventojams, todėl nei vienoje savivaldybėje diferencijuotos atliekų apmokestinimo sistemos dar nėra. Ne išimtis ir Prienų rajono savivaldybė. Paminėčiau ir tai, kad Prienų r. savivaldybė didelėmis pastangomis kol kas gali išlaikyti vieną mažiausių Lietuvoje mokestį už atliekas – 16 ct už kv. m, kai tuo tarpu Kaune mokama 29 ct, Marijampolėje – 25 ct, Vilkaviškyje – 28 ct, Šakiuose – 28 ct už kv. m.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close