Kultūrinė įvairovė: supratimo link

Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuras kartu su Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga2012 m. birželio 18-19 d. bei rugsėjo 19-20 d. Birštone surengė mokymus tema: „Pagalba vaikui ir jo šeimai: specialistų tarpkultūrinės kompetencijos didinimas“. Į mokymus buvo pakviesti įvairių sričių specialistai: socialiniai darbuotojai, psichologai, vaiko teisių apsaugos specialistai bei policijos pareigūnai iš Prienų, Birštono, Elektrėnų, Vievio, Kaišiadorių, Širvintų ir Trakų rajonų.

 

 

Per praėjusius metus Lietuvoje užsieniečių skaičius padidėjo 4,7 proc. Daugiausia jų atvyksta iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Kazachstano, Izraelio ir Kinijos. Daugėja ir Nigerijos, Brazilijos bei Egipto piliečių, gyvenančių Lietuvoje. Užsieniečiai atvyksta šeimos susijungimo pagrindu, dėl studijų ar darbo galimybių. Trys ketvirtadaliai trečiųjų šalių piliečių apsigyvena didmiesčiuose, likusi dalis įsikuria mažesniuose miesteliuose. Anot mokymuose dalyvavusių specialistų, jie vis daugiau susiduria su mišriomis šeimomis bei vaikais, kurių vienas ar abu tėvai yra užsieniečiai, tačiau jiems vis dar trūksta darbe reikalingų žinių ir įgūdžių apie kitas tautas ir jų kultūrą.

 

Šis faktorius tampa nesusipratimų ir neefektyvaus darbo priežastimi. „Dažnai informacijos trūkumas apie kitas tautas skatina bėgti nuo problemos jos neišsprendus. Kai nežinomybės baimė blokuoja, lengviausia griebtis stereotipų ir situaciją spręsti neatsižvelgiant į religijos, papročių ir kultūrinių skirtumų svarbą“, – sako viena iš projekto koordinatorių, Rita Augutienė. Būtent dėl to, projekto vykdytojai skatina specialistų kompetencijos kėlimą ir reikalingų įgūdžių ugdymą. „Kompetencijos kėlimas – ilgai trunkantis, sudėtingas procesas, ypač, kai kalbama apie tarpkultūrinę patirtį, juk tam reikia laiko ir praktikos. Mūsų tikslas – suteikti specialistams bent dalį reikalingų žinių ir padėti suprasti tolesnės saviugdos svarbą“, – toliau tęsia R. Augutienė.

 

Siekiant efektyvių rezultatų, mokymus sudarė dvi dalys: teorinė ir praktinė. Per teorinę dalį patyrę specialistai skaitė pranešimus apie musulmonų, Okeanijos  regiono ir Kinijos šeimas bei papročius ir teisinius užsieniečių vaikų teisių užtikrinimo Lietuvoje aspektus.

Antrąją mokymų dieną dalyviai turėjo progos praktiškai išbandyti per teorinę dalį įgytas žinias ir pasitikrinti savo „atsparumą“ išankstiniams nusistatymams imitacinių užduočių ir simuliacinių žaidimų pagalba. „Tokio tipo užduotys skatina dalyvius kritiškai pažvelgti į save ir įvertinti, ką reikėtų toliau patiems savyje ugdyti, kad galėtų be nuostatų ir baimės bendrauti su įvairių kultūrų atstovais susidūrus su jais darbe, bei efektyviai spręsti jų integracijos ar kitas problemas“, – sako neformalaus ugdymo mokymų vadovas Donatas Petkauskas. Nors kai kuriems dalyviams interaktyvaus mokymosi metodai buvo nauji, jie pripažino, kad mokymai buvo labai naudingi: „Visąlaik maniau, kad esu tolerantiška, nesivadovauju stereotipais, tačiau šiandien supratau, kiek dar turiu su savimi dirbti“, – po mokymų savo patyrimais dalinosi viena iš dalyvių.

 

Mokymai Birštone yra ketvirtieji iš planuojamų dešimties renginių. Tokio pat pobūdžio mokymai vyks Kaune, Klaipėdoje ir Druskininkuose, į juos bus kviečiami specialistai iš aplinkinių rajonų. Mokymai rengiami TMO Vilniaus biuro įgyvendinant Europos fondo trečiųjų šalių piliečių integracijai2011 m. metinę programą pagal prioriteto „Valstybių narių politinių gebėjimų ugdymas, koordinavimas ir tarpkultūrinės kompetencijos didinimas skirtinguose valdžios lygmenyse ir institucijose” veiksmą  „Gebėjimų ugdymas tarp valdžios skirtingų lygių ir departamentų”.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close