Marinuoti agurkai
Žiemą valgyti kaip šviežiai raugtus agurkus – vienas malonumas, o jie būtent tokie ir gaunasi.
Pirmiausiai išplauname ir iškaitiname stiklainius, nuplikome verdančiu vandeniu užsukamus dangtelius. Tuomet imamės prieskonių – karštam vandeny gerai išplauname krapų žiedynus, vyšnių lapus, juodųjų serbentų lapus.
Vienam stiklainiui skaičiuojame po vieną žiedyną, 3-4 vyšnių ir 2 serbentų lapus. Taip pat stiklainiui pasiruošiame po 2-3 česnako skilteles.
Agurkams nupjauname uodegas ir sudedame juos į stiklainius.
Puode užverdame 3 l vandens ir, jam užvirus, suberiame 0,5kg rupios, nejoduotos druskos.
Druskai ištirpus, skystį pilame ant agurkų, pridengiame dangteliais (neužsukant) ir paliekame ramybėje 2-3 dienoms. Po kelių dienų skystį nupilame į kriauklę, agurkus užpilame verdančiu vandeniu, tada jau stipriai užsukame dangtelius, verčiame „aukštyn kojom“ iki pilno atvėsimo ir nešame rūsin.
3 l sūrymo galima užpilti apie 7-9 700 ml stiklainius su agurkais.
Patarimas: kemšant agurkus prisiminkite, kad turi likti bent 2 cm tarpas iki dangtelio – agurkai turi būti pilnai užpilti skysčiu.