Kiaulių laikytojai turi būti ypač atidūs

Lietuvoje įsiplieskant vis naujiems afrikinio kiaulių maro židiniams, pavojus gresia ir dideliems kiaulių kompleksams, ir kelias riestauodeges auginantiems žmonėms. Šios ligos virusas plinta žaibiškai, nepriklausomai nuo metų laiko, kiaulių amžiaus ar veislės, jis atsparus aplinkos veiksniams, karščiui ir šalčiui. Žemės ūkio ministerija primena, kad kiekvienas, dirbantis kiaulių ūkyje, šiuo metu turėtų būti ypač atsargus ir skirti didelį dėmesį higienai, nedalyvauti medžioklėse, nelankyti kitų kiaulių ūkių.

Afrikinis kiaulių maras yra ūmi, labai greitai plintanti virusinė infekcija, kuri perduodama tiesioginio kontakto metu ar suėdus užkrėsto pašaro. Liga kiaulėms gali būti pernešama ir nuo žmogaus aprangos, batų, naminių ar laukinių gyvūnų, graužikų, vabzdžių ir t.t. Viruso inkubacinis laikotarpis yra 4–9 dienos, tačiau yra mokslinių duomenų, kad jis gali trukti iki 21 dienos. Susirgęs gyvūnas miršta per kelias dienas.

Visi ūkininkui, auginantys kiaules, turi stengtis apsaugoti savo ūkį nuo šios didelius nuostolius nešančios ligos. Afrikinio kiaulių maro virusas yra labai atsparus, todėl privaloma laikytis griežtų biologinės saugos reikalavimų visose kiaulių laikymo vietose bei dorojant sumedžiotus šernus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rekomenduoja, kad galimo pavojaus zonoje, o ir kitose kiaulių laikymo vietose, ūkio teritorija ir ūkiniai pastatai būtų aptverti, kad nepatektų laukiniai gyvūnai ir įvairūs kenkėjai. Į teritoriją atvykstančios transporto priemonės turėtų pervažiuoti per dezinfekciniu skysčiu padengtą kilimą, o apatinė sunkiųjų transporto priemonių dalis – papildomai apipurškiama dezinfekciniu skysčiu. Prie kiekvieno patekimo į tvartą ir pagalbines patalpas turėtų būti pakloti dezinfekciniai kilimėliai. Žinoma, kad į kiaulių laikymo vietą negali patekti pašaliniai asmenys.

Primename, kad žmonės turėtų kasdien tikrinti savo kiaules dėl neįprastų požymių ar elgesio, taip pat stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę. Sergančias kiaules būtina izoliuoti ir nedelsiant kreiptis į teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad būtų nustatyta ligos priežastis. Labai svarbu nelaikyti kiaulių lauke ir taip užkirsti kelią laukinių gyvūnų kontaktui su jomis. Pašarus rekomenduojama pirkti tik iš patikimų pardavėjų ir laikyti maišuose, nuo kenkėjų apsaugotoje atskiroje patalpoje. Griežtai draudžiama kiaules šerti maisto atliekomis.

              

Afrikinis kiaulių maras yra žmonėms nepavojinga liga – jie nesusirgs, net jei suvalgytų užkrėstos mėsos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užtikrina gyventojus, jog Lietuvoje parduodama kiauliena yra saugi vartoti.

 

Radę nugaišusį laukinį gyvūną ar kilus įtarimams dėl kiaulių sveikatos būklės, žmonės turėtų nedelsdami informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close