Kokiems negalimams esant, galima vartoti mėlynių uogas ir lapus, kaip pasiruošti jų arbatas ar užpilus?

Mėlynių lapų užpilą liaudies medicina rekomenduoja gerti sergant šlapimo pūslės uždegimu, inkstų akmenlige, nuo kosulio, vidinio kraujavimo, diabetikams, viduriuojant. Ypač vertingos uogos, jas vartojant gerėja regėjimas, medžiagų apykaita, iš organizmo šalinasi kenksmingos medžiagos. Jeigu padidėjęs kraujo krešumas, uogų reikia vartoti mažai. Vaistams renkamos uogos džiovinamos kartu su augalo antžemine dalimi arba trinamos žalios su cukrumi.

1 valgomą šaukštą sausų lapų su uogomis užplikyti verdančiu vandeniu, palaukti, kol atvės, tada išgerti. Sergant išgerti 2 – 3 stiklines per parą. Diabetu sergantiems ligoniams reikia gerti mėlynių arbatą, valgyti žalias ir džiovintas uogas.

IMG_6268

Kada reikia rinkti kaštonų vaisus ir kaip juos paruošti naudoti? Ar tinka tik įtrinti, ar galima pasiruošti ir arbatų?

 

Kaštono preparatai gerai veikia kraujagysles, jais gydomas hemorojus, tromboflebitai. Taip pat lėtina kraujo krešumą, gydo uždegiminius procesus, mažina kraujagyslių pralaidumą. Iš kaštono vaisių ar žievės gaminama spiritinė ištrauka. 10 dalių degtinės ir viena dalis žaliavos. Gerti prieš valgį 25 lašus. Įtrynimams gaminti galima naudoti didesnį žaliavos kiekį. Spiritinę ištrauką lašais galima gerti su vandeniu arba su atvėsinta žolelių arbata.

Kaštonų vaisius reikia vaistams rinkti rudenį, kada jie krenta ant žemės. Nukritusius kaštonus susmulkinti kartu su šviežia žievele, išdžiovinti, po to užpilti degtine. Laikyti tamsioje vietoje apie dvi savaites. Prieš vartojimą suplakti.

 

 

Girdėjome, kad varputis yra ne tik įkyri piktžolė, bet ir vaistas. Gal galima sužinoti daugiau apie jo panaudojimo galimybes?

 

Tai daržo piktžolė, tačiau ypač geras vaistas, gydant inkstų ir tulžies pūslės akmenligę, podagrą, reumatą. Varpučio nuoviru galima gydyti sutrikusią organizme druskų apykaitą. Šaknų ir lapų nuoviras varo prakaitą, padeda sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimu. 1 šaukštą smulkios žaliavos reikia užplikinti stikline verdančio vandens, dar pavirinti, atvėsinti. Gerti po pusę stiklinės 3 kartus per dieną. Dar veiksmingiau veikia šviežios augalo sultys. Sergant podagra, akmenlige per dieną reikia išgerti po pusę stiklinės varpučio žolės su šakniastiebiais sulčių.

 

 

Teko girdėti, kad raudonoji musmirė yra naudojama sąnarių skausmams sumažinti. Kaip ją pasiruošti?

 

Nepamirškime, kad tai vienas iš nuodingiausių Lietuvoje augančių grybų. Liaudies medicinai yra žinomi šio grybo paruošimo būdai, gydant onkologines, sąnarių bei kitas ligas. Prieš pradedant gydytis šio grybo preparatais, būtina konsultuotis su ypač patyrusiu žolininku. Jis nuspręs, ar jums tikrai to reikia. Tik būtiniausiu atveju jums individualiai ir ypač atsakingai bus sudarytas gydymo planas, paskirtos dozės. Čia negalima elgtis neapdairiai.

Net senovėje žolininkės buvo kruopščiai mokomos per dešimtį metų, nuo vaikystės, ypač dirbti ir atskirti nuodingus augalus. Menkiausias suklydimas gali kainuoti žmogaus gyvybę.

Į klausimus atsakė žolininkė Rita Balsevičiūtė.

Primename: jei norite sužinoti apie vieną ar kitą vaistingąjį augalą, prašome mums parašyti ar paskambinti į redakciją.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close