Draudimo išmokos už pasėlius Lietuvoje siekia beveik 100 mln. Lt

Europos Sąjungoje vis daugiau kalbama apie žemės ūkio rizikos valdymą, klimato kaitos sukeltus reiškinius, nes situacija yra sudėtinga ir vis labiau komplikuojasi. Ši tema labai aktuali ir Lietuvai, kur pasėlius ir augalus draudžia tik vienintelė įmonė – Vokietijos bendrovės „Vereinighte Hagelversicherung“ filialas „VH Lietuva“. Lietuvos pasėlių draudimo problemas žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė aptarė su Vokietijos bendrovės „Vereinigten Hagelversicherung“ valdybos pirmininku daktaru Raineriu Langneriu (Rainer Langner) ir „VH Lietuva“ vadovu Algimantu Navicku.

„Pasėlių draudimas mums yra labai svarbus, nes jei nuostolių patiria ūkininkai, tai jų patiria visa valstybė, todėl esame pasirengę padėti ūkininkams. Mums svarbu, kad žemės ūkis dirbtų pelningai. Nors draudimas daug kainuoja ūkininkams, ne mažiau jis kainuoja ir valstybei, kuri dengia 50 proc. draudimo įmokų, tačiau mes suinteresuoti, kad ūkiai gerai gyvuotų ir įneštų savo indėlį į šalies ekonomiką. Į draudimą norime įtraukti ir smulkiuosius  ūkininkus, nes jei žala paliečia tokį ūkį, tai gali sunaikinti jį visiškai. Tikimės į rizikos valdymą įtraukti ir jaunuosius, kurie labiau linkę prisiimti atsakomybę už savo veiklą. Jų dar nėra palietęs tas stereotipinis mąstymas, kad nelaimės paliečia kitus, bet ne mane, – kalbėjo žemės ūkio ministrė. – Tą padės padaryti ir Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. numatyta parama ūkių valdymo rizikai“.

Draudikai pripažįsta, kad draudimo įmokos Lietuvoje yra, palyginti, aukštos, nes mūsų šalis dar neturi vadinamosios „istorijos“, t. y. nėra sukaupusi pakankamai statistinių duomenų, kurie leistų jiems orientuotis, ar dažnai žemės ūkį paliečia stichiniai reiškiniai, kokius plotus jie apima. „Vereinigten Hagelversicherung“ valdybos pirmininkas Raineris Langneris pažymėjo, jog jų bendrovė paprastai orientuojasi į 30 metų statistinių duomenų vidurkį, tuo tarpu Lietuvoje dirbama dar tik 7 metus. Lietuvos savitumas tas, kad čia vis dar tenka ūkininkus įkalbinėti draustis, tuo tarpu kitose šalyse draudimas kur kas labiau paplitęs.  Per 7 metų laikotarpį bendrovė gavo 92 mln. Lt įmokų, iš jų 46 mln. sumokėjo ūkininkai, išmokėta 99 mln. Lt draudimo išmokų. Valdybos pirmininkas teigė, jog bendrovė siekia iki 2020 m. Lietuvoje apdrausti 500 tūkst. ha, t. y. pasiekti, kad kasmet apsidraustų bent 20 proc. daugiau fizinių ir juridinių asmenų.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close