Ar antstolis gali išieškoti skolas iš sutuoktinio atlyginimo?

Klausimas: Iš mano vyro yra priteistas išlaikymas vaikui iš pirmos santuokos. Šiuo metu mano vyras yra bedarbis, tačiau antstolis šias lėšas nurašė iš mano sąskaitos. Ar antstolis pasielgė teisėtai?

Atsako Teisingumo ministerijos Teisinių institucijų departamento Teisinės veiklos koordinavimo skyriaus vedėjas Igoris Golubajevas.

Vadovaujantis Civilinio proceso kodekso 666 straipsnio 1 dalimi, išieškojimas iš fizinio asmens nukreipiamas į turtą (turto sąvoka naudojama plačiąja prasme: piniginės lėšos, kilnojamas, nekilnojamas turtas), jo dalį bendrojoje dalinėje nuosavybėje, taip pat jo dalį jungtinėje nuosavybėje.

Civilinio kodekso 3.88 straipsnyje nustatyta, koks turtas ir kokios pajamos yra pripažįstamos bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe. Bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe pripažįstamas turtas, įgytas po santuokos sudarymo abiejų sutuoktinių ar vieno jų vardu; pajamos, gautos iš sutuoktinio nuosavybe esančio turto; pajamos, gautos iš abiejų sutuoktinių bendros veiklos, ir pajamos, gautos iš vieno sutuoktinio veiklos, piniginės lėšos, esančios banko sąskaitoje vieno iš sutuoktinio vardu.

Bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe taip pat pripažįstamos pajamos, gautos po santuokos sudarymo iš sutuoktinių ar vieno jų darbinės ar intelektinės veiklos, dividendai, pensijos, pašalpos bei kitokios išmokos, išskyrus tikslinės paskirties išmokas (žalos, padarytos dėl sveikatos sužalojimo, taip pat neturtinės žalos atlyginimas, gauta tikslinė materialinė parama, skirta tik vienam sutuoktiniui ir kita).

Norint išieškoti iš turto, kuris yra bendras su kitais asmenimis, būtina nustatyti skolininkui priklausančią to turto dalį. Civilinio proceso kodekso 667 straipsnyje nustatyta, kad jeigu skolininkui priklausanti turto dalis, kuri yra bendra su kitais asmenimis, nenustatyta, antstolis areštuoja bendrąjį turtą ir pasiūlo išieškotojui arba bendrosios nuosavybės dalyviams kreiptis į teismą su prašymu nustatyti skolininko turto dalį, esančią bendra su kitais asmenimis nuosavybe. Įsiteisėjus teismo nutarčiai, kuria nustatyta bendrąja nuosavybe esančio turto skolininko turto dalis, išieškojimas nukreipiamas į skolininko turto dalį.

Išieškant išlaikymą, jeigu yra išlaikymo skola, tai ji gali būti išieškoma iš turto, esančio bendra jungtine nuosavybe, nustačius skolininkui priklausančią dalį toje bendroje jungtinėje nuosavybėje.

Šiuo konkrečiu atveju antstolis galėjo areštuoti lėšas Jūsų banko sąskaitoje ir turėjo pasiūlyti kreiptis į teismą, kad būtų nustatyta skolininkui priklausanti turto dalis. Jei per antstolio nustatytą terminą toks prašymas nepateikiamas, antstolis išieškojimą iš to turto nutraukia. Tik teismas gali nustatyti turto dalį, iš kurios antstolis gali išieškoti skolą.

Jeigu Jūs nesutinkate su antstolio procesiniais veiksmais, galite pateikti skundą antstoliui. Jeigu antstolis atsisako patenkinti skundą, jis kartu su antstolio patvarkymu ir vykdomąja byla perduodamas nagrinėti teismui, kurio veiklos teritorijoje yra antstolio kontoros buveinė.

Jeigu antstolis skundo neišnagrinėjo arba patvarkymo, kuriuo atsisakė patenkinti skundą, kartu su vykdomąja byla ir skundu neperdavė teismui, asmuo turi teisę skundą dėl antstolio neveikimo pateikti tiesiogiai apylinkės teismui.

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close