Rankose – brandos atestatai, o prieš akis – šviesi ateities vaivorykštė (GALERIJA)

Liepa abiturientų išleistuvių metas. Metas, kai visi abiturientai virsta princais ir princesėmis vieną iš gražiausių gyvenimo dieną. Nepaisant to, kad kažkur giliai dar slypi išsiskyrimo liūdesys, širdyse plevena laisvės džiaugsmo drugeliai, o prieš akis šviesi ateities vaivorykštė. Pagaliau baigėsi sunkus egzaminų maratonas ir atslūgo rezultatų laukimo įtampa. Atėjo laikas džiaugtis, laikas švęsti…

1

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Liepos 18 d. į šurmulingą džiaugsmo šventę Prienų kultūros ir laisvalaikio centre skubėjo ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos abiturientai. Į platesnius vandenis su brandos atestatais rankose išplaukė šimtas devyni 90-osios laidos abiturientai. Trys iš jų – su šimtukais: Rimantė Celiešiūtė ir Gintarė Dabrišiūtė iš lietuvių kalbos ir literatūros, Lukas Maciulevičius – iš matematikos. Lukas gimnaziją baigė su pagyrimu. Jo valstybinių egzaminų rezultatai: matematika – 100, informacinės technologijos – 99, fizika – 93, lietuvių kalba ir literatūra – 91.

 

„Tik išmokęs įveikti save žmogus gali pakelti akis į kitą“

Ketverius metus abiturientus kasdien lydėjo, globojo, auklėjo, jiems patarė, guodė ir barė klasių vadovai Dalia Šklėriūtė, Alma Vaišnienė, Rūta Pūrienė ir Juozas Padvelskis. Jų vardu tardama žodį klasės vadovė D. Šklėriūtė pabrėžė, kad jaunam žmogui šiandien reikalingas ne tik išsilavinimas, bet ir žmogiškumas. Žvelgdama į didelį būrį savo auklėtinių ji vylėsi, kad, be žinių, jie išsineša iš mokyklos kažką daugiau. Su meile klasės vadovė prisiminė kiekvieną savo mokinį, kartu organizuotas iškylas, renginius ir vaikų išdaigas, paskutinio skambučio pusryčius šeštą valandą ryto, refleksijos pokalbius, šimtadienio valsą, „Žiburio žinias“… „Viskas dar gyva, nes jūs, vaikai, buvote laisvi, atviri žmonės. Stebino, džiugino jūsų susitelkimas, susiklausymas, pastangos daryti gera“, – džiaugėsi auklėtoja. Galbūt per daug lenkė, per griežtai vertino, per daug lūkesčių puoselėjo, tačiau norėjo, kad kuo daugiau žinių ir žmogiškumo įgytų. Pasiremdama išmintinga ir pamokančia pasaka D. Šklėriūtė linkėjo, kad kiekviena iškilusi gyvenime problema būtų tarsi akmuo, galintis virsti laipteliu, vedančiu aukštyn. „Jei atkakliai ir kantriai dirbsite, išlipsite iš bet kokio, net ir paties giliausio šulinio“, – patikino ji, prasmingais žodžiais perteikusi svarbiausią vertybę – niekada nepasiduoti, nes šiuolaikiniame pasaulyje tai mažiausia, ką jaunas žmogus gali padaryti savo labui.

Padėkodama abiturientams, sėkmingai įveikusiems pirmąjį gyvenimo etapą, klasės vadovė tarė ačiū ir jų tėveliams, užauginusiems gražius ir puikius vaikus, bei mokytojams, kurie visus vienodai mylėjo ir nė vieno nesistengė iškelti ar pažeminti. Išsiskiriant visų klasės vadovų vardu auklėtoja abiturientams nuoširdžiai palinkėjo mylėti save, savo pyktį, pavydą, išdidumą ar net nuoskaudą ir patikino: „Tik išmokęs įveikti save žmogus gali pakelti akis į kitą“.

 

Visi linkėjo gražios ateities

Norisi tikėti, kad tokie vertingi patarimai, kuriuos išgirdo abiturientai iš savo klasės vadovų, padės jiems labiau suprasti save, nebijoti sunkumų, išmokti turėti savo nuomonę, tikslą, svajonę, kurios reikėtų visą gyvenimą siekti. To linkėjo ir iškilmėse dalyvavęs LR Seimo narys Andrius Palionis. Jis padėkojo „Žiburio“ gimnazijos bendruomenei už kvietimus, galimybę dalyvauti gimnazijos šventėse, projektuose, o abiturientus kvietė per šimtadienį padovanotus klasių albumus su įpareigojimu pildyti šimtą dienų palikti „Žiburio“ gimnazijos muziejuje, kad sugrįžę galėtų pavartyti ir prisiminti mokykloje praleistus metus. Abiturientus, mokytojus ir tėvelius sveikino ir kiti svečiai: LR Seimo narys Vytautas Kamblevičius, labdaros ir paramos fondo „Idėjų vartai“, Prienų rajono savivaldybės, Tarybos, Švietimo skyriaus atstovai.

Seimo narys Vytautas Kamblevičius abiturientams linkėjo gražios ateities, o mero pavaduotojas E. Visockas – pačius svarbiausius gyvenime sprendimus priimti vadovaujantis širdimi. Rajono švietimo vadovas Rimvydas Zailskas palinkėjo rinktis tolimesnį gyvenimo kelią pagal polinkius ir pomėgius, bet svarbiausia – tapti gerais savo srities specialistais, o nusprendusiems studijuoti užsienyje nepamiršti, kad Lietuvai reikia jaunų žmonių žinių, iniciatyvų ir sugebėjimų. Jų ypač reikia Prienų rajonui, į kurį sugrįžti, pasirinkus žemdirbiškas profesijas, abiturientams linkėjo Tarybos narys Jonas Vilionis.

 

Įteikti brandos atestatai ir prizai bei padėkos geriausiems

„Žiburio“ gimnazijos direktorės pavaduotoja Lina Malinauskienė pasveikino visus abiturientus, gaunančius pagrindinį viso ligšiolinio gyvenimo įvertinimą, ir pabrėžė, kad brandos atestatas duodamas už asmenybės brandą, kuri susideda visų pirma ne iš gebėjimo tik imti, reikalauti, vartoti daug ir greitai, ne iš gebėjimo skųstis, verkšlenti, slėptis už kitų nugarų, o iš gebėjimo pačiam išsikelti gyvenimo tikslus ir atkakliai jų siekti, iš gebėjimo realiai vertinti savo galimybes, priimti pastebėtus savo trūkumus ir priimti juos kaip įsipareigojimą savo veikla ir darbu juos pašalinti. Brandos atestatas susideda iš gebėjimo padėkoti už tuos gyvenimo iššūkius ir pagalbą juos įveikiant, už tikrąją brandą – piliečio, patrioto, atsakingo, įsipareigojusio, aktyvaus, mąstančio, kultūringo, civilizuoto, savarankiško, pasiryžusio veikti.

Pirmąjį brandos atestatą su pagyrimu iš Seimo nario A. Palionio rankų atsiėmė Lukas Maciulevičius. Jam buvo įteikta labdaros ir paramos fondo „Idėjų vartai“ atstovų R. ir G. Bartulių 2000 litų piniginė premija.

Seimo narys A. Palionis prizu apdovanojo ir vieną iš geriausių gimnazijos mokinių, aktyvią gimnazistę, šauniai vadovavusią gimnazijos Mokinių seimui, Gretą Aleksynaitę.

Apdovanojimus geriausiems abiturientams bei visai bendruomenei įsteigė Seimo narys V. Kamblevičius ir rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Vilionis. V. Kamblevičiaus padėkos ir simbolinės dovanos atiteko Tomui Kuzmauskui, Vytautui Trakymui, Tarybos nario J. Vilionio – Elenai Jančiukaitei ir Simonai Vaitonytei. Klasių vadovams svečiai įteikė didelį jubiliejinį tortą ir gardų ūkininkų dovanotą sūrį.

Puikius, vertingus prizus įsteigė UAB „Prienų kompiuteriai“. Už sportinius laimėjimus apdovanoti Gintarė Černevičiūtė ir Gintaras Jakubauskas. Prienų KKSC padėkos už aukštus sportinius pasiekimus ir rajono vardo garsinimą respublikinėse varžybose įteiktos Karoliui Kamarauskui, Povilui Aukštakalniui, Matui Kavaliauskui ir Mantui Šatrauskui.

Brandos atestatai buvo įteikti daugiau nei šimtui 90-osios laidos abiturientų. Aštuoni iš jų už gimnazijos baigimą su pagyrimu, už labai gerą mokymąsi, gimnazijos vardo garsinimą olimpiadose, konkursuose, projektuose, sporte, aktyvią veiklą gimnazijos bendruomenėje įrašyti į gimnazijos Garbės knygą. Tai Lukas Maciulevičius, Gintarė Dabrišiūtė, Rimantė Celiešiūtė, Greta Aleksynaitė, Paula Jančiauskaitė, Elena Jančiukaitė, Donatas Mekionis, Simona Vaitonytė. Šių abiturientų tėveliams įteikti padėkos raštai.

Padėkos raštai, kuriuos pasirašė Prienų rajono savivaldybės meras V. Bujanauskas, įteikti ir abiturientams, kurie valstybiniuose brandos egzaminuose gavo šimtukus, bei jų mokytojoms: Aldonai Ūsienei ir Danutei Padvelskienei.

 

Kalbėjo ir patys abiturientai, ir jų tėvai

Tėvelių vardu rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyr. specialistė Renata Pavlavičienė vaikams linkėjo daryti gyvenime tai, kas prie širdies, tai, ką darydami jaustųsi laimingi, ir pasistengtų atlikti tai kuo galima geriau. Ir nesvarbu, anot jos, kuo būsiantys – humanitarai ar tiksliukai, net nesvarbu, kur to mokysis, tiesiog tegul neužmiršta, kad svarbiausia profesija – būti žmogumi. „Tegul jūsų lūkesčiai siekiant profesijos pakyla virš kasdienybės, tegul jūsų problemos būna išsprendžiamos, o svajonės – tik išsipildančios“, – linkėjo R. Pavlavičienė.

Visų abiturientų tėvų vardu R. Pavlavičienė mokytojams dėkojo už tas dienas, tas minutes, kai atrado savyje stiprybės vaikams būti viskuo: draugu, gebančiu išklausyti, raginančiu patikėti savimi ir kitais, vedliu, padedančiu rasti tiesiausią kelią mokslo labirintuose, užtarėju, grąžinančiu džiaugsmą į vaikų akis. Ačiū tarė už tai, kad su vaikais dalijosi savo žiniomis, žadindami juos pažinimui ir kūrybai.

Šventės vedėjams gimnazistams paklausus, ar dar yra norinčiųjų pasisakyti, viena abiturientų klasė netikėtai choru sušuko: „Meeees!“ Tai buvo D. Šklėriūtės auklėtiniai, savo mylimai klasės vadovei, sportininkei, įteikę pačią gražiausią puokštę – ne tik gėlių, bet ir savo rankomis padarytą linksmą dovaną su nuotraukomis, kurios primins auklėtinius, bei galimybę atsipalaiduoti vandens ir poilsio komplekse.

„Dabar jau tikrai viskas. Jau pabaiga, – sakė brandos atestatą rankose laikydama abiturientė G. Aleksynaitė. – Visi kontroliniai parašyti, egzaminai išlaikyti, uniformos seniai parduotos ar atiduotos, vadovėliai grąžinti. Atestatai rankose, o mes paliekame mokyklą. Visi stebėjosi, kodėl mes nesigraudinome per šimtadienį… Neverkiame ir šiandien, nes, gerai pagalvojus, išleistuvės nėra labai liūdna šventė. Mes pagaliau išpildėme vieną visų bendrą svajonę – baigėme mokyklą! Kartu tai ir labai baugi diena, nes mes prarandame tvirtą pagrindą, ant kurio stovėjome, atspirties tašką ir nuo šiandien turime žengti kiekvienas atskirai ir ieškoti savo kelio. Bet mes neliūdėsime ir neverksime, nes jau pakankamai prisiverkėme po egzaminų. Bet tuo pačiu mes ir nebijome, nes žinome, kad jūs, mieli mūsų tėveliai, mokytojai, mus puikiai paruošėt tolesniam gyvenimui, stengėtės mus išmokyti visko, ką žinojote patys, bei formavote mūsų pasaulėžiūrą, išmokėte mus būti drąsiais ir tikslo siekiančiais jaunais žmonėmis“, – kalbėjo Greta, visų buvusių abiturientų vardu tardama širdingą ačiū ne tik tėvams, bet ir mokytojams, auklėtojams, mokyklos administracijai – visiems, kurie per šiuos ketverius metus padėjo ir lydėjo, daug ko išmokė, paguosdavo, kai būdavo liūdna, pakeldavo nuotaiką – o svarbiausia, sukūrė tokią atmosferą, kad būdavo ne tik gera, bet ir smagu eiti į pamokas.

Nuoširdų ačiū abiturientai tarė ir LR Seimo nariui A. Palioniui, kuris šiemet rėmė visus gimnazijos organizuojamus renginius. O atsisveikindami paliko spalvotus kubus atsisėsti, kad ir ateinančioms „Žiburio“ laidoms būtų taip pat gera, kaip buvo gera atsisveikinantiems.

Paskutinį kartą dainuodami gimnazijos himną, laimingi buvo ne tik atestatus gavę abiturientai. Džiaugėsi visi dalyvavusieji įspūdingoje jaunystės šventėje. Tegu pildosi gražūs ir prasmingi visų jų palinkėjimai.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close