Kiek reikės mokėti pajūryje? (II iš IV)

Įsibėgėjant atostogoms reikia visada pasiskaičiuoti ir pamąstyti, kur ir kaip atostogauti – pailsėti gulint ar vaikštant. Tęsiame ekskursiją po pajūrio kainininkus.

Nuotrauka0516

Neringa

 

Įsikūrę Nidoje ar kitame Neringos miestelyje galite ir pailsėti. Žinoma, pigiausias poilsis – gulėti paplūdimyje, prie jūros. Tai nekainuoja nieko. Nebent neįvertinsite kaitrios saulės ir teks atsisveikinti su ramiomis naktimis ir pinigais, skirtais tokioms nudegimų gydymo priemonėms kaip kefyras. Jeigu pajūrio saulė jums jau įkyrėjo arba dingo ir jūs norėtumėte laiką praleisti turiningiau, Neringa siūlo visą puokštę lankytinų objektų.

 

Mėgstantiems ramiai pavartyti knygą gali praversti beveik 50 tūkstančių įvairių grožinės, filosofijos, visuomenės, gamtos mokslų, istorijos, periodinių ir kt. spaudinių bei apie 2000 egz. įvairių Kuršių nerijos kraštotyros spaudinių, kuriuos galite rasti Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešojoje bibliotekoje Nidoje. Žinoma, tai viena pigiausių kultūrinių pramogų vietų – ji nemokama.

 

Jei ieškote egzotikos ir dar nesate buvę Thomo Manno memorialiniame muziejuje Nidoje, galite tai padaryti šią vasarą. Beje, legendinio namelio lankymas baigiamas 18 val., todėl mėgstantiems pasivaikščioti vakarais reikėtų paskubėti. Suaugusiesiems bilietas kainuoja 4 Lt, moksleiviams arba studentams – 2 Lt.

 

Mėgstate kapstytis po istoriją? Būtinai aplankykite Neringos istorijos muziejų Nidoje. Jis taip pat atidarytas iki 18 val. Bilietas suaugusiajam kainuos 2 Lt, vaikams ir studentams – 1 Lt.

 

Tiek pat kainuos ir bilietas į Nidoje esančią autentišką Žvejo etnografinę sodybą.

 

Jeigu jau atvažiavote į Neringą, tai tikrai bus keblu (ir brangu) pasiekti Palangos gintaro muziejų, todėl į tūkstantmečius jūros vandens skalautus medžių sakus galite pasižvalgyti taipogi Nidoje esančioje Gintaro galerijoje-muziejuje. Jis ir ilgiau dirba, iki pat 20 val.

 

Poilsiaujantys Juodkrantėje gali apsilankyti Liudviko Rėzos kultūros centro parodų salėje ir istorinėje ekspozicijoje. Ji dirba iki 18 val., o su savimi reikia turėti 3 Lt. Jei esate moksleivis, studentas, pensininkas arba neįgalusis, už bilietą mokėsite tik 1 Lt.

 

Juodkrantėje verta aplankyti ir Vėtrungių galeriją, kurioje vėtrungę galėsite ir įsigyti. Čia reiktų suskubti iki 19 val. Na, o Lietuvos dailės muziejaus Miniatiūrų muziejuje galėsite ne tik galėsite pasigrožėti daugiau kaip 300 miniatiūrų, bet ir užsisakyti ekskursiją arba pamokėles. Įėjimo kaina suaugusiems – 6 Lt, lengvatinio bilieto kaina – 3 Lt. Pamokėlės suaugusiems – 2 Lt, vaikams – 1 Lt. Šeimyninė pamokėlė – 6 Lt. Na, o ekskursija kainuoja 30 Lt.

 

Na, ir žinoma, kaip be Lietuvos jūrų muziejus-akvariumo ir delfinariumo! Ko gero, atvykę į Neringą skubėsite įsikurti poilsiavietėje, o į šį turbūt intensyviausiai lankomą Lietuvos muziejų vyksite tik jau pavargę nuo paplūdimio pramogų. Apie ekspoziciją turbūt neverta ir rašyti, ji neaprašoma ir neapsakoma. Ją reikia pamatyti.

 

Į baigiamą rekonstruoti muziejų rekomenduojama eiti pėsčiomis, o automobilį palikti kuo toliau. Jeigu užvažiavote tik į Klaipėdą ir planuojate aplankyti muziejų, automobilį geriau palikite Klaipėdoje ir kelkitės pėsčiųjų keltu Šiauriniame rage. Jei persikėlėte su automobiliu, pasidairykite aikštelės prie perkėlos, nes prie muziejaus esanti aikštelė yra ganėtinai maža ir gali būti, kad, neradus vietos pasistatyti automobilį, teks apsisukti ir vis tiek grįžti atgal.

 

Muziejus lankomas nuo 10.30 iki 18.30 val. Delfinų pasirodymai vyksta net keturis kartus per dieną – 11.30, 13.00, 15.00 ir 17.00 val.

 

Bilietas į muziejų suaugusiesiems kainuos 12 Lt, o vaikams nuo 3 m., moksleiviams, studentams ir pensininkams – 6 Lt. Jeigu norite sutaupyti, sudarykite 15 lankytojų grupę, tuomet suaugusieji už bilietą mokės po10 Lt, lengvatas turintieji – po 5 Lt.

 

Rekonstruotame delfinariume vykstantys delfinų pasirodymai kainuos brangiau. Suaugusiesiems teks pakloti 30 Lt, vaikams, moksleiviams, studentams ir pensininkams – 20 Lt. Sudarę 15 asmenų grupę, galėsite mokėti pora litų pigiau – 28 arba 18 Lt.

 

Žinoma, nereikia pamiršti, kad Kurių nerija – tai kraštas, žavintis ne tik savo istorija, bet ir gamtos grožiu, už kurį papildomai mokėti nereikia. Pasivaikščioję pėsčiųjų takeliais Baltijos jūros arba Kuršių marių pakrantėse išvysite tai, apie ką neretai tenka pasvajoti ir dėl ko nereikia važiuoti į tolimus kraštus. Ta nuostabi ir išsaugota gamta – tai kraštas, kurį vadiname savo gimtine.

 

Palanga

Paskaičiavote ir nusprendėte, kad Neringa neverta jūsų apsilankymo, nes joje per mažai pramogų? Tada galite ieškotis vietelės, kuri tikrai kainuos pigiau! Žinoma, poilsio kokybę ir gamtos grožį čia jau reikėtų vertinti atsargiau.

 

Močiučių ir senelių Palanga ne tik išlaiko Lietuvos kurortų lyderio pozicijas, bet drąsiai gali vadintis ir anūkų Palanga. Vasaros sostinė, ko gero, yra dažniau lankoma nei pačios močiutės ar seneliai. Ir daugiau kantrybės būna joje „ilsėtis“ kelias dienas, ir su didesniu noru važiuojama. Beje, prieš tai reikėtų vis tiek aplankyti senuosius savo giminės atstovus…

 

Taigi su vėjeliu atskridusius 300 kilometrų mus pasitinka kaip visada vietinių gyventojų bei uždarbiaujančių tautiečių pilnos šalikelės, kuriose net orui išėjus iš padangos nerasi vietos sustoti. Pasiūlymai liejasi kaip vanduo iš pamiršto užsukti čiaupo namuose. Įvairiomis kalbomis, įvairiomis valiutomis. Pasirodo, visi būstai, kuriuose atvykę į pajūrį galite apsistoti, – netoli jūros. Šioje vietoje reikėtų gerai susimąstyti ir nepamiršti, kad Lietuva – jūrinė valstybė. Ir daugelis dar labiau rytinės Europos šalių gyventojų mano, kad mes ir Vilniuje būdami gyvenam prie pat jūros. Todėl „netoli jūros“ tampa labai abstrakčia sąvoka, reiškiančia „50–2000 metrų” arba „eiti 10–60 minučių“.

 

Jeigu gyvenamosios vietos dar nesate užsisakę ir norite gauti „paskutinių 5 minučių pasiūlymą“, nepamirškite pasiklausinėti, kokie bus papildomi mokesčiai, kur galėsite laikyti automobilį bei, žinoma, kiek kaimynų turėsite. .

 

Visų pirma – Palangoje galioja „pagalvės“ mokestis. 1 Lt visi poilsiautojai moka už kiekvieną savo nakvynę. Šio mokesčio gali nemokėti tik vaikai iki 10 metų bei ligoniai, su siuntimais atvykę gydytis.

 

Geresnių viešbučių pigiausi arba prastesnių vidutiniai kambariai Palangoje stabiliai kainuoja 250 Lt už parą. Jeigu ieškosite kambario arba apartamentų svečių namuose, kaina prasidės nuo 150 Lt. Mažiausia kaina už viešbučio kambarį Palangoje yra nuo 80 Lt, tačiau įsibėgėjus sezonui vargu ar pakelės nuomotojų siūloma kaina nebus patrauklesnė. Norintys ne tik pailsėti, bet ir pataisyti savo sveikatą reabilitacijos centruose gali pasinaudoti ir legendinio „Palangos lino“ pasiūlymu. Už 400 Lt trims dienoms gausite lovą dviviečiame kambaryje su pilnu maitinimu bei 6 gydomosiomis procedūromis.

 

Legendinėje mažų kainų Mekoje – Energetiko sveikatos komplekse keturvietį kambarį galima gauti už 240–260 Lt, trivietį – už 200–220 Lt, dvivietį – už 170–190 Lt, na, o vienišiams skirtą vienvietį – už 150–170 Lt. O galbūt susidomėsite mediniais nameliais? Triviečio namelio nuoma kainuoja apie 90 Lt, keturviečio – 120 Lt. Norite sutaupyti? Vykite kartu su draugais. 6 vietų namelis savaitgaliais kainuoja 170 Lt. Norite dar labiau sutaupyti? Poilsiaukite darbo dienomis, kai visos kainos sumažėja dar bent 20 Lt.

 

Atkreipkite dėmesį ir į gatvę, kurioje gyvensite. Jeigu šeimininkai neturi galimybės priimti jūsų automobilio ir jį teks laikyti gatvėje, gali būti, kad toje gatvėje stovėjimas mokamas. Priklausomai nuo to, į kurią stovėjimo zoną patenka gatvė, už valandą gali tekti susimokėti 2 arba 3 Lt.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close