Kiek reikės mokėti pajūryje? (I iš IV)

Vasara jau įpusėjo, o atostogos dar tik įsibėgėja. Dažnas jau žiemą žinome, kur norėsime pailsėti po visų metų darbų. Deja dažniausiai mūsų planus pakoreguoja pinigai.

IMG_6970

Liepa ir rugpjūtis – laikotarpis, kai atostogų išeina ištvermingiausi darbuotojai, kurie neretai dar būna pasitaupę ir papildomų laisvų dienų. Ne vienas lietuvis, mėgstantis šilumą ir karštį, tačiau neturėdamas laiko ar galimybių keliauti po egzotiškus užsienio kraštus, dažniausiai atostogauja šiais mėnesiais, Manoma, kad jau ir oras dažniau pasitaiko geresnis, ir vandens telkiniai įšilę, o saulė – ne tokia pavojinga.

 

Žinoma, visada prieš atostogas pasiskaičiuojame savo uždarbį, pragyvenimo vertę bei pramogų ir poilsio išlaidas. Puikiai žinome, kad sunkiai uždirbti pinigai turi labai nemalonią savybę –- akyse „tirpti“. Todėl planuodami atostogas neretai vertiname, kiek laiko galime joms skirti. Deja, poilsiaujant pinigų reikia dažniau ir didesnėmis sumomis negu dirbant. Ir juos leidžiant tik būtiniesiems gyvenimo poreikiams. Tenka pasiskaičiuoti, kiek kainuos gyvenimas poilsio zonoje ir kiek laiko iš turimų lėšų dar pavyks pragyventi grįžus į namus. Neretai po tokių skaičiavimų žmogus tvirtai pasako, kad jam geriausias poilsis – sodas ir daržai. O maudytis galima ir netoli esančiame tvenkinyje, blogiausiu atveju – vonioje. Ten gi švarus vanduo…

 

Mūsų krašte ir aplink jį yra nemažai ežerų, prie kurių galima ne tik poilsiauti, bet ir pramogauti, tačiau visus vasarą vilioja jūra. Ir tik nuvažiavę į pajūrį, bandydami tarp pusės visos Lietuvos gyventojų rasti vietos pasitiesti bent pusę savo rankšluosčio, tarp paplūdimyje besivoliojančių šiukšlių bei įvairaus žanro muzikos sutartinės bei jai pritariančių nelabai jau aiškių balsų iki pat paryčių, suprantame, kad jūra – graži, tačiau tai jau ne ta romantiškoji, ne vieną porą sielų praeityje sujungusi vieta. Ir keliaujame namo. Ilsėtis. Ne kitaip mąsto ir pajūrio gyventojai, nuolat galvodami, prie kokio ežero galėtų nuvažiuoti… Neretai pajūrio gyventojai ir lieka visus metus jūros nematę.

Tai kiek gi kainuoja tas džiaugsmas būti ne namie?

 

Neringa

Šis Lietuvos kampelis visada vilioja savo nuostabia gamta, žmogaus dar nesubjaurotu paplūdimiu, daugiau nei 280 saulėtų dienų per metus, bet gąsdina… kainomis.

Taigi, jeigu pageidaujate atostogauti Neringoje, iš karto turėkite papildomų lėšų vien kelionei. Prie kuro išlaidų nepamirškite pridėti kelto į Smiltynę išlaidas. Kelionė per Kuršių marias keltu keleiviui arba dviratininkui su dviračiu kainuos 2,90 lito. Kitų transporto priemonių vairuotojams mokestis įskaičiuotas į priemonės kainą. Už mopedą reikės mokėti 5 Lt, motociklą ar motorolerį – 18 Lt. Lengvojo automobilio kelionė vandeniu kainuos 40 Lt, priekabos – dar 30 arba 50 Lt. Jei planuojate kolektyvinę kelionę, už autobuso iki 17 vietų perkėlimą teks mokėti 65 Lt, nuo 18 iki 30 vietų – 110 Lt, virš 30 vietų – 160 Lt. Jeigu keliaujate su nameliu ant ratų – jis bus perplukdytas už 110 Lt. Jei norėsite keltis kartu su augintiniu (jis turi būti su pavadėliu bei antsnukiu), nepamirškite už jį paruošti 5 Lt.

Beje, kelte 80 proc. nuolaida taikoma neįgaliems vaikams, I grupės neįgaliesiems, į Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytą sąrašą įrašytomis ligomis sergantys asmenims, kuriems gydyti nuolat reikalinga hemodializė, bei juos lydintiems asmenims, taip pat pasipriešinimo 1940–1990 metų okupacijoms dalyviams – kariams savanoriams, sulaukusiems 70 metų ir daugiau.

50 proc. nuolaida taikoma II grupės neįgaliesiems, pasipriešinimo 1940–1990 metų okupacijoms dalyviams – kariams savanoriams, jaunesniems nei 70 metų, laisvės kovų dalyviams, nuo 1939–1990 metų okupacijų nukentėjusiems asmenims – politiniams kaliniams ir tremtiniams bei buvusiems getų, koncentracijos ar kitokio tipo prievartinių stovyklų kaliniams, Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjams, tapusiems neįgaliais dėl 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos, žuvusių Lietuvos Respublikos nepriklausomybės gynėjų šeimų nariams, nukentėjusiems nuo1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos, asmenims, sulaukusiems 70 metų ir daugiau.

50 proc. nuolaida gali pasinaudoti ir vaikai nuo 7 iki 10 metų. Aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų dieninių skyrių studentai, dieninių bendrojo lavinimo mokyklų ir profesinio mokymo įstaigų moksleiviai turi teisę įsigyti bilietą su 50 proc. nuolaida.

Na, o vaikams iki 7 metų įspūdžių pilna kelionė bus nemokama.

Žinoma, reikia nepamiršti pasiimti atitinkamą pažymėjimą.

 

Tik patekę į Neringą per daug nedžiūgaukite. Čia pat Alksnynės vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą postas. Pasiruoškite turėti įvairaus smulkumo popierinių banknotų. Juos teks dėti į automatus-užkardas. Dviratės motorinės transporto priemonės arba lengvojo automobilio tolesnė kelionė kainuos 20 Lt, lengvojo automobilio su priekaba arba autobuso iki 30 vietų – 70 Lt, autobuso turinčio daugiau nei 30 vietų – 150 Lt. Deja, čia nuolaidų nėra, nebent ruošiatės keliauti po rugsėjo 1 d. Tuomet už automobilį su priekaba arba autobusą iki 30 vietų reikės mokėti 50 Lt, už autobusą virš 30 vietų – 100 Lt. Jei atvažiavę radote pakeltas užkardas – neskubėkite. Gedimų ir čia pasitaiko. Problemoms išspręsti šalia užkardų yra ir pats postas. Kitas postas – Nidoje.

 

Na, pagaliau galite mėgautis puikiu jūros oru bei vingiuotu siauru keliuku.

Tiesa, mėgavimasis baigsis, kai reikės sustoti. Automobilio statyti bet kur negalima. Nereikia pamiršti, kad važinėjatės po Kuršių nerijos nacionalinį parką. Numatytose aikštelėse Nidoje ir Juodkrantėje kainos svyruoja nuo 1 iki 5 Lt už valandą. Sutaupyti galėsite Nidoje, Taikos g. 45 esančioje aikštelėje. Čia pasistatę lengvąjį automobilį mokėsite 12, mikroautobusą – 20, autobusą – 30, namelį ant ratų – 40 Lt už parą. Jau pasistatėte automobilį? Puiku.

 

Apsigyvenimas visada yra skaudžioji atostogų pusė. Vien tam, kad permiegotum, tenka pakloti tikrai nemažus pinigus. Kambario paros nuoma Nidoje – vidutiniškai 100–200 Lt, buto – 200–300 Lt. Jei pageidausite viešbučio kambario – kaina bus panaši kaip ir privačiai nuomojamo buto.

 

Nepavyks sutaupyti planuojantiems pigiau pailsėti pasistačius palapinę. Bet kur statyti palapinę – griežtai draudžiama, nakvoti kopose – draudžiama. Nidos kempinge paros kaina suaugusiam siekia 22 Lt, 2–14 metų vaikui – 11 Lt. Šeimyninė palapinė (iki 4 vietų) papildomai kainuos 17 Lt, o automobilio vieta – dar 17 Lt. Jei atvyksite su nameliu ant ratų – už jo vietą teks sumokėti 61 Lt, už priekabą-namą ant ratų – 72 Lt. Autobusas kainuos visus 220 Lt. Beje, už keturkojį draugą čia teks sumokėti dar 4 Lt.

 

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close