Mažo miestelio didelės problemos

Balbieriškio miestelyje gyvena apie 1200 žmonių. Svarbią visuomenės dalį sudaro jaunimas. Tai jaunoji karta, kuri kurs šeimas, leis vaikus į darželį, vėliau – į mokyklą. Viena iš didžiausių jaunimo problemų yra nedarbas.

2014-07-10 12.01.44

Baigdami mokyklą moksleiviai turi pasirinkti žingsnį, kuris lems jų profesiją, gyvenamąją vietą, socialinį sluoksnį, savirealizaciją. Jauni žmonės baigia profesines mokyklas, kolegijas, universitetus, įgyja profesijas ir, deja, gimtajame miestelyje negali panaudoti savo žinių ir sugebėjimų.

Kalbinti balbieriškiečiai, teigė, jog miestelyje labai trūksta jaunų, dirbančių žmonių. Labai gaila, bet Balbieriškyje nėra plėtojama pramonė, trūksta didesnių gamyklų, įmonių, kuriose būtų galima įsidarbinti. Vietų, kuriose būtų galima įsidarbinti, labai mažai – kelios parduotuvės, poliklinika, seniūnija, ūkininkai (sezoniniai darbai), mokykla, darželis. Taip pat jaunimas sakė, jog tikrai norėtų čia gyventi ir dirbti. „Balbieriškyje tokia graži gamta, vieni kitus pažįstam, artimai bendraujam, grynas oras, jokių kamščių, šalia didesni miestai – Alytus, Prienai, tolėliau Kaunas. Bet norint čia gyventi, tenka darbo ieškoti tolimesniuose miestuose, važinėti savu ar viešuoju transportu, padidėja išlaidos, ir tada susimąstai, ar ne geriau būtų gyventi arčiau darbo, didesniuose miestuose. Taip pat miestelyje labai trūksta pramogų, įvairesnio laisvalaikio praleidimų vietų, užsiėmimų“, – kalbėjo jauni balbieriškiečiai. Džiugu, jog dalis kalbinto jaunimo jaučia norą, sentimentus gyventi savo tėvų, senelių namuose, puoselėti savo artimą aplinką, supranta, kad jie yra dalis visuomenės. Šių žmonių mintys apie darbą susijusios su Balbieriškiu – vieni čia pradėję savo verslą, kiti dirba privačiose įmonėse. Jie pilni optimizmo, ir mažas miestelis visiškai patenkina jų darbines, laisvalaikio bei kitas viltis ir lūkesčius. Bet skaudžiausia, kad Balbieriškyje yra jaunimo, kuris neturi jokių ambicijų, jokių siekių. Jų darbas ir pomėgiai susiję tik su alkoholio vartojimu. Juk ne vien Balbieriškyje, bet ir kituose mažesniuose miesteliuose sakoma, jog ateities nėra, nes jaunimas niekuo nesidomi, nesuvokia, kad jie – savo šalies piliečiai, jos ateitis, kad jie turi rodyti pavyzdį savo vaikams.

Jaunimo trūkumas ir nedarbas – labai skaudi tiek mažų miestelių, tiek didmiesčių problema. Tik mažame miestelyje visi vieni kitus puikiai pažįsta, visus sieja glaudūs asmeniniai ir dalykiniai santykiai, todėl turėtų netrūkti ir abipusio supratimo, dėmesio, iniciatyvos, kad jauni žmonės nebėgtų iš savo gimtinės, jaustųsi čia reikalingi ir rastų darbo. Būtina atsižvelgti į vis dar vykstančią emigraciją, jaunimo abejingumą pilietiškumui. Tikėkimės, kad mažais žingsniais, realiai pavyzdžiais ir darbais situacija gerės. Tikrai yra jaunimo, kuris patenkintas gyvenimu Balbieriškyje. 

Gintarė Andriukevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close