Karštas savaitgalis išbarstė norinčiuosius giedoti himną (GALERIJA)

Jau kelerius metus gyvuojanti tradicija visiems lietuviams penkioms minutėms visame pasaulyje sustoti ir sugiedoti himną pamažu blėsta.

DSC_3479

 

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Karštojo savaitgalio iškilmingomis pabaigtuvėmis turėjusi tapti Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena buvo minima daugelyje ir pasaulio, ir Lietuvos vietų. Himnas skambėjo ir Prienų bei Birštono krašte.

Birštonas
Prie Vytauto kalno birštoniečiai ir miesto svečiai pradėjo rinktis jau šiek tiek ankstėliau. Likus pusvalandžiui iki iškilmingos akimirkos prie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto paminklo buvo uždegtas aukuras. Ugnis šildė žmonių pečius, ant kurių jau leidosi vakaro vėsa. Liepsnojančio aukuro neužgesino ir trumpam pravirkęs dangus.

Tiesa, himną giedojo daug vyresnio amžiaus žmonių, kurių veidus paženklino prabėgę ilgi, sunkūs ar lengvi gyvenimo metai. Šalia jų linksmai krykštė patys mažiausieji.

Iš širdies himną sugiedoję susirinkusieji galėjo pasiklausyti choro atliekamų tautinių dainų, tačiau dauguma pasuko namų link. Daugelio laukė ateinanti darbo savaitė, todėl žalia pieva greitai aptuštėjo.

Sugiedojus himną buvo pagarsintas ir kreipimasis „Dėl Lietuvos piliakalnių įrašymo į UNESCO saugomų objektų sąvadą bei Piliakalnių metų paskelbimo“.

Prienai
Prienuose visi norintys giedoti valstybinį himną galėjo ateiti į Paprienę, prie paminklinio stogastulpio „Lietuvos vardui – 1000 metų“. Čia visada renkasi Paprienės bendruomenė, prie jų neretai prisijungia giminės arba kartu paminėti Valstybės dieną norintys prieniečiai bei Prienų svečiai.

Deja, Prienuose norinčiųjų giedoti aktyvumas buvo dar mažesnis. Retos patriotų gretos šiemet dar labiau išretėjo. Gali būti, kad dalis jaunimo, atrodo, jau įsitvirtinant Lietuvoje vasarai, mieliau pasirinko pramogas prie vandens.

Žinoma, nemaža dalis aktyviausių prieniečių, niekad nepraleidžiančių šios ypatingos akimirkos, į bendra giesmę įsiliejo Vilniuje. Dainų šventėje dalyvavo ir Prienų chorai, šokėjai, kultūros įstaigų atstovai. Šiemet bendru sutarimu visi Dainų šventės dalyviai himną giedojo bendrame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo židinyje – Vingio parke.

Balbieriškis
Ir Balbieriškyje jau penktus metus gyvuoja tradicija liepos 6 d giedoti Lietuvos himną. Balbieriškyje žmonės rinkosi prie Kultūros centro prieigų. Žmonių tikrai nebuvo daug, ypač mažai jaunimo, paauglių. Atrodo, jog šia akcija domisi tik vyresnieji. Himną giedojo visi sustoję ratu ir susikibę už rankų, iš žmonių veidų buvo aišku, jog jiems svarbi tautiškumo dvasia.

Maxima
Ko gero, skaudžiausiai baigėsi geri siekiai himną giedoti prekybos centrų tinkle „Maxima“. Deja, Prienuose darbuotojai nebuvo specialiai organizuoti, ir himno giedojimas aidėjo tik nuo Paprienės.

 

Mantvydas Prekevičius, Roma Sinkevičiūtė, Gintarė Andriukevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close