Basomis pasisemti sveikatos

Prisiminkite, kada vaikščiojote basi. Ko gero, tai buvo tik vaikystėje. Tad vasarą vertėtų prisiminti šią bene geriausią ir prieinamiausią grūdinimosi procedūrą. Žinoma, grūdintis vaikščiojant basomis patogiausia tiems, kas gyvena kaimo vietovėje arba turi sodybą užmiestyje. Bet tai įmanoma ir gyvenant mieste – išėję pasivaikščioti į parką nepatingėkite nusiauti batelių ir basomis pašlepsėti po minkštą vėsią žolytę.

 

Po drėgną žolę

Visai nesvarbu, ar ji drėgna nuo rasos, ar nuo lietaus, ar paprasčiausiai po laistymo. Kuo drėgnesnė žolė, kuo dažniau ir ilgiau po ją vaikščiosite, tuo geresnis bus rezultatas. Pasivaikščiojimo trukmė turėtų būti nuo 15 iki 45 minučių.

Pasivaikščioję neskubėkite nusišluostyti kojų. Geriau iškart apsiaukite sausais bateliais ir pavaikščiokite po sausą smėlį, žvyrą ar akmenukais grįstu takeliu. Iš pradžių žingsniuokite sparčiau, po to pamažu pereikite prie įprasto žingsnio. Taip žingsniuokite ne trumpiau kaip 15 min.

Grūdina ir vaikščiojimas šlapiais nugludintais akmenukais ar žvyru (pavyzdžiui, pajūriu). Būtų gerai, jeigu ši procedūra truktų nuo 3 iki 15 minučių. Sveiki žmonės grūdinimosi tikslais gali vaikščioti šlapiais akmenimis iki pusės valandos.

Žmonėms, kurie skundžiasi, kad jų kojos nuolat šaltos, taip pat dažnai sergantiems angina, bronchitu, viršutinių kvėpavimo takų uždegimais, patiriantiems galvos skausmą plūstelėjus į galvą kraujui, rekomenduojama kuo dažniau vaikščioti šlapiais akmenimis.

 

Ir grūdina, ir sveika

Vaikščiojimas basomis – ne tik grūdinimosi, bet ir sveikatinimo procedūra. Gydymosi tikslais galima vaikščioti ir nušienauta žole – tai teigiamai veikia aktyviuosius pėdų taškus. Mat pėdose yra visų vidaus organų projektinės zonos. Papildomai stimuliuojant pėdas, pagerėja kojų kraujotaka (kojos tampa tarsi lengvesnės), suaktyvėja vidaus organų darbas, dingsta skausmai juosmens srityje.

 

Gydymas be šalutinių reiškinių

Vaikščiojimas basomis – tai masažas, vienodai naudingas tiek sveikiems, tiek ligotiems organams. Būna, kad skausmo dar nejaučiama, bet patikrinus signalinius taškus akivaizdu, jog organo energinis potencialas jau sutrikęs. Vaikščiojimas basomis, kai liga dar ankstyvos stadijos, sugrąžina organų energinę pusiausvyrą. Ne veltui nusiavus batus ir atsistojus ant žemės basam pajuntamas palengvėjimas ir laisvumas. Pasak mokslininkų, tai natūralu – paprasčiausiai neigiama įkrova nuteka iš pėdų į žemę.

 

Nereikia bijoti

Daugelis būgštauja, kad vaikščiodami basomis gali susižeisti kojas. Bet tokie būgštavimai nepagrįsti: juk žmogus, vaikščiodamas basomis, visada žiūri, kas yra po kojomis, ir niekuomet neis basas ten, kur primėtyta stiklų. Nugludinti akmenukai taip pat nesužeis kojų. Pasivaikščiojus basomis ant „nepatogios“ dangos vieną valandą, pėdų receptoriai ir nervų šaknelės pripranta prie smulkių daiktų spaudimo, o po kelių pasivaikščiojimo basomis valandų pėdų oda tampa jam nejautri.

 

 

 

* * *

Maudykitės saugiai

Pirma ir svarbiausia taisyklė – plaukdami niekada nepervertinkite savo jėgų. Nešokinėkite nuo lieptų, tramplinų tuose vandens telkiniuose, kurių nepažįstate.

● Jeigu norite išmokti taisyklingai plaukti, pagalbos kreipkitės į profesionalus.

● Jeigu patekote į sūkurį, nepanikuokite, neeikvokite bergždžiai jėgų. Nusiraminkite, nusileiskite į sūkurio dugną ir stenkitės plaukti į kitą pusę..

● Išmokite atsigulti ant bangų. Vadovaukitės „rąsto“ principu, t. y. keliaukite bangomis išilgai jų, o ne skersai.

● Prieš maudynes neprisivalgykite – prieš valandą ar pusantros užkąskite ką nors lengvo.

● Jeigu šokate į vandenį – tai darykite sulenkę kojas, ne stačiai žemyn. Ant galvos nerti labai pavojinga.

● Po gero kroso nešokite stačia galva į vandenį, tačiau jeigu bėgant krūviai nebuvo dideli, o širdis plaka normaliai, galite į vandenį pasinerti iš karto.

Vandenyje būkite ne ilgiau kaip 10–15 minučių, kai oro temperatūra 26–30 laipsnių šilumos. Žinoma, kalba eina apie plaukimą, nes braidyti galite nors ir visą dieną. Svarbiausias rodiklis – jūsų kūno temperatūra: jeigu darosi šalta, lipkite iš vandens.

● Jeigu susirengėte plaukti į ežero vidurį, pagalvokite, kaip grįšite atgal.

● Sutraukus mėšlungiui, atsistokite ant dugno, jei yra galimybė, užlenkite kulną ir rieskite pirštus į save.

● Jeigu esate gilioje vietoje, kiek galėdami judinkite pirštus. Stenkitės ne stiebtis kaip balerina, o lenkti pirštus į save.

● Nardykite atsargiai – nenerkite po pirties, stipriai įkaitę saulėje. Organizmas gali nepakelti pasikeitusio slėgio. Giliai po vandeniu tamsu, trūksta deguonies, jūs galite pradėti nebesiorientuoti, kuria kryptimi yra vandens paviršius. Todėl visada pagalvokite, kiek giliai galite panerti

 

 

* * *

Jeigu stipriai nudegėte saulėje

Stipriai nudegus saulėje būtina kuo greičiau drėkinti odą. Galite pasinaudoti liaudiškais metodais ir ant nudegusių vietų dėti šaltus drėgnus kompresus. Nusvilus saulėje labai tinka kefyras, tik jokiu būdu negalima teptis aliejumi, nes jis sukelia šilimo procesą. Nudegusiai odai labai tiktų alijošiaus produktai, tačiau tas alijošius, kuris auga mūsų namuose, netinka. Vaistinėse ar specializuotose kosmetikos parduotuvėse reikėtų įsigyti alijošiaus gelio. Jis puikiai nuramina pažeistą ir sudirgusią odą, sudrėkina ją.

Nudegusias vietas galite patepti atskiestu obuolių actu arba uždėti kompresą. Patartina pagulėti vonioje, į kurią įpilta 1–2 stiklinės obuolių acto.

Ant nudegusios odos pabandykite uždėti sutarkuotų morkų arba švariai nuplautų ir sutrintų petražolių tyrelės – oda greičiau atsigaus.

Sausą ir saulėje nudegusią veido ir kūno odą drėkina ir gaivina virtų bulvių kaukės. Švariai nuplautas bulves išvirkite su lupenomis, sutrinkite, įpilkite grietinėlės ir tepkite nudegusią kūno vietą plonu sluoksniu. Šią procedūrą kartokite keltą kartų per dieną.

Jei saulėje nusvilote veidą, labai tiks mėtų arba šalavijo lapų nuoviro, atšaldyto iki kambario temperatūros, kompresai. Juos dėkite 4–6 kartus per dieną. Kompresai veikia raminamai, sumažėja skausmas, niežėjimas. Šalavijo nuovirą paruošti labai paprasta: 1 valgomąjį šaukštą susmulkintų žiedų ir lapų įberkite į emaliuotą indą, užpilkite stikline verdančio vandens, palikite 10–15 min., kad prisitrauktų. Tada ant mažos ugnies kaitinkite, kol užvirs, nuolat maišydami. Nuovirą nukoškite per tankų sietelį, atšaldykite, įpilkite vandens, kad būtų pilna stiklinė, ir naudokite kompresams.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close