Klojimo teatrų festivalis „Vėtrungė 2014“ (GALERIJA)

Birželio 15 d. Naujosios Ūtos seniūnijoje, Serbentinės kaime, Aldonos Lietuvininkienės sodyboje vėl skambėjo teatro mėgėjų juokas ir gausūs aplodismentai. Čia vyko jau 9-asis klojimo teatrų festivalis „Vėtrungė 2014“.

DSC_9779

 

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Apie teatrų festivalį, vykstantį už miškelio, jau perspėjo prie kelio Vilnius–Prienai–Marijampolė stovintis vežimo ratas su balta kauke. Festivalio simbolis kasmet iškeliamas ir virš pačios sodybos. Šiemet šis simbolis sukvietė tiek žiūrovų, kad net patys renginio organizatoriai ir dalyviai tuo stebėjosi. Jeigu į renginio pradžią dar galima buvo atvažiuoti nesunkiai – įpusėjus teatro trupių pasirodymams manevruoti automobiliu jau reikėjo kantrybės. Tačiau tikrai buvo verta.

Gamtos ir Donato Aiduko skambanti muzika visus maloniai kvietė užeiti į sodybą, kurioje jau rinkosi daugiausiai ne pirmą kartą į festivalį atvykę teatro mėgėjai. Naujokus traukė pamatyti, kokia tai sodyba, kur vyksta įžymusis festivalis. Festivalio senbuviams labiau rūpėjo pasilabinti su seniai matytais draugais bei užsiimti patogias vietas kluone, ant šieno. Tarp svečių lakstė sodybos savininkė bei Naujosios Ūtos seniūnas Algis Aliukevičius. Rūpintis tikrai buvo kuo. Festivalyje planuota paminėti ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centro, Naujosios Ūtos laisvalaikio salės mėgėjų teatro kolektyvo 25–metį. Be to, buvo laukiama ir garbingesnių svečių.

Pasirodymai

Festivalį pradėjo svečiai iš tolimosios Vakarų Aukštaitijos. Panevėžio aklųjų ir silpnaregių sąjungos dramos studija „Arka“ visus festivalio svečius pralinksmino interkomedija „Apsirikau“. Nuotaikinga komedija apie sesers ir brolio, atvykusio iš Amerikos, susitikimą jau nuo pat festivalio pradžios privertė žiūrovus kvatoti. Kartu su vyresniais aktoriais spektaklį apipavidalino Panevėžio r. Šilagalio kultūros centro vaikų ir jaunimo dramos kolektyvo skaitovės. Pasirengti festivaliui panevėžiečiams padėjo režisierė Rima Žostautienė.

Svečius pakeitė festivalio šeimininkų – Prienų kultūros ir laisvalaikio centro Naujosios Ūtos vaikų mėgėjų teatras. Kompozicijoje „Anuo metu“ pagal lietuviškas sakmes po kluoną lakstė pinčiukai, perkūnai ir piemenėliai. Mažuosius linksmam pasirodymui paruošė režisierė Anelė Lukjančuk.

Elektrėnų kultūros centro Gilučių kultūros klubo dramos kolektyvas kartu su režisiere Vida Vičkačkiene parengė „Kaimišką vaizdelį“ (pagal A. Kazakevičienės kūrybą). Jis visiems priminė vis dar po Lietuvos lygumas klajojančias apkalbas bei griežtai tėvų surikiuojamas vestuves.

Juos pakeitė kolegos – Elektrėnų kultūros centro dramos kolektyvas, parodęs dar vieną iš koto verčiančią komediją. R. Paciukonio „Ko vėjas neįpūtė“(rež. Nijolė Skorubskienė) į klojimo teatrų festivalį įpūtė juoko iš slepiamos nuo nelabojo neištikimybės.

Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro mėgėjų teatras tęsė žiūrovų „vertimo iš koto“ užduotį parodęs J. Židanavičiaus komediją „Moterims neišsimeluosi“ (rež. Angelė Jaruševičienė). Jiezniškiai „pagardino“ ore pasklidusią moterų neištikimybę dar ir neištikimais vyrais bei prastai besibaigiančiais jų kuriamais pasiteisinimais.

Jiezniškius pakeitė Prienų „Žiburio“ gimnazijos moksleivių teatras. Jaunieji aktoriai priminė apie Lietuvoje minimas Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines ir susirinkusiems parodė ištrauką iš „Metų“ antrosios dalies „Vasaros darbai“. Spektaklį režisavo Alma Vaišnienė.

Festivalį pratęsė 25 metų jubiliejų švenčiantis Prienų kultūros ir laisvalaikio centro Naujosios Ūtos mėgėjų teatras. Prieš žiūrovų akis vėl išniro K. Donelaičio „Metai“, tik šįkart ištrauka iš „Rudens gėrybių“. Ją režisavo A. Lukjančuk ir Virgilijus Kedys.

O festivalį vainikavo bendras „žiburiečių“ ir Naujosios Ūtos mėgėjų teatro pasirodymas,irgi skirtas K. Donelaičiui. Skambėjo eilės, kurių mokėjimo aktoriams pavydėjo ne vienas.

Sveikinimai

Po pasirodymų prasidėjo iškilmingoji dalis. Į priekį, prieš žiūrovus, pradėjo plūsti svečiai, gėlės, rašytinės ir žodinės padėkos, sveikinimai. Daugiausiai sveikinimų sulaukė A. Lukjančuk. Ją asmeniškai pasveikino ir LR Seimo narys Andrius Palionis su žmona. Prienų rajono savivaldybės mero patarėjas Raimundas Markūnas perdavė mero pasirašytas padėkas bei gėles. Naujosios Ūtos teatro aktorius ir režisierius sveikino ir A. Aliukevičius, Tarybos narys Alvydas Vaicekauskas bei visi klojimo teatrų festivalyje „Vėtrungė 2014“ dalyvavę kolektyvai.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close