Rukloje visuomenė susipažino su pratybų „Kardo kirtis 2014“ ginkluote

Visose trijose Pabaltijo valstybėse birželio 9–20 dienomis vyksta pratybos „Kardo kirtis 2014“. Vienu metu vyksta brigados lygmens štabų mokymai ir lauko taktikos pratybos. Jomis siekiama treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą bei pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

103_5938

Lauko taktikos pratybos vyksta Latvijoje ir Lietuvoje. Latvijoje jos vyksta Adaži poligone, Lietuvoje – Gaižiūnų poligone. Lietuvoje vyksiančias pratybas koordinuojantis štabas įsikūręs LDK Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione Rukloje. Pratybose naudojami orlaiviai yra dislokuoti karinėse bazėse Estijoje (Amari) ir Latvijoje (Lielvarde).

Pirmą kartą Lietuvoje sulaukėme ir gausaus skaičiaus Danijos kariuomenės karinės technikos, su kuria pratybų metu veikia Danijos divizijos aukštos parengties bataliono kovinės grupės kariai. Tai – kovos tankai „Leopard 2 A5“, vikšriniai šarvuočiai „M113 G4“, vikšrinės šarvuotos pėstininkų kovos mašinos „CV 9035“, ratinės pėstininkų kovos mašinos „Piranha“, šarvuoti medicinos sunkvežimiai „Duro“, įvairios paskirties inžinerinės mašinos, šarvuotos technikos remonto ir evakuacijos mašinos, šarvuotos ratinės žvalgybinės mašinos „Eagle IV“.

Visą unikalią techniką ir ginkluotę, naudojamą pratybose, sekmadienį Rukloje galėjo pamatyti visi norintys. Renginio metu buvo demonstruojamas įspūdingas Danijos, JAV, Lenkijos ir Lietuvos kariuomenių arsenalas. Atrodė, kad suvažiavo pusė Lietuvos pasigėrėti čia esančiais tankais, paimti pirmą kartą į rankas ginklą, pasidairyti pro naktinio matymo žiūronus. Visi atvažiavusieji rado sau įdomių veiklų. Vyresnio amžiaus, tarnavusieji Sovietų armijoje, galėjo palyginti tuometinę karinę techniką su čia esančia. Vaikai džiaugėsi galėdami pabuvoti tanko viduje, paaugliai laukė didžiausiose eilėse norėdami paimti į rankas ginklą ar pabandyti prisitaikyti prigludę prie kulkosvaidžio akutės. Visi norintys galėjo pabendrauti su lietuvių, JAV, Danijos kariais, kurie mielai atsakinėjo į klausimus, pasakojo apie technikos privalumus.

Tokie renginiai – gera motyvacija jaunimui pasirinkti karininko profesiją, papildyti savanorių būrius, dalyvauti rengiamose karinėse stovyklose, kuriose kiekvienas dalyvaujantis gali išmėginti savo ištvermingumą.

R. Milušauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close