Pirmosios vasaros uogos

Braškės – vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Jos ne tik gardžiai kvepia, bet ir yra maistingos, naudingos sveikatai. Jas mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji. Tačiau jei esate alergiški, šių gardžių uogų teks atsisakyti.
Braškė – žemuogės giminaitė, prieš daugelį metų iš Čilės atvežta į Prancūziją. Pasodinta greta vietinių žemuogių, besikryžmindama ji įgavo dabartinį savo pavidalą. Gardžiai kvepiančios uogos yra maistingos, jose yra sveikatai naudingų medžiagų: organinių rūgščių, cukraus, aromatinių medžiagų, geležies, fosforo, kalcio, mikroelementų, vitaminų. Suaugęs žmogus per metus jų turėtų suvalgyti bent 4 kg. Kažin ar kuris mūsų tiek suvalgo?
Gamtos dovana žmogui
Braškės – vandeningos uogos (vanduo sudaro 89,1 proc.). Jose gausu vitamino C – 100 g uogų yra 66,6 mg šio vitamino. Tai visiškai patenkina suaugusio žmogaus vitamino C paros poreikį. Ypač daug vitamino C susikaupia braškių (ir miško žemuogių!) lapuose. Todėl liaudies medicinoje miško žemuogių lapus siūloma džiovinti ir vartoti aromatinėms ir vitamininėms arbatoms gaminti. Kitų vitaminų randama mažiau.
Iš mineralinių medžiagų daugiausiai randama kalio. Braškėse gausu geležies. Jos šiose uogose yra daugiau negu mėlynėse, avietėse, slyvose, apelsinuose ar ananasuose. Dėl geležies, C ir B vitaminų derinio braškės palaiko normalią kraujo gamybą, todėl naudingos įvairaus amžiaus žmonėms. 100 g braškių uogų energinė vertė yra 41 kcal (171 kJ).
Tiesa, kai kuriems žmonėms braškės gali sukelti alergiją.
Tai įdomu…
Kiekviena tauta turi savų patiekalų su braškėmis. Prancūzai kepa braškių pyragus, danai verda braškių sriubą, o švedai tvirtina, kad braškės tinka prie bet kurio mėsos patiekalo… Gal ir skanu! Dar išradingesni italai – jie įsigudrino braškes pagardinti juodaisiais pipirais. Sako, kad tuomet jų skonis būna panašus į žemuogių.
Salotos su braškėmis
(4 porcijos)
350 g Pekino kopūstų(salotų), 300 g braškių, 3 šaukštai keptuvėje pakepintų graikinių riešutų, stiklinė natūralaus jogurto, šaukštelis švelnių indiškų prieskonių, šaukštelis medaus, žiupsnelis druskos.
Pekino kopūstą supjaustyti juostelėmis, šiek tiek pabarstyti druska ir palikti 20 min. Braškes nuplauti, supjaustyti griežinėliais ir suberti į kopūstus. Viską atsargiai išmaišyti ir užpilti padažu, paruoštu iš jogurto, medaus bei kario. Salotas apibarstyti pakepintais riešutais.
Virtiniai su braškėmis
(4 porcijos)
Virtinių tešlai: 2 stiklinės miltų (350 g), kiaušinis, žiupsnelis druskos. Įdarui: 400–500 g braškių, 3 šaukštai cukraus pudros, stiklinė grietinėlės, žiupsnelis cinamono.
Miltus persijoti, įmušti kiaušinį, įberti druskos, įpilti 1/3 stiklinės šalto vandens ir minkyti tol, kol tešla pasidarys elastinga ir nelips prie rankų. Tada ją iškočioti, stikline išspausti skritulius.
Braškes nuplauti, nuskabyti kotelius. Dideles uogas supjaustyti
Ant kiekvieno tešlos skritulio uždėti paruoštų braškių, užspaudyti kraštelius. Virtinius dėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti 3–5 minutes, kol virtiniai iškils į paviršių. Išgriebti, sudėti į dubenį, užpilti grietinėle, pagardinti cukraus pudra, cinamonu ir papuošti griežinėliais supjaustytomis braškėmis.
Varškė su braškėmis
(4–5 porcijos)
500 g braškių, 300 g varškės.
Braškes nuplauti, nuskabyti žiedkočius. Pusę (gražesnių) uogų palikti, o kitas dubenyje išsukti su varške iki purios masės. Paruoštą varškės masę dėti į stiklinius indelius ir puošti paliktomis braškėmis.
Braškės drebučiuose
200 g braškių, 1 l vandens, 2 šaukštai želatinos, 200 g cukraus, nubrauktas šaukštelis citrinos rūgšties (galite įspausti citrinos sulčių).
100 g vandens išbrinkinti ir ištirpinti želatiną. Likusį vandenį užvirinti, suberti cukrų ir citrinos rūgštį. Braškes, nuskabius žiedkočius, nuplauti, trumpam sumesti į verdantį vandenį ir kiaurasamčiu išgriebti. Į tą patį vandenį supilti ištirpintą želatiną, perkošti ir atvėsinti.
Į formą įpilti ploną sluoksnį paruošto sirupo ir laikyti šaldytuve, kol pradės stingti. Tada norimu raštu dėlioti uogas, užpilti stingstančiais drebučiais ir vėl kišti į šaldytuvą. Taip kartoti, kol bus supiltas visas skystis. Laikyti šaldytuve apie 4 valandas, kol sustings. Paskui formą su drebučiais trumpam panardinti į karštą vandenį ir želė tortą išversti ant lėkštės ar padėklo.
Pieno gėrimas su braškių sultimis
1,5 l pieno,400 g braškių sulčių,250 g cukraus.
Į ąsotėlį supilti atšaldytą pasterizuotą pieną, atšaldytas braškių sultis ir cukrų. Gerai išmaišyti ir patiekti.
Varškės kukulaičiai su braškėmis
500g braškių, 500g varškės, 70g cukraus, 1 citrinos tarkuota žievelė, 3 kiaušinio tryniai, 100 g maltų džiūvėsėlių, druskos, cukraus pudros. Kremui: 2 stiklinės pieno, 1 šaukštas krakmolo, 1 šaukštelis vanilinio cukraus, 1 šaukštelis aguonų.
Paruošti padažą: užvirti 1,5 stiklinės pieno. Krakmolą išleisti likusiame piene ir supilti į verdantį pieną, suberti vanilinį cukrų ir užvirti. Nukelti nuo ugnies, suberti aguonas ir išmaišyti. Palikti, kad atvėstų.
Braškes nuplauti, nuskabyti žiedkočius. 8 dideles braškes palikti kukulaičiams puošti. Į indą su varške sudėti cukrų, tarkuotą citrinos žievelę, kiaušinio trynius, džiūvėsėlius ir viską gerai išmaišyti. Iš šios tešlos formuoti kukulaičius, į kurių vidų įdėti po braškę.
Kukulaičius dėti į verdantį pasūdytą vandenį ir virti ant labai silpnos ugnies 5–6 minutes. Išvirusius kukulaičius išgriebti ir palikti kiaurasamtyje, kad nusivarvėtų. Patiekti su vaniliniu padažu, papuošti paliktomis braškėmis.
Gaivus braškių tortas
Braškių (pagal skonį), 1–1,5 litro jogurto (geriausia natūralaus) arba kefyro, želatinos ir cukraus.
Kefyrą ar nesaldų jogurtą (toks sveikesnis) pasaldinti pagal savo skonį, jei dedamas saldus jogurtas, cukraus nereikia.
Į šią masę suberti nuplautas ir per pusę perpjautas braškes, supilti ištirpintą želatiną ir dėti į šaldytuvą, kol sustings. Išėmus iš šaldytuvo papuošti žaliais mėtų ar melisos lapeliais. Skanu ir nekaloringa. Jei norite, kad kalorijų būtų daugiau, torto formos dugną galima iškloti biskvitu ar minkštais sausainiais.