Birštono kurorto šventę vainikavo tradicinis koncertas ir fejerverkai (GALERIJA atnaujinta – IV diena)

Lietuvoje siaučiant audroms, Birštono kurortas iškilminga gausia eisena atidarė vasaros ir kurorto sezoną.

DSC_6809

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

>>> ANTROJI DIENA <<<

>>> TREČIOJI DIENA <<<

>>> MERĖS PUSRYČIAI <<< (IV diena)

Iškilmės prasidėjo meno glėbyje

Ketvirtadienio vakarą Birštone prasidėjo renginiai, skirti Birštono kurorto šventei „Žydinčio miesto ritmu“. Kurhauze buvo pristatyta visą savaitę – nuo gegužės 28 d. iki birželio 5 d. – Nemajūnuose vykusio tapytojų plenero „Vasara Nemajūnuose“ paroda. Spalvingi peizažai visus nuteikė raminamai. Po parodos pristatymo kurhauze vyko klasikinės muzikos vakaras „Paryžietiški žaidimai“. Pianistai Sonata ir Rokas Zubovai prikaustė susirinkusiųjų dėmesį užburiančiomis natomis. Salėje įsivyravo mirtina tyla.

Tuo metu birštoniečiai ir miesto svečiai, susirinkę aikštėje prie sanatorijos „Versmė“, galėjo stebėti Birštono viešosios bibliotekos projektą, spektaklio-misterijos premjerą pagal birštonietės G. Kuzmickaitės sakmę „Kaip atsirado Birštonas?“. Susirinkę vaikai greitai grindinį aplink fontaną pavertė Juodąja jūrą, kurios krantuose žaidė mergelės, aukšti berneliai, o bangose suposi undinės bei, žinoma, Birštono simbolis – banginukas.

Stadioną atidarė visas pulkas aukščiausių pareigūnų

Antroji šventės diena prasidėjo ilgai sportininkų lauktomis iškilmėmis. Nors jau ilgą laiką Birštono stadione vyko treniruotės bei varžybos, tik šiemet, būtent per kurorto šventę, jis buvo iškilmingai atidarytas.

Į atidarymą sugužėjo ne tik gausybė sportininkų, birštoniečių bei miesto svečių. Birštoną aplankė ir LR ministras-pirmininkas Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės generalinis direktorius Klemensas Rimšelis, Olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Visi svečiai ne tik linkėjo sportininkams sėkmės bei pergalių atidarytame stadione, bet ir įteikė įvairių dovanų Birštono merei Nijolei Dirginčienei bei Birštono sporto centro, kuriam ir priklauso stadionas, direktoriui Sauliui Smailiui. Po sveikinimų visi svečiai perkirpo simbolinę juostelę, o stadione pasigirdo karinių oro pajėgų orkestro bei spalvotų fejerverkų gausmas.

Po atidarymo prasidėjo pirmosios draugiškos jaunųjų futbolininkų varžybos.

Netrukus Birštone nuaidėjo dar vieno atidarymo džiugūs šūksniai. Sparčiai besiplečianti „Eglės“ sanatorija „praturtėjo“ II korpusu, kuriame įrengta centrinė registratūra, kavinė, mineralinio vandens biuvetė, valgykla, posėdžių, konferencijų salės, kino ir koncertų salė, gyvenamieji kambariai, naujosios procedūros bei gintarinis SPA su pirtimis.

Subtilus saiko jausmas

Birštono kurortas pasitiko dar viena menininką – kaunietį, profesorių Stasį Žirgulį. Jau nuo 1975 m. parodose dalyvaujantis menininkas, aktyvus visuomenės veikėjas S. Žirgulis Birštone įkūrė dvi protui išlaisvinti skirtas erdves.

Kęstučio gatvėje skulptorius pristatė savo skulptūrą „Gimtadienis“, kuria grožėtis ir džiaugtis galės visi praeiviai. Na, o savivaldybės fojė – pakeliui į metrikacijos skyrių, jis surengė visą savo parodą. „Retrospektyvinė mažosios plastikos paroda“ – tai dalis menininko gyvenimo. Peržiūrėjus parodą, pamačius, iš kokių medžiagų ji sukurta bei kokios, rodos, paprastos ir subtilios linijos sukuria užburiančią skulptūrą – užgniaužia kvapą.

Birštoniečiai nustebino gausumu

Žinoma, svarbiausia užduotis, kasmet tenkanti visiems be išimties Birštono gyventojams – iškilminga kurorto darbuotojų eisena, prie kurios mielai prisijungia ir šeimos nariai, ir miestelėnai.

Susirinkusi gausi kolona pajudėjo nuo Turizmo informacijos centro, apėjo „Versmės“ fontano aikštę ir prie J. Basanavičiaus paminklo pasuko tiesiai į Birštono savivaldybės aikštę. Kolonos būta tokios gausios, kad ji užtvindė Dariaus ir Girėno gatvę.

Birštoniečiai nestokojo ir kūrybiškumo. Ne viena delegacija pasipuošė savitai, o „Karališkosios rezidencijos“ jaunimas nesivargino ir į eiseną atėjo tiesiai iš dušo – su chalatais.

Vėliau Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė minėjo, kad eisenos dalyvių gausa nustebino iš kitų savivaldybių atvykusius svečius, kurie negalėjo patikėti, kad Birštono gyventojų yra ne 50 tūkstančių, o 10 kartų mažiau.

Kurorto šventę lydėjo juokai

Birštono padangėje vis dar besisukant juodiems debesims, šventės svečiai bei dalyviai sugužėjo į Birštono kultūros centrą, kuriame šventės renginių vedėjas Gintaras Mikalauskas, pralinksmindamas šiek tiek pailsusius šventės dalyvius, pristatė gausybę svečių, atvykusių į kurorto sezono atidarymą.

G. Mikalauskas perskaitė du sveikinimus asmenų, negalėjusių atvykti į iškilmes. Taikos vėliavos komiteto pirmininkė Magdalena Auksė Narvilienė Taikos miestui – Birštonui linkėjo džiugios šventės, o Kauno meras Andrius Kupčinskas patarė birštonietėms vertinti vyrus birštoniečius, kurie dabar yra labai bendruomeniški.

Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė džiaugėsi per metus nuveiktais darbais, kultūros laimėjimais, atsinaujinančiu Birštonu, prisiminė šventinę dieną atidarytus naujus objektus. Merė pabrėžė, kad tik susitelkę birštoniečiai gali kurti Birštono sėkmės istoriją, ir kvietė į tradicinius susitelkimą ir bendruomeniškumą skatinančius Merės pusryčius sekmadienio rytą – 10 val. Savivaldybės aikštėje.

Atidarymo šventėje apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis Birštoną pavadino Lietuvos ir Europos žaliuoju briliantu bei kartu su G. Mikalauskų juokavo, kad Birštone esančia vandens terapija bei prieš pat eiseną kurorto gatvėse nuvilnijusiu lietumi bus galima išgydyti viską. Prie sveikinimų prisijungęs LR Seimo narys Andrius Palionis visus miesto svečius kvietė dažniau lankytis Birštone. Pasak jo, pasisemti stiprybės bei pailsėti galima paprasčiausiai pasivaikščiojus Nemuno krantine. Ūkio ministerijos viceministrė Rasa Noreikienė džiaugėsi pati gyvenusi bei užauginusi savo vaikus Birštone. Kurorto svečiams ji linkėjo nesenti. Sveikintojus pakeitė VDU kamerinis orkestras. Kultūros centre prasidėjo Johano Štrauso muzikos vakaras, o prie „Versmės“ fontano – gyvos muzikos vakaras su šokiais.

„Kermošiuje“ buvo ką išsirinkti

Šeštadienio rytą Birštone, Kęstučio gatvėje, klegėjo tradicinis Lietuvos amatų, tautodailės dirbinių, pramogų „kermošius“. Ir ko tik čia nebuvo! Rankų darbo mediniai stalo įrankiai, krepšeliai, papuošalai bei gausybė grožybių, kurioms pinigų taupyti neišdrįso nė vienas. Nereikėjo nerimauti ir nespėjusiems pavalgyti pusryčių –– „kermošiuje“ netrūko skanėstų bei gėrimų ir mažiems, ir dideliems smaližiams.

Sporto ir pramogų mažiesiems oazė

Pasisotinę, prisikrovę pilnus krepšius lauktuvių ir pakeliui „prigriebę“ po ledų porciją birštoniečiai ir miesto svečiai skubėjo į Vasaros estradą prie Nemuno. Čia vos ne visą dieną vyko Lietuvos ir Baltijos šalių vandens motociklų čempionatas „Birštono taurei“ laimėti, o vėliau – ir „Dvaro pirties“ pirtininkų sveikatingumo projektas „Džiazuokime vantomis!“ Vantų rišimo, vanojimo pamokas paįvairino profesionalus perkusininkas, kurio būgneliu mušamas ritmas smalsuolius traukė labiau nei krantinę triukšme skandinantys vandens motociklai. Čia pat stovėjo ir mobili pirtis, kurios malonumais galėjo pasilepinti visi norintieji. O vaikus džiugino atrisnoję „Žygių žirgai“ – žvilgantys arkliai, kuriais buvo galima ir pajodinėti.

Pažiūrėję vandens motociklų varžybas bei įvertinę vanojimosi vantomis malonumus, žiūrovai skubėjo į Nemuno krantinę, esančią arčiau Birštono centro. Čia prie prieplaukos vyko paplūdimio tinklinio turnyras „Birštono taurė 2014“.

Na, o tie, kurie nenorėjo niekur eiti nuo „prekybos“ gatvės bei joje nesibaigiančių vaišių, Savivaldybės aikštėje galėjo stebėti prie kultūros centro vykstančią policijos akciją visuomenei, vėliau klausytis Alytaus didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuoto pėstininkų bataliono pučiamųjų orkestro koncerto bei pasigrožėti dar vienu viešosios tvarkos sergėtojų pasirodymu – M. Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto studentų programa.

Mėgstantys kultūrinius renginius tuo metu skubėjo į susitikimą su „Knygų šalies“ dailininkais prie viešosios bibliotekos. Čia buvo laukiami ir mažieji, ir jų tėveliai. Tie, kas nenorėjo kaisti karštoje saulėje, skubėjo į centrinį miesto parką. Čia jų laukė pramogos šeimoms, meno mokyklos moksleivių pasirodymai ir meno dirbtuvės, šachmatų varžybos, sportiniai užsiėmimai, stalo žaidimai, skulptoriaus prof. S. Žirgulio skulptūrų paroda „Plastiniai akcentai urbanizuotoje aplinkoje“, Birštono meno mokyklos dailininkų suaugusiųjų grupės darbų paroda „Tarp pušų“ ir muzikinių kolektyvų pasirodymai, meno dirbtuvės.

Teisėtvarkininkus Savivaldybės aikštėje pakeitė mažųjų akis džiuginantys žaidimai, konkursai su „Mažojo genijaus“ personažais, lėlių milžinių apkabinimai, žonglieriaus Manto Markevičiaus žongliravimo pamokos. Vaikams ir jų tėveliams koncertavo Birštono meno saviveiklos kolektyvai, pramoginės muzikos ansamblis „Solo Plius“. Juos pakeitė Birštono kultūros centre kitokiomis spalvomis šventę nuspalvinę etninės džiazo grupės „ZumbaLand“ atlikėjai iš Gruzijos. Čia pat buvo atidaryta ir „Lietuvos spaudos fotografijos“ paroda.

Visą dieną buvo galima lankytis atvirų durų dienose Nemuno kilpų regioniniame parke, dalyvauti edukacijoje „Vaikystės kiemelis pelėdų take“ bei pasigrožėti ir pasivaikščioti po atidarytą naująjį sanatorijos „Eglės“ sanatorijos II korpusą.

Koncerte – gausybė svečių

Kai saulė jau artėjo prie horizonto, visas šventės pramogas išbandę birštoniečiai bei miesto svečiai skubėjo į šventės kulminaciją – koncertą Vasaros estradoje. Pasiklausyti koncerto bei pasižiūrėti kylančių oro balionų atvyko dar daugiau miesto svečių. Automobilius daug kam teko palikti net prie ežerėlių.

Matyt, dėl puikaus oro estrados krantas bei visa pieva iki pat šventės pabaigos buvo pilnut pilnutėlė, prie atrakcionų vaikams, maitinimo vietų bei tualetų nusidriekė ne vieną išvarginusios eilės. Tačiau tai netrukdė linksmintis.

Pasibaigus oro balionų, parasparnių, „skraidančių fotoaparatų“ skrydžiams, kurie kartu sudėjus buvo panašūs į tikrą aviacijos šou, prasidėjo ilgai lauktas koncertas.

Koncertą pradėjo muzikos ir pramogų fiesta su grupe „4 Fun“ bei grupės lydere Julija Ritčik, ją keitė bei dar labiau jau įšilusią publiką kaitino Kauno rajono choras „Božolė“. Na, o po jų ant scenos užlipo ilgai laukta ir daugelio moterų širdyse gyvenanti vakaro žvaigždė – Gytis Paškevičius.

Po jo šėlsmą įsupančių dainų nugriaudėjo šventiniai fejerverkai, kurie simboliškai užbaigė kurorto vasaros sezono atidarymo šventę.

DSC_8286

Pusryčiai tuščiame Birštone

Kitą rytą dėl besibaigiančios šventės „liūdėjo“ ir oras. Susirinkusiems į merės N. Dirginčienės pusryčius birštoniečiams bei miesto svečiams gardžiu pyragu teko mėgautis lietsargių draugijoje. Nuščiuvusiame Birštone pusryčiai su kapela „Griežikai“ buvo smagesni, tačiau aplink jau sklaidė pabaigtuvių paukštė, žadanti ramybę ir poilsį po šventinio siautulio.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close