Susivienijo rajono verslininkai

Gegužės 28 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko iškilmingas Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybės atidarymas ir pristatymas. Renginyje dalyvavo LR Seimo narys Andrius Palionis, Prienų savivaldybės meras Vytas Bujanauskas, Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Rimantas Stankevičius, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benjaminas Žemaitis, AB Swedbank Lietuvos filialo valdytojas Saulius Drąsutis, UAB „Columbus Lietuva“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Donatas Bobelis, UAB „Ekofrisa“ direktorė, atstovybės Prienuose vadovė Lina Padvaiskienė, taip pat nemažas būrys Prienų ir Birštono savivaldybės verslininkų.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Susirinkusiuosius į atstovybės atidarymo šventę pasveikino L. Padvaiskienė, džiaugdamasi, kad pagaliau Prienų krašto verslininkai gali susivienyti ir tapti organizacija.

Sveikinimo žodį tarė ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos prezidentas Rimantas Stankevičius. Jis priminė, kad kertiniai Asociacijos akmenys yra didieji miestai, tačiau reikia nepamiršti ir regionų problemų, išjudinti ir regioninę politiką. Išryškindamas atidaromos atstovybės funkcijas, prezidentas sakė, kad dabar verslininkai turi svaresnę poziciją ir savo pareiškimais gali turėti įtakos ir centrinei valdžiai.

Prienų savivaldybės meras V. Bujanauskas pasidžiaugė, kad pagaliau išsipildė ilgai puoselėta mintis susiburti ir kartu spręsti problemas. „Dabar bus lengviau ir Tarybai, kai ateis verslininkai su pasiūlymais. Gal rasim daugiau sąlyčio taškų, bus mažiau susipriešinimo ir kartu visi ieškosim galimybių, kaip gražinti ir garsinti Prienų kraštą“, – sakė meras.

Pasak Seimo nario A. Palionio, atstovybės atidarymas – tai galimybės ir sėkmės receptas į inovacijas. Šiuo metu kaip tik vyksta diskusijos tarp Seimo ir Vyriausybės dėl kaimo plėtros programos lėšų paskirstymo. Seimo narys įsitikinęs, kad reikia atgaivinti kaimus, juose buvusius vaikų darželius, felčerių punktus. Tik tuomet jauni žmonės kaime turės normalias sąlygas gyventi ir kurti, plėtoti verslą ir auginti vaikus.

Naujai susikūrusią atstovybę sveikino ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas B. Žemaitis.

Netrukus S. Stankevičius ir B. Žemaitis paskelbė naujos Prienų atstovybės atidarymą ir palinkėjo jos vadovei L. Padvaiskienei sėkmės. Naujos atstovybės vadovę sveikino Kauno rajono savivaldybės atstovė Loreta Navakauskienė, Prienų savivaldybės meras V. Bujanauskas ir vicemeras Egidijus Visockas.

Po iškilmingosios dalies vyko konferencija „Praktiniai euro įvedimo aspektai“.

AB „Swedbank“ Pietų Lietuvos filialo valdytojas Saulius Drąsutis savo pranešime „Euras Lietuvoje: privalumai ir trūkumai“ kalbėjo apie tai, ką laimėsime įsivedę eurą ir kokie bus neigiami dalykai. Svarbiausias euro privalumas – mažesnės palūkanų normos, kurios duos nemažai finansinės naudos. Valdytojas pristatė Lietuvos ir Baltijos šalių makroekonomiką, jų skirtumus ir panašumus, taip pat remdamasis netolimos praeities analize išsakė galimas ateities perspektyvas. Įdomi buvo Prienų rajono savivaldybės finansinė analizė – apie gyventojų pajamų ir išlaidų santykį, turimas santaupas ir nedidelį darbo užmokestį.

S. Drąsutis kalbėjo, kad ateityje augs vartojimas, nes žmonės daugiau uždirba ir geriau gyvena. Tik ar didėjantys atlyginimai turi įtakos produktyvumui, ar įmonės gali juos kelti? Tai klausimai, kurie iškyla žvelgiant į susidarančią finansinę situaciją, ypač dabar, kai jau reikia ruoštis valiutos keitimui. Šis procesas sudėtingas, vieno mygtuko paspaudimo neužteks…

UAB „Columbus Lietuva“, kurios biuras konsultuoja Lietuvos įmones, diegia ir prižiūri verslo valdymo sistemą, Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas D. Bobelis savo pranešime „Kaip euro įvedimui parengti įmonės verslo valdymo sistemą – praktiniai patarimai ir rekomendacijos“ kalbėjo apie tai, kaip reikia pasiruošti euro įvedimui. Galutinis sprendimas dėl valiutos pakeitimo bus priimtas ir paskelbtas liepos 22–23 dienomis, tad visos įmonės nuo to laiko turės nurodyti prekių ir paslaugų kainas ir litais, ir eurais. Po 2015 m. sausio 1 dienos, kai euras bus pradėtas naudoti visiems atsiskaitymams kaip oficiali valiuta, dar dvi savaites funkcionuos abi valiutos, o keitimas vyks pusę metų. Tačiau įmonės dar pusę metų turės nurodyti kainas abiem valiutomis.

Pranešėjas daug dėmesio skyrė įvairioms procedūroms, su kuriomis teks susidurti įmonėms, kaip pavyzdį pasitelkdamas Estijos ir Latvijos patirtį įsivedant eurą.

Išklausę pranešimus, verslininkai ir LPPARA atstovai bei Kauno PPAR vadovai diskutavo įvairiais klausimais jau neformalioje aplinkoje, prie kavos puodelio.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close