Lietuviškiausia – Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka

Kiekvienas miestas turi tam tikrų charakteringų bruožų, istorinių nekintančių ir dvasinių, kultūrinių bei moralinių vertybių, išskiriančių jį iš kitų. Miesto unikalumą kuria ir jame gyvenantys žmonės. Prienai turi išskirtinai lietuvišką tituluotą krepšinio komandą, o dabar, kūrybiško kolektyvo dėka, – ir lietuviškiausią biblioteką Lietuvoje.

nominacija1

Gegužės 21 d. Kėdainiuose vykusiame visuotiniame Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos narių susirinkime už įdomias iniciatyvas skaitymo skatinimo srityje ir gimtosios kalbos bei literatūros puoselėjimo tradicijas Prienų Justino Marcinkevičiaus viešajai bibliotekai įteikta nominacija „Lietuviškiausia biblioteka 2013“.

Po bibliotekos stogu savo vietą ir užsiėmimą randa ir mažas, ir senas. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka išties unikali ir išskirtinė, sukaupusi didžiulę literatūros sklaidos ir gimtosios kalbos bei literatūros puoselėjimo renginių organizavimo, projektų įgyvendinimo patirtį. Joje įgyvendinami literatūros sklaidos projektai, skatinantys prieniškius skaityti ir puoselėti gimtąją kalbą bei literatūrą, bibliotekos skaitytojams nuolat organizuojamos literatūrinės kelionės rašytojų gyvenimo ir kūrybos keliais, organizuojami suaugusiųjų meninio skaitymo konkursai. Per pastaruosius trejus metus biblioteka yra gavusi dalinį finansavimą 7 literatūros sklaidos projektams. Vien tik 2013 m. renginiuose dalyvavo 32 profesionalūs rašytojai, literatūros kritikai ir atlikėjai. Ypatingai artimas ir nuoširdus ryšys daugelį metų biblioteką sieja su kraštiečiais rašytojais Vytautu Bubniu, Anapilin išėjusiu Justinu Marcinkevičiumi, Aldona Ruseckaite, Donaldu Kajoku, Gintautu Dabrišiumi, literatūrologe Viktorija Daujotyte, literatūros kritikais Valentinu Sventicku, Stasiu Lipskiu ir kt.

Biblioteka išskirtinė ir unikali tuo, kad joje įrengtas Justino Marcinkevičiaus memorialinis kambarys, kuriame įsikūrė asmeninė poeto biblioteka. Joje – 2454 unikalūs dokumentai: knygos, nuotraukos, periodiniai leidiniai, kiti su įvairiais poeto gyvenimo įvykiais susiję smulkūs spaudiniai, tarp kurių poetas pagarbiai saugojo ir videofilmą „Tėviškėje prasideda žmogus“, sukurtą Viešosios bibliotekos kartu su partneriais. Daugelis knygų – su dedikacijomis, kurios, be abejonės, domina tiek poeto kūrybos gerbėjus, tiek jo kūrybinio palikimo ir gyvenimo tyrinėtojus, tiek jaunuosius bibliotekos lankytojus, kurie nuolat dalyvauja Memorialiniame kambaryje vykstančiose netradicinėse literatūros pamokose. Kasmet kovo 10 d. minimos poeto gimimo metinės, vyksta netradicinės literatūros pamokos bei kiti literatūriniai renginiai; kas dveji metai kartu su partneriais organizuojami Justino Marcinkevičiaus skaitymai poeto gimtajame Važatkiemyje.

Prienų krašto mokinių kūrybos rinktinių leidyba – vienas ryškiausių ir ilgiausiai besitęsiančių projektų, skatinančių jaunuomenės kūrybiškumą, skaitymą, gimtosios kalbos puoselėjimą bei įtraukiančių į kūrybinę veiklą labai didelį būrį jaunųjų krašto talentų. Jau 12 metų Viešoji biblioteka kartu su rajono bendrojo lavinimo mokyklomis organizuoja mokinių kūrybos konkursą „Prienų krašto vyturiai“. Geriausi konkurso darbai patenka į bibliotekos leidžiamą mokinių kūrybos almanachą „Prienų kašto vyturiai“, kurį recenzuoja profesionalūs rašytojai ir literatūros kritikai. Šiais metais bus leidžiamas jau 13-asis jaunųjų krašto poetų ir prozininkų kūrybos almanachas. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka yra vienintelė šalies biblioteka, kasmet išleidžianti mokinių kūrybos knygą.

 

„Naujojo Gėlupio“ informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close