Kaip pakeisti nepilnamečio vaiko vardą?

Klausimas: Auginame dvejų metukų sūnų ir norime pakeisti jam vardą. Ar tai įmanoma padaryti?

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Nuo 2011 m. pabaigos įsigalioję Asmens vardo, pavardės ir tautybės keitimo taisyklių pakeitimai suteikia teisę keisti nepilnamečio vaiko vardą.

Pažymėtina, kad nepilnamečio vaiko vardas gali būti keičiamas tada, jeigu turimas vaiko vardas neatitinka jo interesų.

Taisyklių 15 punkte įtvirtinti reikalavimai naujai pasirenkamam vaiko vardui: jis turi atitikti vaiko lytį, neprieštarauti Lietuvos Respublikos viešajai tvarkai, taip pat neprieštarauti vaiko interesams ir gerai moralei.

Dėl nepilnamečio vaiko vardo pakeitimo turėtumėte kreiptis į savo deklaruotos gyvenamosios vietos Lietuvoje civilinės metrikacijos įstaigą. Jeigu gyvenate užsienyje ir nesate deklaravęs gyvenamosios vietos Lietuvos Respublikoje, prašymą pakeisti vaiko vardą galite pateikti paskutinės savo gyvenamosios vietos Lietuvoje civilinės metrikacijos įstaigai arba Vilniaus miesto civilinės metrikacijos įstaigai. Patvirtintą prašymo formą galite rasti Teisingumo ministerijos interneto tinklalapio skiltyje „Teisinė informacija“, pasinaudodami šia nuoroda:  http://www.tm.lt/dok/Nr.%20111.

Kartu norėtume informuoti, kad į civilinės metrikacijos įstaigą galima kreiptis ne tik asmeniškai, bet taip pat per įgaliotą atstovą arba per Lietuvos Respublikos konsulinę įstaigą, esančią arčiausiai Jūsų gyvenamosios vietos, jeigu gyvenate užsienyje. Taigi, nėra būtina iš kitų valstybių vykti į Lietuvą tam, kad civilinės metrikacijos įstaigai pateiktumėte prašymą dėl nepilnamečio vaiko vardo pakeitimo. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad kreipiantis per atstovą, be kitų vaiko vardo pakeitimo procedūrai atlikti reikalingų dokumentų, turi būti pateikiamas atstovavimą patvirtinantis dokumentas ir atstovo asmens tapatybės dokumentas.

Kreipiantis į civilinės metrikacijos įstaigą, turi būti pateikiamas aukščiau minėtas nustatytos formos prašymas, taip pat pareiškėjo (šiuo atveju, nepilnamečio vaiko vieno iš tėvų arba abiejų tėvų) asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas (tinkamais dokumentais laikomi Lietuvos Respublikos piliečio pasas, Lietuvos Respublikos pasas arba asmens tapatybės kortelė, užsienio valstybės piliečio tapatybei patvirtinti – atitinkamos užsienio valstybės piliečio pasas arba asmens tapatybės kortelė, asmens be pilietybės tapatybei patvirtinti – leidimas gyventi Lietuvos Respublikoje arba asmens be pilietybės kelionės dokumentas.

Kartu turėtų būti pateiktas nepilnamečio vaiko gimimo liudijimas, jo asmens tapatybės dokumentas, jeigu vaikas šį dokumentą jau turi, taip pat kito iš vaiko turimų, t. y. įrašytų vaiko gimimo liudijime, tėvų, jeigu jam teismo sprendimu nėra neterminuotai apribota tėvų valdžia, rašytinis sutikimas dėl nepilnamečio vaiko vardo keitimo. Be to, turi būti pateiktas vieno iš vaiko tėvų arba jų abiejų motyvuotas raštiškas prašymas, kuriame būtų nurodyta, dėl kokių priežasčių pageidaujama keisti nepilnamečio vaiko vardą.

Jei vaikui yra suėję 10 metų, yra būtinas ir jo rašytinis sutikimas dėl vardo keitimo.

Kilus papildomų klausimų, daugiau informacijos apie dokumentų pateikimą, įvertinę pateiktą prašymą, galėtų suteikti civilinės metrikacijos įstaigos, į kurią būtų kreiptasi, darbuotojai. Be to, įvertinę pateiktą prašymą ir dokumentus, jeigu kiltų neaiškumų, civilinės metrikacijos įstaigos darbuotojai gali paprašyti pateikti daugiau dokumentų, kurie nenurodyti šiame atsakyme.

Norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad už vardo pakeitimą Lietuvos Respublikos rinkliavų įstatymo nustatyta tvarka imama 42 Lt dydžio valstybės rinkliava, o kreipiantis per konsulinę įstaigą – nustatyto dydžio konsulinis mokestis.

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close