„Nemunėlis“ skambėjo garsiai (GALERIJA)

Šeštadienį, prieniečiai pabudo nuo garsaus variklių gausmo, prilygstančio perkūnijai. Tokiu motociklų variklių gausmu prieniečiai buvo kviečiami keltis į rajoninę dainų ir šokių šventę „Tykiai, tykiai Nemunėlis teka“.

DSC_6446

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Šventė prasidėjo dar išvakarėse

Šventė „Tykiai, tykiai Nemunėlis teka“ prasidėjo jau gegužės 30 d. – penktadienį. Prienų krašto muziejuje vykęs parodos „Nežinomais istorijos pėdsakais: grafų Butlerių valdose“ atidarymas ir buvo šventės atidarymas.

1644 metais Prienų miesto seniūnu buvo paskirtas Mykolas Butleris. Šios įtakingos grafų giminės valdymas daug prisidėjo prie istorinės-kultūrinės Prienų vertės didinimo. Tie patys grafai Butleriai, išplėtę savo įtaką ir į kaimynines valstybes, buvo vieni tų, kurie įkūrė ir Marijampolę. Būtent marijampoliečiai Arūnas Kapsevičius, Romas Linius, Tomas Kukauskas, Vaidas Baranauskas, Rimvydas Urbanavičius ir Rytis Sakelis ir atgabeno šią jų sunkiai surinktą parodą į Prienus.

 Ankstyvas žadintuvas

O šeštadienį jau pusę aštuonių ryte per Prienus pajudėjusi motociklininkų kolona turbūt ne visus pradžiugino savo šventine nuotaika. Daug kas skubėjo prie langų ir stengėsi suprasti, kas vyksta, kiti – gal ir paburnojo. Tačiau Prienų baikerių klubo „Raptorial MC“ nariai buvo tvirti ir stengėsi pasiekti savo tikslą. Stadiono daugiabučių gyventojai triukšmingai nusiteikusių svečių sulaukė net ir daugiabučių kiemuose.

Baikerių klubo akcija „Baikeriai žadina miestą“ tikrai turėjo pasisekimą. Ne vienas kalbintas prienietis tikino, kad buvo būtent jų prižadintas. Kurie nespėjo pamatyti, kas juos žadina, labiau džiaugėsi, negu pyko, kai sužinojo, kad tai buvo baikerių akcija. Pakili ir šventiška nuotaika kartais būna kur kas vertesnė už dar vieną valandą miego.

Po pusvalandžio trukmės žadinimo akcijos, miestelėnai skubėjo į šv. Mišias, skirtas Prienų miestui.

 Šventinis štilis

Po linksmo pažadinimo ir šv. Mišių prieniečiai puolė prie savo darbų, kuriuos dirba kiekvieną šeštadienį. Iki 14 val. šventės programa buvo tuščia.

Na, o 14 val. iš karto turėjo prasidėti net trys renginiai – „Poezijos pavasaris 2014“ Šilavoto davatkyne, Kauno savanorių II kuopos ginklų paroda bei atminimo lentos notarui, teisininkui, pirmosios lietuviškos komedijos „Amerika pirtyje“ autoriui Juozuo Vilkutaičiui-Keturakiui atidengimas. Paroda ir lentos atidengimas Prienuose vyko gana tyliai.

Kadangi oras buvo nuostabus, turbūt galima kaltinti tik už 10 km Vazgaikiemyje vykusią šeimų šventę, kurioje, beje, dar likus pusvalandžiui iki renginių Prienuose pradžios nemaža dalis žiūrovų ir pramogautojų buvo prieniečiai.

Į iškilmingą atminimo lentos atidengimą ir fotografijos parodos-konkurso „Mano miesto bliuzas. Laisvės aikštė“ pristatymą, nugalėtojų apdovanojimą susirinko tik Savivaldybės atstovai bei su šioms iškilmėmis susiję prieniečiai.

Skulptoriaus Gedimino Piekuro sukurtą memorialinę lentą J. Vilkutaičiui-Keturakiui atminti atidengė nemažai prie lentos atsiradimo prisidėjusi Prienų notarė Rasa Dereškevičienė bei Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis.

Nuotraukų autorių šiemet buvo mažai, tačiau parodai pateikti užfiksuoti kadrai – tikrai verti dėmesio ir jiems skirtų prizų. Trečiąją vietą geriausio kadro varžybose iškovojo Vytenis Sakalauskas. Jo nuotraukoje užfiksuotas Vaclovo Sinkevičiaus „Juokas“. Antroji vieta atiteko Vaivos Niūklytės užfiksuotam šviesų žaismui tamsoje – „Ištįsusi naktis aikštėje“. Na, o pirmoji vieta atiteko siautulingai ugnies stichijai, dorojančiai Užgavėnių Morę, kurią kadre „Paskutinis pasispardymas“ užfiksavo Martynas Levinskas.

Staigus miesto pabudimas

Likus porai minučių iki iškilmingos dainų ir šokių šventės dalyvių eisenos Prienų gatvėmis, iš visų miesto kampų pradėjo judėti įvairūs kolektyvai. Greitai miestas pasidarė panašus į skruzdėlyną, kurio gyventojai ryte pabudę skuba į darbus. Mažesni kolektyvai vis jungėsi, sudarydami grupeles, kurios vis augo ir skubėjo prie Šaulių namų, kur šventinė kolona greitai pilnėjo. Netrukus eisenos dalyvių buvo tiek, kad ir kolonos galo nesimatė.

Triukšmingai į Prienų aikštę atžygiavusi šventės dalyvių eisena greitai užpildė visą aikštę – tarsi ši aikštė niekada ir nebūtų buvusi tuščia. Paskelbus šventės pradžią ir nuaidėjus įvairiaspalvių dūmų fejerverkams, prasidėjo koncertas.

Koncertas visiems

Visiems susirinkusiems šventės dalyviams ir žiūrovams grojo Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, prie jo prisijungė ir rajono chorai, Jonavos KC mišrus choras „Žemyna“, Varėnos KC mišrus choras „Varpilė“.

Chorus keitė jaunųjų dainininkų studijos. Žiūrovus bei savo mamas linksmino Prienų meninio lavinimo studija „Ramunėlė“, Alytaus jaunimo centro vokalinė studija „Boružėlė“, Ignalinos gimnazijos popchoras „Pumpurai“, Prienų šiuolaikinio šokio studijų „SOLO“ bei „GS“ šokėjai.

Juos keitė brandesni kultūros ir laisvalaikio centrų, kaimo bendruomenių meno mėgėjų kolektyvai. O dainų ir šokių šventę vainikavo aplinkinių rajonų orkestrus sukvietęs 5-asis pučiamųjų orkestrų ir choreografinių grupių festivalis „Varinis aidas“.

Linksmybės baigėsi programa jaunimui – grupės „Mexicano“ koncertu bei visada akį patraukiančiais įspūdingo grožio fejerverkais.

Šventė tęsėsi ir lietuje

Šventė tęsėsi ir sekmadienį. Tą dieną buvo atidarytas tarptautinis jaunųjų muzikantų konkursas „Olimpo musicale“. Norintieji sužinoti daugiau apie muziką buvo smagiai nudžiuginti projektu „Piano šou“. Norintieji galėjo dalyvauti atviroje muzikos pamokoje, pianinų parodoje bei atlikėjų koncerte.

Nors dangus buvo apniukęs, o netrukus iš jo pažiro ir lietaus lašai, renginio dalyvių tai nenuliūdino. Kai kam lietus – pati skambiausia muzika.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close