Maži, o sprendžia globalias problemas

Prienų „Ąžuolo“ progimnazija kartu su partneriais iš Vokietijos, Lenkijos, Čekijos, Ispanijos bei Suomijos mokyklų dalyvauja 2013–2015 metų Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekte ,,WATER*WISE – enjoy, understand, value“ (,,Vanduo – mėgaukis, suprask, brangink“ ). Šią savaitę projekto partneriai iš užsienio šalių viešėjo Prienuose, „Ąžuolo“ progimnazijoje. Turiningai ir prasmingai praleistos dienos buvo lydimos įvairių projekte numatytų veiklų, dalinimosi patirtimi, kelionių po Lietuvą, pažinties su mūsų šalies kultūra ir tradicijomis.

IMGP9222

Comenius daugiašalės mokyklų partnerystės projekto ,,WATER*WISE – enjoy, understand, value“ (,,Vanduo – mėgaukis, suprask, brangink“ ) nauda progimnazijos bendruomenei didžiulė: mokiniai turės progą pažinti projekto šalių jaunimo gyvenimą, išmoks vertinti ir suprasti šalių išskirtinumus, tobulins anglų kalbos žinias, susiras draugų, išplės geografijos, istorijos, etikos žinias, ugdysis kūrybiškumą ir pilietiškumą. Mokytojai gilins užsienio kalbos žinias, turės galimybę susipažinti su Lenkijos, Čekijos, Vokietijos ir Suomijos švietimo sistemomis, integruos projektines veiklas į ugdomuosius dalykus“, – paklausus, ką progimnazijai reiškia šis projektas, kalbėjo įstaigos vadovė I. Tarasevičienė.

Projektui vykdyti ,,Ąžuolo“ progimnazija subūrė komandą iš mokytojų ir mokinių. Jie kūrė projekto LOGO, istorijas ir pasakas apie vandenį, jas inscenizavo, parengė lankstinuką apie vandens panaudojimą. Iki projekto pabaigos planuojama parengti receptų knygą, kurioje bus nurodoma, kiek vandens sunaudojama vienam ar kitam patiekalui gaminti, taip pat bus stebimos įvairios vandens būsenos skirtingais metų laikais, ieškoma duomenų apie vandens svarbą įvairioms veikloms Prienų rajone. Komanda inicijuos įvairių istorijų apie vandenį rašymą, fotografuos vandens spalvas, paruoš klausimyną, atspindintį mokinių įgytas žinias, sukurs kalendorių, propaguos taupų vandens naudojimą ir ekologinių problemų sprendimą. Informacija apie projekto veiklas (nuotraukos, filmuota medžiaga, aprašymai) bus skelbiama progimnazijos internetinėje svetainėje, projekto stende.

 

Projekto dalyvių vizitai ir sutikimas Prienuose

Praėjusių metų spalio 28–lapkričio 1 dienomis įvyko pirmasis projekto dalyvių susitikimas Ispanijoje, Valladolid mieste, Ceip Narciso Alonso Cortes pradinėje mokykloje. Susitikimo metu visų projekte dalyvaujančių mokyklų mokytojų komandos patikslino projekto veiklas, vizitų atskirose šalyse datas, aptarė organizacinius klausimus. Susitikime dalyvavo progimnazijos direktorė Irena Tarasevičienė, projekto vadovė anglų kalbos mokytoja metodininkė Adelė Berezovskaja bei projekto koordinatorė pradinių klasių mokytoja metodininkė Dovilė Šatienė.

Šių metų vasario 24–kovo 2 dienomis „Ąžuolo“ progimnazijos penkių mokytojų ir keturių mokinių grupė lankėsi Čekijoje. Kelionių į Ispaniją ir Čekiją įspūdžiai ir patyrimai buvo atgaivinti šią savaitę, kai teko priimti kitų šalių atstovus jau „Ąžuolo“ progimnazijoje. Gegužės 19–23 dienomis progimnazijoje viešėjo ir mokinių šeimose gyveno 44 projekto dalyviai (13 mokytojų ir 31 mokinys) iš visų užsienio šalių partnerių. Juos lydintys mokytojai buvo apgyvendinti Birštono viešbutyje ,,Audenė“.

 

Savaitė turiningos ir prasmingos veiklos

Nuo pirmadienio iki penktadienio projekto dalyviai dalyvavo įvairiose veiklose. Kelios dienos buvo skirtos kultūrinėms pažintinėms kelionėms po Lietuvą. Lydimi savo mokytojų ir progimnazijos atstovų – direktorės I. Tarasevičienės, mokytojų D. Gribinienės, A. Berezovskajos, užsieniečiai lankėsi Mingės kaime, burlaiviu plaukė į Nidą, aplankė joje esantį vokiečių rašytojo Tomo Mano (Thomas Mann)namą-muziejų, Gintaro muziejų, Parnidžio kopą, grožėjosi Kuršių nerijos kraštovaizdžiu, istoriniais architektūros paminklais. Daugelis svečių savo gyvenamojoje vietovėje neturi jūros, nėra matę smėlio ir kopų, švelnių gintaro smiltelių, todėl lietuviškas pajūris jiems paliko nepaprastai gilų įspūdį. Vokietijos atstovai maudėsi nepabūgę dar neįšilusio vandens.

Trečiadienis buvo ypač užimtas, skirtas veikloms pamokose, kurių metu užsieniečiai mokiniai turėjo galimybę susipažinti su lietuvių tradicijomis, tautiniu paveldu, mokyklinio darbo ypatumais. Pamokų metu antrokai su pradinių klasių mokytojomis J. Pranskevičiene ir D. Grigaliūniene atliko tyrimus su vandeniu, mokytojos D. Mikulevičienė ir R. Ustilienė mokė vaikus velti iš vilnos, mokytoja R. Gelusevičienė – maisto gaminimo paslapčių, mokytoja G. Gečienė su mokiniais gilinosi į informacines technologijas, o mokytoja Jurgita Bakienė įtraukė visus į gamtos temų aiškinimąsi.

Trečiadienio rytą projekto partnerių „Ąžuolo“ progimnazijoje laukė maloni staigmena. Bendruomenė surengė jiems sutikimą – koncertą, prie kurio parengimo daug prisidėjo pradinių klasių mokytojos Lina Suchorukovienė ir Rima Lyberienė. Įėjusius į salę svečius pasitiko „griaustinis, vėjas ir lietus“ bei progimnazijos ansambliečių atliekama daina apie lietų. Į gamtos reiškinių imitavimą buvo įtraukti visi sutikimo dalyviai ir svečiai. Jie liko maloniai nustebinti tokio originalaus ir kūrybingo sutikimo, o pamatę mokytojos R. Lyberienės teatro būrelio vaikų suvaidintą pasaką „Jūratė ir Kastytis“, negailėjo komplimentų. „Turite tikrai kryptingą, turiningą meninį ugdymą“, – sakė svečiai.

Tą pačią dieną užsienio mokyklų mokytojai buvo palydėti į Prienų rajono savivaldybę, kur juos sutiko mero patarėjas Raimundas Markūnas ir administracijos direktorius Algis Marcinkevičius. Projekto partneriai turėjo galimybę savivaldybės atstovams plačiau papasakoti apie save, daugiašalės mokyklų partnerystės ir šio projekto naudą. Atsisveikindami savivaldybės vadovai ir svečiai apsikeitė atminimo dovanomis.

 

Draugystė vakaronė ir svečių palydos

Trečiadienio vakarą į „Ąžuolo“ progimnazijoje surengtą draugystės vakaronę susirinko ne tik veiklų dalyviai, bet ir palaikytojai – gausi progimnazijos bendruomenė. Vakaronę vedė projekto koordinatorė mokytoja D. Šatienė, projekto vadovė A. Berezovskaja.

Draugystės vakaronės metu užsienio partneriai – projekte dalyvaujančių mokyklų delegacijų nariai pristatė savo namų darbus, susijusius su vandens išteklių saugojimu, tyrimais, gėlo vandens taupymu ar jo energijos panaudojimu gamybiniuose procesuose. Pasitelkdami vaizdines medžiagas, trumpus filmukus ir netgi sukurtas pasakas vaikai pristatė projekto metu įgyvendintas veiklas.

Draugystės vakaronę vainikavo progimnazijos mokinių ir mokytojų bei užsieniečių folkloriniai pasirodymai – dainos, šokiai, žaidimai ir, be abejo, dovanos svečiams. Progimnazijos direktorė I. Tarasevičienė padėkojo visiems už aktyvumą, parodytą dėmesį progimnazijai, Prienams, Lietuvai ir įteikė suvenyrus.

Ketvirtadienį projekto dalyviams dar buvo organizuota ekskursija į Trakus ir Lietuvos sostinę, kur jie aplankė šokolado fabriką, istorinį Vilniaus senamiestį. Penktadienį svečiai ir daugeliui draugais tapę bendraamžiai su šypsenomis ir pažadais greit pasimatyti buvo išlydėti į namus.

Ąžuolo“ progimnazijos direktorė džiaugiasi visos bendruomenės indėliu į bendrą sėkmę. Ji ypač dėkinga progimnazijos mokinių šeimoms, kuriose gyveno užsieniečiai vaikai. Tėvai, pasak įstaigos vadovės, į šį vizitą pasižiūrėjo labai atsakingai, rūpestingai. „Tokiose veiklose išryškėja tikrasis komandinis darbas, bendravimas, bendradarbiavimas ir nuoseklus numatytų tikslų siekimas. Smagu, kad progimnazijos mokinių tėvai tą supranta ir nuoširdžiai stengiasi prisidėti“, – sakė I. Tarasevičienė.

Jau netrukus, rugsėjo ir lapkričio mėnesiais, prieniečių laukia vizitai į projekto partnerių iš Vokietijos mokyklas, o kitais metais – į Suomiją ir Lenkiją.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close