Atliekų tebeturime daug, bet teršiame jau mažiau

Alytaus regione bendras komunalinių atliekų kiekis nemažėja, bet į sąvartyną jų patenka gerokai mažiau nei ankstesniais metais. Tokia tendencija išryškėjo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro specialistams išanalizavus praėjusių metų situaciją atliekų tvarkymo srityje.

Sudarytos sąlygos rūšiuoti atliekas namuose, išplėstas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių tinklas, įdiegtas atliekų tvarkymo kontrolės mechanizmas, nuolatinis visuomenės informavimas apie atliekų rūšiavimo svarbą turėjo lemiamos įtakos teigiamiems pokyčiams“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) direktorius Algirdas Reipas, pastebėdamas, kad šie pokyčiai pirmą kartą per visą įmonės veiklos laikotarpį leido sumažinti bendruosius atliekų tvarkymo kaštus.

Iš 2013 metais Alytaus regione susidariusių daugiau kaip 73 tūkstančių tonų atliekų sąvartyne buvo pašalinta mažiau kaip 45 tūkst. tonų. Kitos atliekos – 40 procentų – buvo perdirbtos ar panaudotos. Tai – geriausias rodiklis per visą Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemos gyvavimo istoriją nuo 2006 metų. Iki 2012 metų sąvartyne kasmet būdavo šalinama vidutiniškai po 60 tūkst. tonų atliekų per metus.

Pagal sutvarkytų komunalinių atliekų kiekį vienam statistiniam gyventojui per metus Alytaus regionas gerokai viršija šalies vidurkį.

Į sąvartyną patenkančių atliekų srautą gerokai sumažino galimybė namuose rūšiuoti pakuočių atliekas: visiems regiono individualių namų gyventojams buvo išdalinta apie 29 tūkstančiai mėlynųjų konteinerių popieriaus, plastiko ir metalo pakuotėms surinkti. Šiemet regiono gyventojai bus aprūpinti ir stiklo pakuočių atliekoms skirtais konteineriais.

Neabejojama, kad būtent dėl to per praėjusius metus gerokai sumažėjo sąvartyne šalinamų šių atliekų kiekis. Tačiau specialistai įsitikinę, kad iš daugiau kaip 8,2 tūkst. šiuo metu sąvartyne šalinamų pakuočių atliekų dar bent pusė galėtų būti išrūšiuotos ir perdirbtos.

Pernai Alytaus regione surinkta daugiau kaip 8 tūkst. tonų pakuočių atliekų – beveik dukart daugiau nei 2012 m. Iš visų pernai surinktų pakuočių atliekų 77 proc. buvo tinkamos perdirbti – jos nepateko į sąvartyną. Didžiausią surinktų pakuočių atliekų dalį sudaro popieriaus pakuotės – daugiau kaip 3 tūkst. tonų, plastiko ir stiklo pakuotės – daugiau kaip po tūkstantį tonų.

Per praėjusius metus labiausiai – nuo 1 tūkst. iki daugiau kaip 4,9 tūkst. – išaugo energijos gamybai panaudotų atliekų kiekis. Panaši tendencija matyti ir įrenginiuose sukompostuotų atliekų statistikoje: juose sukompostuotų atliekų kiekis pernai išaugo iki beveik 6, 2 tūkst. nuo 1, 7 tūkst. tonų 2012-aisiais.

Praėjusiais metais sąvartyne buvo šalinama ir gerokai mažiau biologiškai skaidžių atliekų. Tam įtakos neabejotinai turėjo tai, kad individualių namų gyventojai buvo aprūpinti kompostavimo konteineriais, sugriežtinta atliekų tvarkymo kontrolė ir žmonės atsakingiau rūšiavo atliekas.

Pernai ARTC įsteigto kontrolės padalinio inspektoriai kartu su seniūnijų atstovais ir savivaldybių ekologais apvažiavo 22 038 individualius namus, patikrino 14 620 likutinių atliekų konteinerių, kuriuose nustatė 5155 pažeidimus. Nustačius pažeidimą, ant konteinerių buvo priklijuojamas įspėjamasis raudonos spalvos lapelis su informacija, kad konteineryje yra neleistinų atliekų, bei nurodymais, kaip teisingai jas tvarkyti.

Rudenį buvo pradėta taikyti papildoma priemonė – konteinerių, kuriuose nustatyti dideli pažeidimai, netuštinimas. Per 3 mėnesius buvo neištuštinta 418 konteinerių. Vykdant nuolatinę kontrolę pažeidimų ženkliai sumažėjo: nuo 85 proc. pavasarį iki 11 proc. rudenį.

Neabejojama, kad griežta kontrolė turėjo įtakos tam, kad daug daugiau atliekų buvo sugabenta į specialias aikšteles.

Regione veikiančiose žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse (4 iš jų buvo pastatytos praėjusiais metais) pernai buvo apdorota beveik 6,6 tonos žaliųjų atliekų. Tai – beveik 4 kartus daugiau nei 2012 metais.

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse surenkamų atliekų kiekiai gerokai viršijo net pačių atliekų tvarkytojų lūkesčius: pernai šiose aikštelėse surinkta daugiau kaip 3, 5 tūkst. tonų atliekų. Daugiau kaip pusę jų sudaro statybų atliekos, beveik 17 proc. – naudotos padangos.

Pernai kone visų regione esančių aikštelių projektinis pajėgumas viršytas 1,5–4,5 karto. „Susidaro įspūdis, kad žmonės pradėjo masiškai kuopti savo namus ir vežti iš jų per daugelį metų susikaupusius rakandus, vos atsiradus progai jais atsikratyti“, – sakė ARATC vadovas A. Reipas.

Iki praėjusių metų vidurio regione veikė 6 stambiųjų atliekų surinkimo aikštelės. Pernai pradėta eksploatuoti dar 10 naujų aikštelių, kurias patogu pasiekti visiems regiono gyventojams. Planuojama, kad šiais metas bus pastatyta ir pradės veikti dar viena stambiųjų atliekų aikštelė – ji atsiras Birštono savivaldybėje.

Į šias aikšteles gyventojai ir smulkios įmonės gali atvežti didžiąsias buities atliekas, antrines žaliavas, elektros ir elektroninės įrangos atliekas, liuminescencines lempas, buityje susidarančias statybų atliekas, naudotas padangas, akumuliatorius ir baterijas, buities pavojingas atliekas, biologiškai suyrančias atliekas. Daugiausia atliekų atgabenama į Druskininkų stambiųjų atliekų aikštelę – daugiau kaip 1 tūkst. tonų.

Per praėjusius metus Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras vietinės rinkliavos mokėtojams priskaičiavo 145 tūkst. litų mažiau rinkliavos nei 2012 metais. Tai pavyko padaryti tikslinant ankstesnių metų priskaitymus, perskaičiuojant mokestį pagal pateiktas sąžiningumo deklaracijas bei taikant kitas regiono savivaldybių numatytas lengvatas. Iš viso rinkliavos mokėtojams pernai priskaičiuota 14,9 mln. litų. Atliekų turėtojai ARATC skolingi daugiau kaip 4 milijonus. Skolininkams išsiųsta beveik 10 tūkst. priminimų ir įspėjimų.

Per penkerius metus nuo rinkliavos įvedimo regiono savivaldybės atliekų turėtojams yra suteikusios lengvatų už beveik 5 milijonus litų. Lengvatų sistema mažina vietinės rinkliavos surinkimą, bet padeda išspręsti individualius rinkliavos taikymo aspektus.

Pernai ARATC įgyvendino ne vieną svarbų projektą, pirmasis šalyje pradėjo mechaninių ir biologinių rūšiavimo įrenginių statybas. Šiais metais mechaninio rūšiavimo įrenginiai bus pradėti eksploatuoti ir specialistai neabejoja, kad tai taps naujos eros pradžia atliekų tvarkymo srityje. 

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close