Sutartis dėl servituto nustatymo noriai pasirašė jau 60 proc. žemės savininkų

Iš beveik 500 žemės sklypų savininkų, per kurių teritoriją eis naujoji aukštos įtampos elektros perdavimo linija Kruonio hidroelektrinė – Alytus, jau 60 proc. pasirašė sutartis dėl servituto nustatymo ir gaus kompensaciją. Sutinkantiems su naujos linijos tiesimu ji bus 30 proc. didesnė, nei numato teisės aktai. Likę savininkai tokias sutartis gali sudaryti iki vasaros vidurio.

72J56190

 

Kompensacijoms – apie 5 mln. litų

Naujoji oro linija drieksis 53 kilometrus per Alytaus, Kaišiadorių ir Prienų rajonus ir kirs Kruonio, Jiezno, Butrimonių, Punios, Alytaus seniūnijas. Jos pradžia – Kruonio hidroelektrinė, o pabaiga – Alytaus transformatorių pastotė, kuri pradėjus veikti Lietuvos ir Lenkijos elektros jungčiai „LitPol Link“ taps svarbiausiu elektros perdavimo mazgu Pietų Lietuvoje.

Pasirengimas realiems oro linijos statybų darbams jau vyksta daugiau nei porą metų. Per juos įvertintas oro linijos poveikis aplinkai ir parengta specialiojo plano koncepcija. Derinant trasą nutarta, kad sutartys dėl servituto nustatymo bus pasirašomos su beveik 500 žemės sklypų savininkų, visiems jiems bus sumokama kompensacija.

Kompensacijos dydis gali svyruoti nuo tūkstančio iki keliasdešimt tūkstančių litų, o vidurkis siekia 10 tūkst. litų. Toks svyravimas atsiranda todėl, kad atlygis už patiriamus nuostolius priklauso nuo žemės sklypo dalies, kuriai nustatytas servitutas, ploto, vertės, paskirties. Pagal Vyriausybės nustatytą metodiką, kompensacijai apskaičiuoti įvertinami keliolika faktorių, apie kuriuos duomenis pateikia skirtingos valstybinės institucijos – nuo Registrų centro iki Valstybinės miškotvarkos tarnybos.

Nuostoliai kompensuojami įvertinus tai, ką žemės savininkas veikė savo sklype. Jei žemė dirbama ir sėjama, kompensuojami nuostoliai, kuriuos ūkininkas patirs dėl statybos metu sunaikinamų pasėlių. Jei tiesiant oro liniją reikės iškirsti dalį miško – vertinamas medžių amžius, rūšis, galimybė atsodinti ir t.t. Taip pat siekiama kompensuoti nuostolius tais atvejais, kai žemės savininkui apribojama galimybė žemę naudoti pagal paskirtį.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ kompensaciją už servituto nustatymą žemės sklypų savininkams išmoka pagal gautus duomenis ir sumą didina 30 proc., taip skatindama žemės sklypų savininkus sutartis pasirašyti iki specialiojo plano patvirtinimo. Prasidėjus statyboms, servitutas bus nustatytas administraciniu aktu, o kompensacijos žemės sklypų savininkams apskaičiuojamos ir išmokamos pagal galiojančius įstatymus. Elektros perdavimo linijos Kruonio hidroelektrinė – Alytus specialųjį planą ketinama patvirtinti 2014 m. vasarą.

Darbai – kaip ir anksčiau

Aukštos įtampos elektros įrenginiai kelia pavojų žmogaus gyvybei, todėl savininkams toje sklypo dalyje, kur nustatytas servitutas, reikės paisyti kelių taisyklių. Apsaugos zona tiesiant liniją Kruonio hidroelektrinė – Alytus sieks po 30 metrų į šalis nuo kraštinių laidų.

Servitutas – tai teisė perdavimo sistemos operatoriui naudotis žeme siekiant užtikrinti elektros perdavimo sistemos patikimumą. Sudarius sutartį dėl jo nustatymo, elektros tinklų įmonių darbuotojai iš anksto įspėja žemės savininkus arba jos naudotojus, kai elektros oro linijos apsaugos zonoje nori atlikti įvairius darbus. Pavyzdžiui, kirsti medžius leidžiama tik suderinus tai su miško valdytoju arba savininku ir tinkamai įforminus visus dokumentus. Intensyviausiai elektros tinklų specialistai dirba, kai linija tiesiama. Ją pradėjus eksploatuoti, periodiškai atliekama techninė priežiūra.

Savo žemėje sklypų savininkas galės dirbti kaip ir anksčiau, tačiau svarbiausia, kad sodinant ar kertant medžius bei krūmus iš anksto būtų susiderinama su Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriumi. Tai būtina, nes kertami medžiai gali užgriūti ant elektros laidų, o sodinami – juos kliudyti.

Ne ką mažiau svarbu iš anksto pasitarti su „Litgrid“, kai sklypo dalyje, kuriai nustatytas servitutas, norisi statyti, rekonstruoti ar griauti pastatus. Žemės kasyba, sprogdinimas, melioravimas bei laistymas taip pat patenka į sąrašą apribojimų, dėl kurių reikia kreiptis į „Litgrid“.

Toje sklypo dalyje, kurioje stovi aukštos įtampos įrenginiai, nebegalima įrengti vaikų žaidimų ar mašinų ir mechanizmų aikštelių, laikyti pašarus ar trąšas. Draudžiama aplinkui elektros tinklo objektus kūrenti laužus ar juolab įrengti degalines, sąvartynus.

Oro linija iškils 2016 metais

Prieš kelias savaites „Litgrid“ paskelbė tarptautinį viešąjį pirkimą: ėmė ieškoti rangovo oro linijos Alytus – Kruonio hidroelektrinė projektavimo paslaugoms ir statybų rangos darbams. Naujos linijos statybos darbus planuojama baigti iki 2016 m. pavasario.

Aukštos įtampos (330 kilovoltų) elektros perdavimo oro linija Kruonio hidroelektrinė – Alytus sustiprins elektros perdavimo tinklą Lietuvos pietinėje dalyje ir bus itin svarbi grandis elektros mainams su Lenkija, kai pradės veikti pirmoji elektros jungtis „LitPol Link“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close