Kada susirūpinti, ar vaikas neserga endokrinine liga

Visi žino, kas yra pediatras, bet vaikų endokrinologas daugeliui kelia susidomėjimą. Juolab kad daug metų Prienuose nebuvo tokio specialisto, ir tėveliai savo vaikus veždavo į Kauną ar kitų miestų gydymo įstaigas. Jau metai kaip Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) Vaikų poliklinikoje ir VšĮ Prienų ligoninė Vaikų ligų skyriuje dirba vaikų gydytoja endokrinologė Giedrė Ramanauskaitė, kuri konsultuoja, tiria ir gydo vaikus bei paauglius dėl skydliaukės patologijos, lytinio brendimo (ankstyvo, vėlyvo), augimo sutrikimų, svorio pokyčių bei medžiagų apykaitos ligų.

 

Kaip sako gydytoja endokrinologė G. Ramanauskaitė, endokrininės vaikų ligos gali pasireikšti daugybe požymių. Pavyzdžiui, skydliaukės ligos pasireiškia tokiais bendrais simptomais kaip nuovargis, dėmesio stoka, mokymosi sutrikimas, pablogėjęs miegas, padidėjęs jautrumas ar dirglumas. Pastaraisiais dešimtmečiais rimta problema tapo antsvoris ir nutukimas. Vaikams taip pat diagnozuojami augimo ir brendimo sutrikimai bei cukrinis diabetas.

 

Kaip tėvams laiku pastebėti šias ligas ir atvesti vaiką pas endokrinologą?

Tėvams reikėtų atkreipti dėmesį į padidėjusį vaiko dirglumą, blogą miegą, pablogėjusį mokymąsi, nesugebėjimą susikaupti, virpančius pirštus ir akių vokus. Šie požymiai rodo, jog suaktyvėjo skydliaukės veikla. Skydliaukės hormonai lemia vaiko fizinę ir psichinę raidą, todėl skydliaukės funkcijos sutrikimai yra pavojingi visaverčiam vaiko vystymuisi. Į vaikų endokrinologus kreipiamasi įtariant skydliaukės struktūros, funkcijos ir dydžio pakitimus (difuzinė, mazginė struma; hipotirozė).

Difuzinė arba mazginė struma – viena dažniausių skydliaukės patologijų, kai lytinio brendimo ir augimo metu skydliaukė padidėja dėl jodo trūkumo bei didesnio jos gaminamų hormonų poreikio. Jei paauglys(dažniau mergaitės) skundžiasi dažnu nuovargiu, padidėjusiu jautrumu, netoleruoja karščio, gausiau prakaituoja, galima įtarti tireotoksikozę – padidėjusį skydliaukės veiklos aktyvumą.

Esant difuzinei strumai, gali išsivystyti ir hipotirozė – skydliaukės funkcijos sutrikimas, sukeliantis organizme jos hormonų nepakankamumą. Pagrindiniai požymiai – vangumas, mieguistumas, apatija, atminties ir dėmesio sutrikimai, vidurių užkietėjimas, svorio didėjimas,, šalčio netoleravimas.

Ankstyvame amžiuje sutrikus skydliaukės veiklai, nukenčia vaiko ūgis.

 

Kada ūgio atsilikimą reikia gydyti? 

Svarbu objektyviai įvertinti vaiko ūgį, nes kartais ir normalaus ūgio vaikas šalia aukštesnio ūgio bendraamžių jaučiasi per mažas, o kartais ryškus ūgio atsilikimas priskiriamas paveldimiems bruožams. Augimo greitis taip pat labai svarbus. Ryškiausią ūgio sulėtėjimą lemia įgimtas augimo hormono stygius. Svarbu, kad tai būtų diagnozuojama kuo anksčiau, kol dar galima ūgį koreguoti leidžiamu hormonu. Jei kreipiasi jau sustoję augti paaugliai, dažniausiai jiems padėti nebegalima.

 

Kokie požymiai gali padėti įtarti diabetą? Kada susirūpinti?

Tėvams įtarimų turėtų kelti padidėjęs vaiko troškulys, vis didėjantis bendras silpnumas, greitas nuovargis, sausesnė oda, apdžiūvę lūpos, iš burnos sklindantis acetono kvapas, mažėjantis svoris, dažnas šlapinimasis. Vaikas gali naktimis pradėti šlapintis ir lovoje. Diabetas gali išsivystyti po virusinės infekcijos, karščiavimo, nervinio streso, o kartais ir be aiškios priežasties. Liga diagnozuojama radus padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje. Nedelsiant pradedama gydyti insulinu. Padidėjęs troškulys ir padažnėjęs šlapinimasis gali būti ir kitos endokrininės ligos pirmieji simptomai. Visais atvejais reikėtų kreiptis pagalbos į specialistus, kurie atliks būtinus tyrimus ir skirs gydymą.

 

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, sparčiai daugėja nutukusių vaikų. Ši problema jau įgavo epidemijos mastą. Ar juos irgi gydo endokrinologai?

Taip, ši problema aktuali ir dėl psichologinių priežasčių, ir dėl esamų ar būsimų sveikatos sutrikimų. Nutukę vaikai greičiau pavargsta, būna pasyvūs, skundžiasi galvos, kojų skausmu, vėluoja jų lytinis brendimas. Vyresniame amžiuje jie linkę sirgti antro tipo diabetu, širdies ir kraujagyslių sistemos bei sąnarių ligomis. Todėl susirūpinti reikėtų kuo anksčiau, kad galima būtų išvengti daugelio šių ligų ateityje. Dažniausiai nutukimas yra neracionalios mitybos ar šeiminio polinkio tukti pasekmė. Daugiau dėmesio turėtų būti skiriama racionalios ir sveikos mitybos įgūdžių suformavimui šeimoje, aktyvaus laisvalaikio organizavimui. Retesni yra endokrininio nutukimo atvejai, kai svoris auga dėl rimto antinksčių, galvos smegenų ar lytinių liaukų veiklos sutrikimo.

 

Kokiais atvejais dar reikėtų pasikonsultuoti su endokrinologu?

Vaikus ir jų tėvus neramina ir lytinio brendimo sutrikimai (pernelyg ankstyvas ar vėluojantis brendimas). Paaugliai lygina save su bendraamžiais ir skausmingai išgyvena tiek ūgio ir svorio, tiek brendimo skirtumus. Jiems atliekami hormoniniai tyrimai sutrikimų priežasčiai nustatyti ir tiksliniam gydymui parinkti. Neretai prireikia ir kitų specialistų (ginekologų, urologų ar genetikų) pagalbos.

Visais atvejais, norint diagnozuoti, ar vaikas serga endokrinine liga, reikalinga specialisto konsultacija, jo paskirti instrumentiniai bei hormonų tyrimai, kurie tiksliai parodo patologiją arba jos nebuvimą.

 

Kreiptis į VŠĮ Prienų PSPC Vaikų poliklinikos vaikų gydytoją endokrinologą gali bet kurioje gydymo įstaigoje prisirašę pacientai, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos. Konsultacijos ir tyrimai nemokami. Gydytojos endokrinologės D. Ramanauskaitės darbo laikas: trečiadieniais – 13.30–15,30 val. Registruotis galima Vaikų poliklinikos registratūroje, tel. 8-319-60156 arba Prienų PSPC registratūroje, tel.: 8-319-60293, 8-319-60298.

 

Jeigu norite užduoti klausimą vaikų gydytojai endokrinologei, siųskite savo klausimus laikraščio „Naujasis Gėlupis“ redakcijai elektroniniu paštu: redakcija@naujasisgelupis.lt arba kreipkitės su klausimais tiesiai į redakciją.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close