Suremontuota salė taps bendruomenės traukos centru (GALERIJA)

Balandžio 30-ąją Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenė turėjo ypatingą pretekstą džiaugtis ir švęsti. Po dvejus metus trukusio remonto duris bendruomenei ir pirmiesiems svečiams atvėrė Išlaužo parapijos namų salė, kuri taps bendruomenės susibūrimo bei kultūros ir laisvalaikio nuolatinio užimtumo centru.

DSC_0703

 

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ 2 <<<

 

Sprendžiant iš atidarymo iškilmių, galima sakyti, jog šventei buvo ruoštasi taip pat nuoširdžiai ir su tokia pat atsakomybe, kūrybine ugnele, su kokia savo veiklą vykdo aktyvi Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenė.

 

Nuo svajonių iki jų įgyvendinimo dveji metai

Atidarymo iškilmėse dalyvavo gausus būrys Išlaužo seniūnijos ir pagrindinės mokyklos bendruomenės narių bei svečių: Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius, administracijos Investicijų skyriaus vedėjas Vytautas Griauslys, Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, Prienų vietos veiklos grupės (VVG) administratorius Saulius Narūnas bei specialistė Vaida Jančiauskienė, UAB „Mačiūnai“ direktorius Algirdas Zdanys. Perkirpti simbolinę atidarymo juostelę buvo patikėta rajono savivaldybės administracijos direktoriui A. Marcinkevičiui ir Išlaužo seniūnui, bendruomenės pirmininkui Tomui Skrupskui.

Bendruomenės salės patalpas pašventino buvęs ilgametis Išlaužo Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos bažnyčios klebonas Žydrūnas Burnys. „Visuomet smagu sugrįžti į tą vietą, kurioje buvai. Mes statėme, statėme ir pastatėme“, – vieno animacinio filmuko žodžiais į parapijiečius kreipėsi Ž. Burnys, šventinimo apeiga ir padėka Dievui apvainikuodamas ilgus darbus, kurių sūkuryje ir jam teko būti.

Šventės metu buvo kuo pasidžiaugti ir pasididžiuoti – per keletą metų įgyvendinti net keturi projektai. Tai rodo, kad Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenė – aktyvi organizacija, vienijanti daug iniciatyvių žmonių, kurie stengiasi dirbti dėl visų gyventojų.

Iki bendruomenės patalpų atidarymo bendruomenei teko glaustis seniūnijos administracinio pastato patalpose, kuriose nebuvo kur repetuoti šokių ir dainų kolektyvams, trūko vietos parodoms eksponuoti, vykdyti mokymus aktualiomis temomis.

T. Skrupskas prisiminė, kad nuo 2007–2008 m., kai Vietos veiklos grupė dar tik kūrėsi, nuo svajonių, minčių lietaus, galimybių studijos ir pirmųjų žingsnių – pasirašytos bendradarbiavimo sutarties su Išlaužo parapija bei panaudos sutarties, kad galima būtų prikelti salytę naujam gyvenimui – iki svajonės įgyvendinimo praėjo nedaug laiko. Todėl seniūnas prisipažino nesitikėjęs, kad viskas, apie ką bendruomenės svajota, bus įgyvendinta vos per keletą metų.

Anot T. Skrupsko, buvo ir pasvarstymų, ir karštų diskusijų, tačiau žingsnis po žingsnio buvo pasiektas rezultatas – Išlaužo seniūnijos kaimų bendruomenei gavus paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra LEADER metodu“, įgyvendintas projektas „Išlaužo Švč. M. Marijos Krikščionių Pagalbos parapijos namų remontas ir jų pritaikymas visuomenės poreikiams“. Viso projekto vertė – 184 666,67 Lt, paramos suma –166 200,00 Lt.

Įgyvendinus projektą, Išlaužo Švč. Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos parapijos namuose buvo pakeisti langai, lauko durys, įrengtas tambūras, suremontuota ir įrengta konferencijų salė, darbo kabinetas, pagalbinės patalpos, sanitariniai mazgai, kurie pritaikyti ir neįgaliesiems. Taip pat įsigyta 4 stalai, 60 kėdžių, vaizdo projektorius ir nešiojamasis kompiuteris.

 

Pasidžiaugta kitais įgyvendintais projektais

Šventės metu buvo pristatyti dar keletas per pastaruosius metus įgyvendintų projektų. Išlaužo pagrindinės mokyklos direktorė Rasa Žilinskienė prisipažino negalėjusi įsivaizduoti, kad mokykla sulauks pritarimo ir sugebės įgyvendinti net tris projektus. Direktorė džiaugėsi neišgirdusi jokio prieštaravimo iš VVG atstovų, o iš seniūno sulaukusi tik palaikymo ir paskatinimo.

Įgyvendinant pirmąjį projektą, buvo pakeistas mokyklos sporto salės stogas. Beje, šį projektą mokyklai teko parengti savarankiškai – Prienų rajono savivaldybė, kitų dviejų projektų pareiškėja, šiame buvo tik partnerė. Antrojo projekto metu buvo įrengta mokyklos apsaugos sistema – aptverta teritorija ir įrengtos apsaugos kameros. Trečiojo projekto metu buvo įrengtas mokyklos aikštynas su paplūdimio tinklinio aikštele. Pasak R. Žilinskienės, visi projektai mokyklai padėjo ne tik atsinaujinti, tapti modernesne, bet ir pasinaudoti galimybėmis organizuoti mažesnes ir didesnes bendruomenines šventes. Praėjusiais metais Išlauže vyko rajono bendruomenių sąskrydis.

Su gražia ir galbūt ne paskutine investicija į savo krašto gerovę bendruomenę pasveikinęs Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius A. Marcinkevičius pabrėžė, jog Išlaužo seniūnijos bendruomenės nariai, kalbėdami apie savo kraštą, tėvynę, puikiai moka įrodyti, kad čia yra gražiausia, labai svarbu ir labai reikalinga. „Labai džiugu, kai matai, jog visa bendruomenė ir bažnyčia telpa vienuose namuose, kartu koncertuoja, dainuoja, dirba“, – sakė administracijos direktorius, linkėdamas žmonėms ir ateityje būti tokiems aktyviems siekiant užsibrėžtų tikslų.

 

Dalinosi prisiminimais

Kaip atrodė šios patalpos prieš keletą dešimtmečių, kas jose vykdavo, prisiminimais pasidalino buvusi ilgametė Išlaužo seniūnijos seniūnė Filomena Ruseckienė ir pirmoji bendruomenės pirmininkė Angelė Martusevičienė.

F. Ruseckienė papasakojo, koks buvo kultūrinis gyvenimas Išlauže prieš 40–50 metų. Anot jos, salytėje ir tuomet buvo demonstruojami filmai, organizuojamos paskaitos, vakaronės, vykdavo jaunimo šokiai, į kuriuos suvažiuodavo aplinkinių kaimų jaunimas. „Tai, kas padaryta dabar, – didžiulė atgaiva sielai. Mums visiems“, – džiaugėsi buvusi seniūnė.

A. Martusevičienė prisiminė, kad prieš 21 metus vietoje salės buvo didelė skylė, iš langų likę tik rėmai. Kai rajone buvo pradėta kalbėti apie kredito unijų kūrimąsi, iš Kanados atvykę lietuviai kalbėjo apie jų naudą, ragino rajono atstovus imtis šių iniciatyvų. Pasak bendruomenės narės, bendraujant su svečiais užsimezgęs pokalbis apie lietuvių gyvenimą Kanadoje, iš žmogiško smalsumo kilę klausimai, ką jie veikia vakarais, kur buriasi, išplėtojo idėją suremontuoti sulūžusią Išlaužo kultūros salę ir joje visiems kartu sutikti Naujuosius metus. Į salės remonto darbus kibo aktyviausi išlaužiškiai, pasitelkę šeimų narius, nepaisydami šalčio, su kuriuo kovojo iš namų atsigabentu oro šildytuvu, ir Naujieji iš tiesų buvo sutikti gyvenimui prikeltoje salytėje. Vėliau Išlaužo gyventojai sulaukdavo ir meno saviveiklininkų, ir populiarių ansamblių koncertų, ir net Šiaulių dramos teatro aktorių. Diskotekų, kurias vesdavo Angelės dukros, metu surenkami pinigai buvo atidedami kitos pastato pusės remontui.

A. Martusevičienės teigimu, daug žmonių prisidėjo savo darbais, kad pastatas gyvuotų. Ir nors po kažkurio laiko salės veikla buvo prigesusi, buvusi bendruomenės pirmininkė džiaugėsi, jog ilgas kelias iki svajonės išsipildymo pagaliau vainikuotas įgyvendintu projektu, o gražiai suremontuota salė nuo šiol tarnaus visai bendruomenei.

 

Padėkota labiausiai nusipelniusiems

Bėgant šimtmečiams, net tūkstantmečiams, keičiasi žmogus ir jo aplinka, žmogui tampa vis lengviau išgyventi vienam, tačiau vienas dalykas nekinta – žmogui reikia žmogaus. Net jei būdami draugėje patiria begalę išbandymų, žmonės buriasi, ieško bendros veiklos, bendrų tikslų. Šiais žodžiais kalbėjusio seniūno T. Skrupsko teigimu, rezultatas pasiektas, turint bendrą tikslą, bendrą kryptį. Jis su pasididžiavimu pristatė tuos žmones, nuo kurių viskas prasidėjo ir kurie įgyvendino projektą. Pirmoji nuoširdi padėka, palydėta karštais plojimais, buvo skirta buvusiam klebonui Ž. Burniui už iniciatyvą, paramą ir partnerystę. Dvasios ganytojui, kuris niekada nesuabejojo bendruomenės iškeltais tikslais, mintimis ir svajonėmis.

Už abipusį supratimą, partnerišką bendravimą padėka įteikta UAB „Mačiūnai“ kolektyvui ir jo vadovui A. Zdaniui. Direktorius savo ruožtu įteikė seniūnui ir bendruomenės pirmininkui T. Skrupskui simbolinį raktą, palinkėdamas juo atrakinti naujosios salės duris gausiai ir aktyviai bendruomenei. O gėlių puokštę skyrė projekto rengėjai, Išlaužo pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotojai Astai Tamošiūnienei, pasižymėjusiai išskirtiniu raštingumu rašant projektą. T. Skrupskas pabrėžė, kad šios bendruomenės narės indėlis buvo pats didžiausias.

Projekto įgyvendinimo metu ne visada ir ne visi darbai vyko sklandžiai. Būta grėsmių ir baimių, kad projektas gali nutrūkti. Tuo metu, pasak T. Skrupsko, vėl gelbėjo bendruomeniškumo jausmas, žmonių supratimas ir nesavanaudiška pagalba. Nors darbštiems žmonėms ne visada yra laiko dalyvauti šventėse, seniūno padėkos už nuoširdų prisidėjimą prie projekto įgyvendinimo buvo skirtos Kęstučiui Grabauskui, Kęstučiui Ruseckui, Cezarui Pacevičiui, Robertui Grabauskui, Valentinui Gulbinui.

Padėkos taip pat įteiktos VVG kolektyvui, lydėjusiam bendruomenę nuo strategijos kūrimo, paraiškos rašymo iki projekto įgyvendinimo ir, viltasi, lydėsiančiam kituose projektuose.

„Kai prieš trejetą ketvertą metų pasakydavome, kad esame VVG atstovai, tai tokių replikų gaudavome!.. Dėl jūsų įgyvendintų gražių projektų mes tampame po truputį žinomi, reikalingi, o jūs tampate reikalingi savo bendruomenės gyvenime. Nuoširdžiai tikime, kad atsiras vis daugiau iniciatyvių žmonių, kurie sugebės pritraukti dar daugiau Europos Sąjungos lėšų“, – sakė VVG administratorius S. Narūnas.

Išlaužo seniūnijos seniūnui ir bendruomenės pirmininkui T. Skrupskui padėkojo ir simbolinę tolimesnio bendradarbiavimo dovaną įteikė Išlaužo pagrindinės mokyklos vadovai. Džiaugdamasis puikiu pavyzdžiu kitoms bendruomenėms bei linkėdamas dar daugiau iniciatyvų šventės organizatorius sveikino rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėjas V. Griauslys.

„Bendruomeniškumas užkrečiamas. Todėl tikiuosi, kad tą ašį suksime visi kartu, ir mūsų vis daugės“, – sakė seniūnas T. Skrupskas, palinkėdamas kiekvienam surasti patikimų bendraminčių ir gyventi visavertį gyvenimą.

Šventę pratęsė Išlaužo seniūnijos bendruomenės nariai. Trumpą vaidinimą parengė Išlaužo pagrindinės mokyklos dramos būrelio nariai, vadovaujami mokytojos metodininkės Aldutės Klimavičienės, šoko 2–3 klasių mokinės, kurias parengė mokytoja Vilma Daunienė, dainų pynę supynė Išlaužo laisvalaikio salės vyresnio amžiaus moterų etnografinė grupė, vadovaujama Rasos Ruseckienės, trankia armonikos muzika susirinkusiuosius linksmino Adolfas Tamošiūnas. Visų vardu Adolfas padėkojo projekto autoriams, rengėjams, rėmėjams už tai, kad bendruomenės nariai turi nuo šiol kur burtis, bendrauti, muzikuoti, dainuoti.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close