Alytaus regioninės plėtros taryba: ARATC tapo asmeninių interesų taikiniu

Vakar posėdžiavusi Alytaus regiono plėtros taryba išreiškė pritarimą Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) vykdomai veiklai ir užtikrino savo paramą, ginant įmonę ir jos tolesnį egzistavimą nuo atskirų politikų išsišokimų. Taryba nusprendė kreiptis į Seimo Aplinkos apsaugos komitetą, o vėliau – ir teisėsaugos institucijas, kad būtų išaiškinti ARATC žlugdymu užsiimančių asmenų interesai.

Taip regiono plėtros taryba reagavo į viešai išsakytus kai kurių Alytaus miesto savivaldybės tarybos narių, dirbusių tarybos sudarytoje darbo grupėje, kuri aiškinosi vietinės rinkliavos indeksavimo galimybes Alytaus miesto savivaldybėje, pareiškimus apie neva neskaidrią ARATC veiklą, užmojus keisti daugiau kaip prieš dešimt metų pasirašytoje Jungtinės veiklos sutartyje numatytus įsipareigojimus ir raginimus atsisakyti solidarumo mokesčio atliekų tvarkymo srityje.

„ARATC akivaizdžiai yra juodinamas turint asmeninių interesų. Siūlau svarstyti galimybę kreiptis į atitinkamas teisėsaugos institucijas dėl kai kurių asmenų kenkėjiškos veiklos, kad būtų išaiškinta, kokių interesų turi tai darantys asmenys“, – sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.

Jis pabrėžė, kad bet kurios savivaldybės pasitraukimas iš regioninės atliekų tvarkymo sistemos reikštų šios sistemos griūtį, o kartu ir tai, kad visų savivaldybių daugiau kaip per dešimt metų į šią sistemą investuoti milijonai nueitų perniek.

„Regioninė sistema yra sujungta viena grandine. Ir jeigu ši grandinė bus nutraukta, procesą sustabdyti bus sunku“, – perspėjo Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas.

Alytaus regiono plėtros tarybą sudaro penkių savivaldybių: Alytaus miesto ir rajono, Druskininkų, Lazdijų ir Varėnos rajonų savivaldybių vadovai ir atstovai. Svarstant su atliekų tvarkymu susijusius klausimus, tarybos posėdyje dalyvavo ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemoje dalyvaujančių Birštono bei Prienų rajono savivaldybių vadovai ir atstovai.

„Gal kai kurios savivaldybės net nebūtų dalyvavusios šiame procese, jeigu anuomet, steigiant ARATC , būtų buvusios kitokios sąlygos“, – pastebėjo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, reaguodama į Alytaus miesto tarybos darbo grupės pastabas dėl Jungtinės veiklos sutartyje įteisintų nuostatų.

2002 metais steigiant Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, konsultantai iš Danijos buvo perspėję, kad sėkmingai veikiančią atliekų tvarkymo sistemą galima sukurti tik teritorijoje, kurioje gyvena ne mažiau kaip 200 tūkst. gyventojų. Todėl dviejų, administraciniam Kauno regionui priklausančių, savivaldybių prisijungimas prie Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemos buvo labai svarbus šios sistemos kūrimui ir plėtrai.

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas siūlė atskirų savivaldybių interesų nepriešpastatyti bendrai sistemai. „Taip elgiantis gali tekti kiekvienai savivaldybei susirinkti ir išsivežti iš sąvartyno savo atliekas“, – šmaikštavo Alytaus rajono vadovas. Alytaus regioninis sąvartynas yra Alytaus rajono teritorijoje.

Alytaus miesto meras Jurgis Krasnickas patikino, kad daug diskusijų sukėlusios darbo grupės išvados perduotos vertinti specialistams.

 

Regiono plėtros tarybos nariai užsiminė apie vis dažniau pasigirstančius ketinimus privatizuoti regioninius atliekų centrus. Neatmestina, kad tokių ketinimų smaigalyje pirmasis gali atsidurti lyderio pozicijas atliekų tvarkymo srityje užimantis ARATC.

Norint išsiaiškinti ir paaiškinti situaciją, posėdyje nutarta kreiptis į Seimo Aplinkos apsaugos komitetą ir Alytaus regione surengtame išvažiuojamajame komiteto posėdyje aptarti atliekų tvarkymo problemas ir interesus.

Regiono plėtros taryba taip pat nusprendė teikti pasiūlymus dėl atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo ir papildymo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close