Akcija prie Balbieriškio atodangos – „Gerbk savo aplinką ir save”

Nemuno kilpų regioniniame parke, važiuojant nuo Prienų Alytaus link , ne vienas būtinai stabteli prie Balbieriškio atodangos, nuo kurios atsiveria nuostabus gamtos vaizdas. Nemunas, darydamas staigų vingį, atveria įspūdingą stačiašlaitę atodangą.

„Nematęs Nemuno nuo Balbieriškio šlaitų, dar negali girtis matęs mūsų upių tėvą“, – yra sakęs žymus gamtininkas Česlovas Kudaba. Tačiau ar visi čia atvyksta pasigrožėti gražiu gamtos vaizdu? Skaudu, kad šalia sutvarkytos atodangos mėtosi kalnai šiukšlių. Gamtosaugininkai inicijavo idėją – surinkti šiukšles ir padaryti iš jų skulptūrą.

Projekto „Saugomų teritorijų tvarkymas“ įgyvendinimo metu Balbieriškio atodangoje buvo pastatyta nauja apžvalgos aikštelė ir apžvalgos pakyla, skirta norintiems daugiau sužinoti apie didžiųjų Nemuno kilpų suformuotą kraštovaizdį, įrengti informaciniai stendai, skirti pristatyti gamtos paminklą – Balbieriškio atodangą. Įrengtos informacinės nuorodos bei ženklai, informuojantys lankytojus apie šios teritorijos lankymo ypatumus, įrengti dviračių stovai, suoliukai, pandusai žmonėms su negalia. Visa infrastruktūra yra skirta automobiliais, dviračiais ar pėsčiomis keliaujantiems lankytojams, norintiems susipažinti su Nemuno kilpų regioninio parko vertybėmis. Balbieriškio atodangos apžvalgos aikštelė ir šalia jos esantys informaciniai stendai dar nesuniokoti, dar kol kas atvykstančių keliautojų patogumui stovi visi suoliukai, nenupjauti draudžiantys šiukšlinti ženklai, tačiau į juos ne visi atkreipia dėmesį.

Nuolat stebint atvykstančiųjų elgesį ir gaunant skundus apie šiukšlinimą, Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai kartu su Nemuno kilpų regioninio parko direkcija kilo idėja – surinkti šiukšles nuo Balbieriškio atodangos ir pastatyti iš jų skulptūras. Pravažiuojantieji tegu mato, kokius kalnus butelių, vienkartinių indų, maišelių, buitinių atliekų palieka gamtoje. Idėjos įgyvendinimui partneriais buvo pakviestos parko teritorijoje esančios mokyklos: Balbieriškio pagrindinė mokykla, Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla ir Birštono gimnazija.

Idėja tapo akcija – „Gerbk savo aplinką ir save“. Akcijos metu iš išmestų plastikinių butelių buvo pagaminta šešiolika vėjo malūnėlių, kurie pastatyti prie Balbieriškio atodangos, siekiant atkreipti tiek pravažiuojančių, tiek čia sustojančių keliautojų dėmesį. Balbieriškio mokyklos kolektyvas pastatė laivą, simbolizuojantį šalia Nemuno įsikūrusį Balbieriškį. Jo burėje puikuojasi Birštono gimnazijos mokytojo Algio Guobio padarytas iš toli matomas ženklas – „Nešiukšlinti“. Tikimės, jog nepastebintys draudžiamų mažų ženklų pastebės didelį, ir susimąstys, kad išmestas plastikas gali ilgam paversti gamtą sąvartynu.

Akcija kulminaciją pasiekė balandžio 24 dieną, kai po gamtos pamokos Balbieriškio pagrindinėje mokykloje prie atodangos susirinko talkininkai. Tokio didelio būrio talkininkų, norinčių, kad atodanga džiugintų visus savo didybe, dar nėra buvę. Iš surinktų šiukšlių buvo pastatyta skulptūra, skelbianti šiukšlintojams: „ Ar nori, kad aš atsirasčiau tavo kieme?“  Manau, tokios skulptūros savo kieme nenorėtų nė vienas. Vertėtų susimąstyti prieš numetant šiukšlę ne tik Balbieriškio atodangoje, bet ir bet kurioje kitoje vietoje.

Prieš numesdami šiukšlę ne į šiukšliadėžę apsidairykite, ar jūsų nestebi kameros, fotoaparato objektyvas ar gamtos apsaugos inspektorius, nes paskelbėme karą šiukšlintojams ir visomis įmanomomis priemonėmis stengsimės juos išaiškinti ir kuo griežčiau nubausti.

Dėkojame visiems akcijos „Gerbk savo aplinką ir save“ rėmėjams ir talkininkams: Prienų rajono savivaldybės administracijai, Balbieriškio seniūnijai, VĮ „Kauno regiono keliai“, UAB „ Strielčių lentpjūvė“, UAB „Birštono mineraliniai vandenys“, Birštono miesto tvarkymo tarnybai, Balbieriškio pagrindinės mokyklos moksleiviams, mokytojams ir darbuotojams, Prienų rajono „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojai Vilmai Glaveckienei, Birštono gimnazijos mokytojui Algiui Guobiui ir mokyklų mokiniams, Prienų miškų urėdijai, UAB „Hidrosta“ ir visiems, kurie atvykę prie Balbieriškio atodangos nenumeta savos šiukšlės, o pakelia numestą kitų lankytojų.

 

 

 Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė Ramutė Milušauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close