Tarybos posėdyje – keletas svarbesnių klausimų

Praėjusį ketvirtadienį vykusiame Prienų rajono savivaldybės posėdyje dalyvavę 22 Tarybos nariai išnagrinėjo 17 darbotvarkės klausimų ir 3 papildomus. Tradiciškai gėlėmis pasveikinti balandžio mėnesį gimtadienius šventę politikai.

 DSC_0329

Svarstant Tarybos posėdžio darbotvarkę opozicijos lyderė Loreta Jakinevičienė pasiūlė išbraukti klausimą „Dėl pritarimo viešosios įstaigos Prienų sporto ir pramogų arenos 2013 m. veiklos ataskaitai ir finansinių ataskaitų rinkinio patvirtinimo“. Opozicijos atstovės nuomone, sprendimo projektas nėra iki galo parengtas, nes prie sprendimo projekto pateiktas tik finansinių ataskaitų rinkinys, o veiklos ataskaitos Tarybos nariai negavo ir neturėjo galimybės su ja susipažinti, nors visi sprendimo projektai ir jų priedai bei ataskaitos turėjo būti pateikti susipažinimui keletą dienų prieš Tarybos posėdį Savivaldybės internetinėje svetainėje. Vis dėlto 12 Tarybos narių šio pasiūlymo nepalaikė, todėl sprendimo projektas buvo svarstomas.

 

Metai savivaldybei buvo sudėtingi

Vienas iš svarbesnių klausimų buvo Prienų rajono savivaldybės mero Vyto Bujanausko 2013 m. veiklos ataskaita (visa išsami ataskaita pateikta internetiniame savivaldybės puslapyje).

Meras akcentavo, kad Prienų rajono savivaldybės taryboje mandatus turėjo 8 partijų atstovai ir du nepartiniai Tarybos nariai. Praėjusiais metais keletą kartų keitėsi rajono savivaldybės Taryba ir valdančiosios koalicijos atstovai, opozicijos, frakcijų sudėtis. Dėl tos priežasties keitėsi ir komitetų bei komisijų sudėtys, tačiau politikų atsakomybė dėl to neturėtų keistis. Kaip pabrėžė meras, ne visi komitetai dirbo vienodai efektyviai. Daugiausiai posėdžių surengė Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų (10), Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto (9) komitetai. Kontrolės komitetas posėdžiavo 6 kartus, tuo tarpu Bendruomenių ir kaimo reikalų, Sveikatos ir socialinių reikalų komitetai surengė tik po 4 posėdžius. Meras atkreipė dėmesį, kad 2013 m. nė vieno posėdžio nesurengė Visuomeninė administracinių ginčų ir Antikorupcijos komisijos, nes negavo nė vieno skundo. Turbūt tokie faktai liudija, kad praėjusiais metais nebuvo administracinių ginčų ir korupcijos apraiškų.

Mero patikinimu, praėję metai savivaldybei buvo sudėtingi. Pagrindinės problemos siejamos su centralizuotai tiekiamos šilumos ūkiu, todėl, pasak mero, buvo kryptingai dirbama siekiant paspartinti biokatilinės statybą. Šiuo metu per CPO vykdomi katilinės statybos darbų pirkimai ir planuojama į katilinę investuoti apie 6 mln. litų (be ekonomaizerio). Savivaldybės mero teigimu, šilumos energijos išlaidas gali sumažinti 2013–2014 daugiabučių namų renovacijos programa, kuri pradėta praėjusiais metais ir vyks dviem etapais. Pirmajame etape patvirtinta 15 daugiabučių namų, kuriuose programos metu bus modernizuota ir 14 savivaldybės butų. Šių butų renovacija savivaldybei kainuos apie 300 tūkst. Lt. II etape planuojama renovuoti dar 30 daugiabučių namų.

Meras pabrėžė, kad Savivaldybė aktyviai naudoja ES struktūrinių fondų teikiamą paramą investiciniams projektams įgyvendinti. Nuo pat finansavimo pradžios Prienų rajono savivaldybės ES struktūrinių fondų lėšų įsisavinimo tempas buvo gerokai aukštesnis nei Vidaus reikalų ministerijos nustatyta toleruotina įsisavinimo riba. Pagal šį rodiklį Prienų rajono savivaldybė, kaip ir 2012 m., išliko pirmaujanti tarp visų Kauno regiono savivaldybių.

 

Nemažai dėmesio žemės ūkiui

Nemažai dėmesio ataskaitoje buvo skirta žemės ūkiui. Pasak mero, darnią žemės ir darbščių žmonių sintezę liudija beveik 3000 registruotų ūkių, kurių dirbamos žemės vidurkis – 13 ha. Rajone yra apie 300 jaunų ūkininkų ūkių, veikia 5 žemės ūkio veiklą plėtojančios bendrovės. Pasiekę aukštą darbų lygį bei atitinkamą rezultatą, rajono žemdirbiai į rajono ir valstybės biudžetą sumoka didelę sumą lėšų. Savivaldybė žemės ūkio paskirties žemei yra nustačiusi mokestį, kuris prilygsta Lietuvos vidurkiui, tačiau apleistai ir neprižiūrimai žemei taikomas maksimalus mokesčio tarifas.

Meras pasidžiaugė, kad praeitos žiemos negandos aplenkė mūsų rajoną ir žemdirbiams teko atsėti tik apie 10 proc. žieminių javų. Kovoti su gamtos stichijomis ir visą riziką prisiimti tenka patiems žemdirbiams, nes šiuo metu Lietuvoje veikianti pasėlių draudimo sistema yra monopolinė ir netenkina žemdirbių (sąlyginai didelės draudimo įmokos, prisiimama ne visa rizika). Meras taip pat pabrėžė, jog 2013 m. deklaruojant pasėlius teko susidurti su naujove. Deklaruojantys valstybinę žemę asmenys turėjo pateikti žemės valdymo faktą įrodančius dokumentus ir tai sukėlė nemažai problemų tiems, kurie naudoja asmeninio ūkio žemę, bet nėra jos įteisinę.

 

Opozicijos priekaištai

Šiek tiek mažiau dėmesio ataskaitoje buvo skirta švietimui, todėl ataskaitai pasibaigus opozicijos atstovams tai nepraslydo pro akis. Opozicijos lyderė L. Jakinevičienė papriekaištavo, kad nebuvo pasidžiaugta švietimo ir kultūros darbuotojų veikla. Atkreipdama dėmesį į kai kurių Tarybos komitetų veiklą, opozicijos atstovė teigė, jog nesilaikoma Tarybos reglamento, nes komitetų posėdžiai būtinai turi būti šaukiami prieš kiekvieną paskelbtą savivaldybės Tarybos posėdį. Anot jos, Socialinės paramos skyrius pateikė 31 sprendimo projektą, tačiau Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas nebuvo vienas iš aktyviausių. Esą komitetas privalėjo šiuos sprendimus apsvarstyti savo posėdžiuose. Opozicijos lyderė pasiūlė merui kitais metais sustiprinti komitetų veiklos priežiūrą, o komitetų pirmininkams – atsakingiau žiūrėti į savo veiklą.

L. Jakinevičienė sakė pasigedusi mero ataskaitoje išsamaus paaiškinimo, kaip „Savivaldybės specialistai aktyviai reagavo į gyventojų skundus dėl atliekų surinkimo mokesčio ir nekokybiškai atliekamos paslaugos“, jeigu buvo sudarytos sąlygos mažas pajamas gaunantiems gyventojams gauti kompensacijas už teikiamas atliekų tvarkymo paslaugas. Tai kokiam skaičiui asmenų jos buvo sudarytos, kiek skundų gauta ir pan.?

Opozicijos atstovas Juozas Krikštolaitis pridūrė taip pat pasigedęs išsamesnės rajono švietimo, jo strategijos, perspektyvų analizės. Jis paklausė pranešėjo, kokiu būdu buvo formuojamos rajono savivaldybės atstovų delegacijos, kurios praėjusiais metais vyko į Medvežjegorsko miestą (Karelijos Respublika, Rusijos Federacija). Šio vizito tikslas buvo pasirašyti tarptautinio bendradarbiavimo sutartį tarp Prienų rajono savivaldybės ir Medvežjegorsko miesto.

Atsakydamas į klausimus ir pastebėjimus, meras teigė, jog pateikdamas rajono švietimo situaciją jis nenorėjęs kartotis, nes viename iš praėjusių Tarybos posėdžių ją plačiai išanalizavo administracijos direktorius. Mero patikinimu, delegacijos į Medvežjegorską sudėtis buvo formuojama laisvu pakviestųjų savivaldybės atstovų apsisprendimo principu, neskirstant narių nei į poziciją, nei į opoziciją.

Reaguodama į priekaištus dėl neefektyvios Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto veiklos, komiteto pirmininkė Rita Keturakienė pabrėžė, jog dėl komitetų posėdžių lankymo turėtų prisiimti atsakomybę kiekvienas Tarybos narys. Anot jos, komiteto nariai buvo kviečiami prieš kiekvieną posėdį, tačiau dalis komitetui priklausančių Tarybos narių praleidinėjo posėdžius, todėl nesant reikiamo narių skaičiaus nebuvo galima priimti nutarimų ir surašyti protokolo.

Keletą priekaištų merui turėjo ir kiti opozicijos atstovai, kurie galimai ir nebalsavo už mero ataskaitą. Mero ataskaita buvo patvirtinta 17 Tarybos narių balsais, prieš balsavo vienas, vienas susilaikė ir 3 politikai nebalsavo.

 

Krepšininkų premijoms lėšų surasta

Karštų diskusijų sulaukė svarstymas, iš kur „nukirpti“ 20 000 litų, kurie reikalingi krepšinio komandos „TonyBet“ sportininkų premijoms už iškovotą taurę LKF čempionate. Papildomu klausimu pateiktame sprendimo projekte buvo siūloma sumažinti lėšas Komunalinio ūkio objektų priežiūros ir plėtros priemonei ir perkelti jas Kūno kultūros ir sporto organizacijų rėmimo programai, iš kurios ir būtų išmokamos premijos.

Sprendimo nepalaikė Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komitetas, kurio pirmininkas Alvydas Vaicekauskas teigė, kad savivaldybės finansinė padėtis ir taip labai sunki. Antrindama opozicijos lyderė L. Jakinevičienė pridūrė, jog savivaldybė išgyvena ne pačius geriausius finansinius laikus, tačiau kaip ir kiti opozicijos atstovai sutiko, jog komandą reikia paskatinti. Vis dėlto, anot jos, ne iš gyvybiškai svarbios srities, o iš sportui skiriamų lėšų, galbūt sumažinant Prienų sporto ir pramogų arenos biudžetą.

Tarybos narys Henrikas Radvilavičius siūlė daug nediskutuoti, nes sezonas baigiasi ir komandą reikia paskatinti kuo greičiau. Jam pritarė ir Algimantas Šidlauskas, teigdamas, kad komanda ne pirmą sezoną pasiekia puikių rezultatų ir garsina Prienus. Nutraukus diskusijas, 13 Tarybos narių balsavo už pateiktą sprendimo projektą, 6 balsavo prieš, 3 nebalsavo.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close