Valanda su Kristijonu Donelaičiu

Balandžio 23-iąją Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje, kaip ir visoje Lietuvoje, 14-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė prasidėjo Kristijono Donelaičio skaitymais. Skaitymai vyko ir Veiverių, Klebiškio, Strielčių, Kunigiškių, Pakuonio, Sūkurių bibliotekose.

 013

Balandžio 23 d. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė Nacionalinės bibliotekų savaitės pradžią ir pasveikino šalies bibliotekininkus bei knygų mylėtojus su Pasauline knygos ir autorių teisių diena. Susirinkusieji į Kristijono Donelaičio skaitymus Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje taip pat turėjo galimybę išgirsti filmuotą Prezidentės sveikinimą. „Lietuviams knyga yra didelė vertybė. Visoje šalyje vykstantys knygų skaitymo renginiai – geriausias įrodymas, kokie svarbūs kultūros židiniai yra šalies bibliotekos. Nuoširdžiai dėkoju bibliotekininkams už entuziazmą, už tai, kad įdedate širdį į savo darbą, už gyvų kultūros erdvių kūrimą ir tradicijų puoselėjimą“, – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, šiandien matome, kokią galią turi viešoji informacija ir kaip lengva ja manipuliuoti. Todėl bibliotekoms tenka svarbus vaidmuo ir ugdant kritišką mąstymą. Prezidentė palinkėjo, kad biblioteka būtų pažinimo, kūrybingumo ir sąmoningumo erdvė, kad jos duris noriai pravertų jaunimas, senjorai ir šeimos, kad Lietuva visada išliktų daug skaitančia, išsilavinusia ir kūrybinga šalimi.

Sveikinimo žodį susirinkusiesiems tarė Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė. „Biblioteka viena, o mūsų daug – ir knygų, ir skaitytojų, istorijų, susitikimų, atrastų ir neatrastų nuotykių. Manau, kad mes turim daug nenuveiktų, nepadarytų darbų ir galim dažnai susitikti, pasikalbėti apie perskaitytą knygą, pasidalinti mintimis“, – kalbėjo bibliotekos direktorė.

Apgailestaudama, kad ši graži idėja buvo nutrūkusi, D. Čepeliauskienė prasitarė apie ketinimus vėl ją atgaivinti – gražiai, nedidelėse auditorijose, susėdus prie arbatos puodelio, papasakoti vieni kitiems apie perskaitytą knygą, apie rengėją, pasigėrėti autoriaus žodžiais, mintimis, kartu nukeliauti į kitus pasaulius.

„Lietuva ir pasaulis šįmet mini vieno originaliausių Švietimo epochos Europos rašytojų, pasaulietinės poezijos kūrėjo, lietuvių grožinės literatūros pradininko Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių sukaktį. Klasiko, ilgai ir tyliai artėjusio link mūsų, vardas pelnytai garsinamas muzikoje, mene, kinematografijoje, teatre ir naujų knygų puslapiuose. Peržengę mūsų literatūros klasiko jubiliejaus slenkstį, galime pamąstyti, ko mums trūksta, ko mums reikia, kad Donelaitis tilptų širdyje ir taptų savu, juk poetą ir mus skiria net trys šimtmečiai“, – mintimis apie K. Donelaitį skaitymų valandą pradėjo renginį vedusi Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Aptarnavimo skyriaus vedėja Vida Paulauskienė. Ji kvietė susirinkusiuosius pasižvalgyti po Karaliaučiaus kraštą ir ekrane pakeliauti K. Donelaičio gyvenimo ir kūrybos keliais bei maloniai praleisti laiką skaitant K. Donelaitį, mėgaujantis jo kūrybos unikaliu skambesiu.

Smagu žiūrėti ir miela klausytis, kai poezija ar proza skaitoma mintinai. Tokiais skaitymais klausytojus nuolat žavi mokytoja Anarsija Adamonienė, poezijos valandėlės metu paskaičiusi ištrauką iš Kristijono Donelaičio poemos „Metai“. Dar vieną ištrauką paskaitė bibliotekos darbuotoja Jolanta Butienė, o skaitymus užbaigė mūsų krašto poetė Stefa Juršienė eilėmis apie K. Donelaitį. Sujaudinta poetė dėkojo organizatoriams už padovanotą šventę.

Po renginio knygos mylėtojai buvo pakviesti į Aptarnavimo skyrių, kur veikė naujų knygų paroda „Atrask savo knygą“. Kiekvienas galėjo išsirinkti sau tinkamą…

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close