Lietuvos dviračių varžybų „Plento taurė 2014“ I etapas (GALERIJA)

Sekmadienį norinčiųjų pailsėti ar turiningai praleisti laiką Birštone laukė nedideli nepatogumai – beveik visame kurorte buvo apribotas automobilių eismas, o gatvėmis beprotišku greičiu lakstė dviratininkai. 

DSC_5827

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Čia prasidėjo tarptautinės dviračių „Bigbank plento taurės 2014“ varžybos. I etape Birštone dalyvavo per 400 dviratininkų iš Lietuvos bei Latvijos. Kiti varžybų „Plento taurė 2014“ etapai vyks gegužės 11 d. Kaune, birželio 1 d. – Vilniuje, liepos 27 d. – Šiauliuose, rugpjūčio 31 d. – Kačerginėje ir rugsėjo 13 d. – Vilniuje (asmeninės laiko lenktynės).

Varžybos

I etapas prasidėjo dvejomis varžybomis – į kovą dėl taurės pirmieji stojo dviratininkai, ketinę įveikti 39,2 km, 8 ratus Birštono gatvėmis. Jiems finišavus, prie starto linijos susirinko didesne ištverme ir profesionalumu besigiriantys dviratininkai. Jie įveikė dvigubai didesnį atstumą – 78,4 km, 16 ratų. Kai kurie dviratininkai įveikė abi trasas.

Susumavus galutinius rezultatus, paaiškėjo, kad absoliučiu 39,2 km rungties nugalėtoju tapo Artur Lajevskij („Sietyno/FOCUS“ komanda, Vilnius). Jis distanciją įveikė per 56 min. 5 s. Vidutinis Arturo greitis siekė 41,9 km per val. Antroje vietoje liko Rojus Adomaitis („Viesulo SC – VELO GHOST VELOMA“ komanda, Klaipėda). Nuo lyderio jis atsiliko 28 s. Trečias finišo liniją kirto Mantas Ruokis („Viesulo SC-VELO GHOST VELOMA“ komanda, Klaipėda). Jis finišavo kartu su komandos draugu Rojumi. Šiame važiavime sėkmingai finišavo 232 dviratininkai.

16 ratų – 78,4 km distancijos absoliučiu nugalėtoju tapo Andrius Pečiulis („Top Team – Dviratis Tau“ komanda, Vilkaviškis). Jis distanciją įveikė per 01 val. 42 min. 52 s. Jo vidutinis greitis viršijo Birštone galiojantį leistiną maksimalų greitį – 45,7 km per val. Trimis šimtosiomis sekundės nuo jo atsiliko Edgaras Kovaliovas („Rietumu Delfin“ komanda). Na, o trečiasis finišą kirto Martynas Stasikėlis (Vilniaus „Sietyno“ SM- DSK „GENO“ komanda, Vilnius). Jis nuo lyderių atsiliko 13 sekundžių. 16 ratų sėkmingai įveikė 168 dviratininkai.

I etapo komanda nugalėtoja tapo „Top Team – Dviratis Tau“ komanda.

Oras dviratininkams pasitaikė išties puikus. Saulę dengiantys debesys saugojo dviratininkus ir nuo akinimo, ir nuo didelės kaitros. Oro vėsa pasijautė tik pasibaigus varžyboms. Pakilus vėjui, patys dviratininkai pripažino, kad darosi šaltoka. Varžybų metu dviratininkai tarpusavyje tik skundėsi, kad jau norėtų pavalgyti.

Medicinos pagalbai prireikė pastiprinimo

Nors oro sąlygos ir buvo neblogos, tačiau nuovargis, dėmesio stoka atliko savo juodą darbą. Įpusėjus 8 ratų distanciją pasipylė traumos. Dėl įvairių priežasčių, susidūrimų dideliu greičiu lekiantys dviratininkai pradėjo kristi – prireikė greitosios medicinos pagalbos specialistų rankų. Varžybose budėjęs vienas medikų ekipažas nepajėgė suteikti pagalbą vienu metu net keliose vietose įvykusių incidentų dalyviams, tad teko į pagalbą kviestis dar vieną ekipažą. „Greitukės“ su švyturėliais ir sirenomis tiesiog nardė pirmyn atgal tarp distanciją bandančių įveikti dviratininkų. Laimei, ilgojoje distancijoje traumų pasitaikė žymiai mažiau. Labiausiai turbūt nepasisekė vienam iš varžybų dalyviui, kuris griuvo likus vos keletui metrų iki finišo linijos. Finišo liniją jis įveikė kūlversčiais.

Į apdovanojimus susirinkusiųjų veiduose matėsi ne tik džiaugsmas ir nuovargis, bet ir apmaudas bei medikų suteiktos pagalbos ženklai.

Kas svarbiau? Dviratininkai ar kurorto svečiai?

Nors Birštone buvo sudarytos sąlygos judėti ir dviratininkams, ir automobiliams, deja, ši sistema trukdė ir vieniems, ir kitiems. Eismas viena kryptimi vis tiek sudarė nepatogumų. Nors automobiliai į dviračių trasą buvo įleidžiami tik tada, kai ja nevažiavo dviratininkai, kai kurie vairuotojai važiavo labai lėtai ir greitai lekiantys dviratininkai, prisiviję automobilius, turėdavo stabdyti ir bandyti pavojingai juos aplenkti. Ne vienas vairuotojas blokavo arba nepraleido dviratininkų. Ir patys dviratininkai, ir jų sirgaliai bei policijos pareigūnai pritarė, kad tokia tvarka – neefektyvi. Praėjusiais metais taip pat neišvengta tokių nepatogumų.

Renginio dalyvių ir svečių nuomone, geriausia būtų varžybų metu automobilių eismą išvis uždaryti, o kurorto svečiams pasinaudoti proga ir po kurortą pasivaikščioti pėsčiomis.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close