Kiaušinių marginimas – tikras ritualas

Nuo 2014 m. kovo 17 d. iki pat šv. Velykų bei savaitę po jų Prienų krašto muziejuje galima pasigrožėti mūsų krašto meistrų numargintais velykiniais margučiais. Kartu vyksta edukacinė programa „Margučių raštų paslaptys“. Programos užsiėmimų metu lankytojai supažindinami su Velykų tradicijomis, papročiais, margučių marginimo būdais ir įvairių senųjų jų raštų, ornamentų simbolika bei jos reikšmėmis.

 DSC_0197

Krašto muziejaus klėtyje šiuo laikotarpiu gyvas sujudimas. Tris dienas per savaitę (pirmadieniais, antradieniais ir ketvirtadieniais) muziejaus dailininkė Irutė Seselskienė ir etnografė Roma Jotautienė veda edukacinę programą „Margučių raštų paslaptys“. Užsiėmimų metu vaikai ir suaugusieji ne tik gali išgirsti daug naudingos informacijos apie Velykų šventimą, senovinius papročius, lalavimą, bet ir turi galimybę savo rankomis numarginti po velykinį margutį.

Kiaušinių marginimas – tikras ritualas. Tuo įsitikino ir Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centro vaikai, klausydamiesi edukacinės programos vedėjos I. Seselskienės vaizdingo pasakojimo, apžiūrėdami gausybę mūsų krašto margintojų darbų, šiuolaikinių ir senųjų margučių, kurių gyvavimo amžius siekia ne vieną dešimtį metų. Muziejuje kampelį atrado senoviniai buvusios audėjos, tautodailininkės Elvyros Pumpytės marginti kiaušiniai. Puošnia raižyba žavi Eugenijos Margelevičienės skutinėti kiaušiniai ir pats didžiausias – ypatingas eksponatas – margintas stručio kiaušinis. Tarp pintinėlių su kiaušiniais galima pamatyti tautodailininkės, „sodų“ pynėjos, mokytojos Irenos Gedminaitės darbus. Gausi Naravuose gyvenančios Stasės Bendaravičienės, taip pat vienintelio vyriškio – Klemenso Banionio margintų kiaušinių kolekcija. Margučių kolekcijoje atsispindi įvairios technikos, apie kurias pasakojo dailininkė, – skutinėti, marginti vašku, augaliniais dažais kiaušiniai.

Dailininkė I. Seselskienė edukacinių užsiėmimų metu pritaiko pamokas lankytojams pagal amžių, tačiau populiariausias yra marginimas vašku bei dažymas. Su Vaikų dienos centro užimtumo vaikais dailininkė kartu bandė padaryti kelių spalvų vašku margintus kiaušinius, išgaunant įvairius raštus bei spalvas.

Po užsiėmimo vaikai sakėsi patyrę daug gerų emocijų, bet svarbiausia – išsinešė į namus savo rankomis margintus kiaušinius, kuriais žadėjo papuošti Velykų stalą.

Kaip pasakojo Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė, šiais metais programa tapo itin populiari ne tik tarp vaikų, bet ir tarp suaugusiųjų, šeimų su vaikais. Iki balandžio 10 d. joje dalyvavo 11 grupių, 196 dalyviai, iš jų – 157 moksleiviai. Atvyksta ekskursijos ne tik iš Prienų miesto ir rajono, bet ir iš artimesnių bei tolimesnių šalies vietų – Kauno, Vilkaviškio, Elektrėnų. Muziejaus direktorės teigimu, norinčiųjų dalyvauti edukacinėje programoje užregistruota iki pat šv. Velykų ir Atvelykio savaitei. Per dieną vidutiniškai apsilanko po dvi grupes. Pavyzdžiui, iš Kauno buvo atvykusios net 42 vaikų grupės.

„Esame maloniai nustebinti ir labai džiaugiamės, ypač mūsų rajono darželių, mokyklų aktyvumu. Į tris savaitės dienas jau „nesutelpame“, todėl priimame norinčius išmokti kiaušinių marginio paslapčių ir kitu laiku“, – sakė L. Batutienė.

Muziejininkams džiugu, kad prieniečiai ir svečiai domisi tradicine edukacine programa „Margučių raštų paslaptys“, tuo pačiu jie sužino ir apie kitas Prienų krašto muziejuje vykdomas programas, planuoja su jomis gyvai susipažinti.

Prienų krašto muziejaus edukacinės programos žinomos plačiai Lietuvoje. Jomis domimasi, į jas gausiai renkasi įvairių amžių, įvairių sluoksnių, išsilavinimų žmonių grupės. Štai balandžio ir gegužės mėnesiais, nors tuomet visada didžiausio susidomėjimo sulaukia ypač populiari „Duonos kelio“ programa, visais ketvirtadieniais vyks ir kitos programos – „Lino kelio iki staklių“, audimo.

Pasak direktorės, prie programų populiarinimo galimai prisidėjo viešinimas, kuriam muziejininkai skyrė daug dėmesio. Galima pasidžiaugti išgražėjusia Prienų krašto muziejaus internetine svetaine, kurioje plačiai pristatyta muziejaus veikla ir edukacinės programos. Jos nušviestos populiariame „Facebook“ profilyje, sudėtos į 2013 m. išleistą muziejaus leidinuką, kurio leidybą parėmė Kultūros rėmimo fondas.

 

Keletas patarimų, kaip numarginti kiaušinius natūraliomis spalvomis

 

Violetinė: nedidelis kiekis raudonųjų vynuogių sulčių, raudongūžio kopūsto lapas, šiek tiek raudonosios arbatos.

Melsvai violetinė: šiek tiek virtų mėlynųjų svogūnų lukštų, po šlakelį stiprios ybiškių (kinrožių) arbatos ir raudonojo vyno.

Mėlyna: sauja šaldytų mėlynių, keli raudongūžių kopūstų lapai, raudonųjų vynuogių sulčių.

Žalia: ryšelis špinatų, petražolių.

Žalsvai geltona: daug geltonų obuolių žievelių, geltonoji citrinos žievelės dalis.

Geltona: apelsinų arba citrinų žievelių, morkų, ciberžolių, stiprios ramunėlių arbatos, žaliosios arbatos.

Auksinė: sauja krapų sėklų.

Ruda: stiprios plikytos kavos, juodosios arbatos.

Oranžinė: svogūnų lukštų, virtų morkų, aitriųjų paprikų miltelių, paprikų miltelių.

Ryškiai rožinė: burokėlių, spanguolių tyrės, aviečių sulčių, raudonųjų vynuogių sulčių, marinuotų burokėlių skysčio.

Raudona: daug virtų svogūnų lukštų, konservuotų vyšnių su sultimis, aviečių sulčių.

Jau išvirtus kiaušinius sudėkite į sumaišytas gamtos gėrybes, užpiltas verdančiu vandeniu, įpilkite acto ir keliolika minučių palaikykite. Jei norite labai intensyvios spalvos, kiaušinius mirkykite tokiame tirpale per naktį. Kiekiai ir proporcijos gali būti skirtingi. Reikėtų įspėti, kad rezultatas bus visąlaik kitoks ir tikrai neišgausite itin ryškių spalvų bei atspalvių. Tiesiog bandykite ir atraskite savo „receptą“. Jeigu norite, kad margutis blizgėtų, patrinkite jį medvilnine skepetaite, suvilgyta aliejumi.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close