Savaitgalį Prienuose apsilankę miesto svečiai bei rajono gyventojai nustėro pamatę ištuštėjusią Savivaldybės aikštę. Ne ką mažiau sunerimo ir miestiečiai, dar ketvirtadienį išvydę į gabaliukus pjaustomus aukštus, Savivaldybės aikštę savo plačiomis lajomis dengusius medžius.

DSC_2305

Pasipylę skundai ir gyventojų pyktis leido suprasti, kad ne vienam patiko karštomis vasaros dienomis nuo saulės pasislėpti šių medžių atokaitoje. Jau prieš kelerius metus žmonės piktinosi išretintu parku prieš Savivaldybę ir betoninėmis trinkelėmis išgrįsta aikštė. Tačiau ši aikštė dabar tarnauja prieniečiams per kiekvieną šventę ar iškilmes – joje telpa ir gyventojai, ir miesto svečiai.

Seniūnija gali nuraminti visus gamtos mylėtojus, kad medžiai išpjauti ne be reikalo. Dauguma aikštėje augusių medžių jau sirgo. Ir sirgo ne vienerius metus. Nudžiūvusios šakos neretai nusileisdavo ant praeivių galvų. Todėl, paskelbus konkursą ir UAB „Prienų būtų ūkis“ jį laimėjus, pradėti miesto tvarkymo darbai. Dalis medžių buvo išpjauti ir gretimoje J. Brundzos gatvėje, kurioje seni, vos ne kiekvieną vėjuotą dieną „pametantys“ šakas medžiai taip pat jau kėlė pavojų žmonėms ir jų turtui.

Netrukus turėtų paaiškėti ir kito viešojo konkurso laimėtojas, kuris prieš Savivaldybę esančioje Laisvės aikštėje pašalins ir likusius kelmus. Taip neliks nė žymės čia išpjautų senolių. Na, o pašalinus kelmus, vietoj senų aukštų medžių aikštėje bus pasodinti jauni sodinukai, kurie papuoš aikštę jaunajai prieniečių kartai.

Paklausus prieniečių nuomonės apie išpjautus medžius, daugelis sakė buvę nustebinti prašvitusia centrine miesto aikšte, kitų teigimu, ji dabar atrodo labai tuščia. Dar kitų nuomone, medžius reikėjo seniai išpjauti, dabar miesto aikštė atrodo daug erdvesnė ir šviesesnė. Žinoma, visų nuomonės, kaip visada, skirtingos. Tačiau jauni medeliai miestiečius džiugins labiau negu sergantys, pavojų praeiviams keliantys medžiai.

Sergančių medžių pilna ir parke Kareivinių ir Stadiono mikrorajone. Čia ligos apnikusios prie tvenkinio augantį beržyną. Negana to, medžiuose įsikūrė ir varnos. Jų karksėjimas dabar pakeitė aplinkinių namų gyventojų žadintuvus. Nuo ankstaus ryto garsiai karksinčios varnos neramiai miegančius prieniečius verčia iš lovų. Artėja vasara, todėl turbūt retas išdrįs miegoti prie atidaryto lango.

Varnos, gyventojų manymu, atkeliavo iš Prienų šilo. Gali būti, kad jas iš ten išvijo neretai vykstančios medžioklės. Migravusios varnos iš pradžių apsistojo Zodiako parke – prie buvusios „Nemuno“ pradinės mokyklos. Manoma, kad jos stipriai erzino Kauno g. gyventojus. Po kiek laiko praeiviai pastebėjo parke gulinčias negyvas varnas su šautinėmis žaizdomis. Medžiotojų teigimu, vienas iš varnų išvijimo būdų – nušauti varnas ir palikti jas kaboti medžiuose, kad kitos varnos išsigąstų. Tad visas būrys varnų ir migravo, šįkart – į Stadiono mikrorajoną.

Pasak Prienų seniūnijos seniūno pavaduotojos Irenos Stasytienės, varnas šaudyti draudžiama. Varnoms vaikyti yra sukurta ir chemikalų, tačiau juos naudoti miesto teritorijoje – negalima. Sniūnija žino apie medžiuose apsigyvenusias varnas ir jau ne kartą važiavo jų vaikyti, tačiau varnos tuoj pat vėl sugrįžtančios. Su šia problema susiduria daugelis miestų, ir kol kas nėra tinkamo ir efektyvaus jos sprendimo būdo. I. Stasytienės teigimu, paaiškėjo, kad varnų neišbaido ir įranga, skleidžianti šiems paukščiams nepriimtiną garsą.

Seniūno pavaduotojos teigimu, seniūnija negali didelių pajėgų skirti kasdieniam varnų vaikymui. Nors pagal naująją tvarką, skiriant viešuosius darbus už mokamas pašalpas, kasdien į gatves išeina daugiau kaip 20 darbininkų, jie vos spėja pasirūpinti visu miestu.

Laikraštyje jau rašėme apie visuomenės, ypač mėgstančios viešose vietose vartoti alkoholinius gėrimus, paliekamą netvarką ir šiukšles. I. Stasytienė pasakojo, kad tose vietose, kur renkasi kompanijos pasilinksminti, darbininkai vos spėja rinkti šiukšles. Revuonos parke tvarkytojų komandos apsilanko kas antrą dieną ir kiekvieną kartą šiukšles veža dideliais maišais. Ne vienas parko lankytojas nesivargindamas jas meta kur papuolė.

Turbūt neįmanoma įsivaizduoti, kada žmonės supras, kad kuo daugiau jie sudaro darbo valstybinėms tarnyboms, tuo daugiau kainuoja jų išlaikymas ir tuo daugiau jie turi už tai sumokėti mokesčių. Be to, kaip galime sakyti, kad gyvename gražiame mieste, jeigu patys jį teršiame.

Reikia tikėtis, kad aikštėje prie Savivaldybės pasodintiems jauniems medeliams po 20 metų išskleidus plačias šakas ir sužaliavus po žiemos vargų, mūsų vaikai ir anūkai galės ant rankų drąsiai supti savo vaikus ir nebijoti, kad šie besiraičiodami po žolę įsipjaus į sudužusį degtinės butelį ar susipainios plastikinių maišelių jūroje.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close