Nepasiturintiesiems aukojo ir Prienų rajono gyventojai

Praėjusį savaitgalį vėl vyko tradicine tapusi pavasario „Maisto banko“ akcija. Labdaringas maisto produktų aukojimo nepasiturintiesiems akcija šiemet vyko kaip niekada plačiai – ji apėmė 70 Lietuvos miestų. Balandžio 11–12 dienomis „Maisto banko“ savanoriai kvietė aukoti maisto „IKI“, „MAXIMA“ ir „RIMI“ parduotuvėse – akcija vyko 385 prekybos vietose. Šiais metais jau septintąjį kartą „Maisto banko“ akcijoje dalyvavo Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centras, šeštąjį – Prienų socialinių paslaugų centras.

 

Prienų bendruomenės Vaikų dienos užimtumo centras paramą maisto produktais rinko IKI parduotuvėje Prienuose. Jiems talkino 44 Prienų bendruomenės ir Prienų bendruomenės savanorių centro savanoriai. Kaip sakė akcijos koordinatorė Vaikų dienos užimtumo centro vadovė Vilma Bražukaitienė, šiais metais gyventojai aukojo kukliau negu ankstesniais. Per dvi dienas vaikams ir jų šeimoms paaukojo 227 geros valios žmonės. Daugiausiai buvo aukota ilgai negendančių maisto produktų: makaronų, įvairių kruopų, cukraus, aliejaus, konservų. Paaukoti maisto produktai bus panaudoti Vaikų dienos užimtumo centro vaikams maitinti.

V. Bražukaitienė pasidžiaugė akcijos savanorių – jaunimo ir vyresniųjų – entuziazmu. Buvo vaikų, kurie akcijoje savanoriavo abi dienas ir ne po keletą valandų. Pakalbinti jaunuoliai kalbėjo, jog savanoriauja ne tik „Maisto banko“ akcijos metu, bet ir kituose Prienų bendruomenės renginiuose, tačiau dalyvavimas labdaringame renginyje suteikia daugiau džiaugsmo, nes galima prisidėti prie kilnaus tikslo. Tiesa, jaunimui, dalinusiam skrajutes ir su šypsena kvietusiam aukoti, teko išklausyti ir skaudžių žodžių, esą kažkas iš tokių akcijų pelnosi, perkasi jachtas ir kitaip naudojasi kitų dosnumu. Kažin ar paaukotus miltus, kruopas ar kitus nebrangius maisto produktus galima į ką nors „vertingo“ išmainyti. Dalyvaujantys šioje akcijoje ne vienerius metus ir žinantys, kaip yra iš tikrųjų, pernelyg atkakliai neįrodinėja, kad paaukoti maisto produktai pasiekia tik tuos, kurių kasdienis pietų stalas nėra toks sotus, koks turėtų būti. Vis dėlto nuoširdžių, akcijos organizatoriams ir savanoriams dėkojusių piliečių buvo daug daugiau, nei įtarių žmonių, kurie galbūt viskuo gyvenime būna nepatenkinti.

Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro lankytojams parama buvo renkama MAXIMA parduotuvėje Prienų mieste ir IKI CENTO parduotuvėje Jiezne. Kaip teigė akcijos koordinatorė, Prienų socialinių paslaugų centro socialinio darbo organizatorė Inga Barkauskienė, akcijoje talkino 45 savanoriai. Tarp jų – Socialinių paslaugų centro darbuotojai, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos, Jiezno gimnazijos, Stakliškių vidurinės mokyklos ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokiniai.

I. Barkauskienė pasidžiaugė, kad maisto produktų šiemet surinkta daugiau. Daugiausia žmonės aukojo makaronų, įvairių kruopų, miltų, cukraus, sultinio ir užpilamos sriubos, aliejaus, ryžių. „Mažuosius paramos gavėjus galėsime pradžiuginti įvairiais skanėstais, kurių šiemet paaukota ypač daug: šokoladu, sausainiais, sausais pusryčiais ir uogiene“, – sakė specialistė.

Anot jos, ir geradarių šį pavasarį buvo beveik dvigubai daugiau. Savanorių teigimu, daugiausia aukojančiųjų buvo penktadienio vakarą, tačiau šeštadienį pirkėjai buvo dosnesni, kai kurie „Maisto banko“ prekių surinkimo punkte paliko po pilną krepšelį ar pusę vežimėlio maisto produktų.

„Daugelis aukojančiųjų teigė besidžiaugiantys, kad šiuo nelengvu metu gali pasidalinti su tais, kurie iš tiesų gyvena nepritekliuje. Nemažai buvo žmonių, kurie dėkojo savanoriams už kilnų darbą vardan tų, kuriems reikia mūsų pagalbos. Kaip ir kiekvienais metais, savanoriams teko išklausyti ir nepatenkintų, suirzusių pirkėjų nuomones, tačiau tokių šiemet buvo gerokai mažiau“, – pasakojo I. Barkauskienė.

Surinkta parama Socialinių paslaugų centre maisto paketais bus dalinama daugiavaikėms mažas pajamas gaunančioms šeimoms, nepasiturintiems pagyvenusiems žmonėms, senoliams. Atrenkant paramos gavėjus, atsižvelgiama ne tik į finansinę asmens ar šeimos padėtį, bet ir į gyvenimo, buities sąlygas, gyvenimo būdą. Pavyzdžiui, parama neskiriama asmenims ar šeimoms, kurie gaunamą paramą naudoja ne šeimos interesams, pasižymi amoraliu elgesiu, nuolat girtauja ir pan. I. Barkauskienės teigimu, dalis paramos bus skirta suvartoti Socialinių paslaugų Dienos centre, jį lankančių vaikų, neįgaliųjų, socialiai remtinų asmenų maitinimui.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close