„Sodrai“ draudėjų teikiami pranešimai nuo gegužės 1 d. – tik per EDAS

Nuo šių metų gegužės 1 d. visi darbdaviai, turintys samdomų darbuotojų, visus socialinio draudimo pranešimus (1-SD pranešimas apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią, 2-SD pranešimas apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pabaigą, 12-SD pranešimas apie apdraustųjų nedraudžiamuosius laikotarpius, SAM pranešimas apie apdraustuosius už ataskaitinį laikotarpį) privalės teikti tik per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (toliau – EDAS) ir šie pranešimai turės būti pasirašyti saugiu kvalifikuotu elektroniniu parašu. Be to, draudėjai galės nepildyti laukelio apie asmens socialinio draudimo numerį, išskyrus apie asmenis, kuriems nesuteiktas asmens kodas.

 

Kaip prisijungti prie EDAS?

Pranešimai teikiami per EDAS. Pasiekti EDAS galima iš „Sodros“ internetinės svetainės http://www.sodra.lt/ arba adresu http://draudejai.sodra.lt/. Elektroninės bankininkystės naudotojai gali pasiekti EDAS, prisijungę per elektroninės bankininkystės sistemą ar interneto adresu http://www.epaslaugos.lt/.

Kaip suteikti teises naudotis EDAS?

Įmonės vadovas gali prisijungti naudodamas savo asmeninę bankininkystės sistemą (ne įmonės). Jei pranešimus teiks kitas asmuo, pvz., įmonės finansininkas, įmonės  vadovas gali suteikti teisę naudotis EDAS, prisijungęs prie EDAS portalo arba pateikdamas teritoriniam skyriui prašymą suteikti EDAS administratoriaus teises parinktam asmeniui.

Kas gali pasirašyti pranešimus el. parašu?

Socialinio draudimo pranešimus gali pasirašyti tik įmonės vadovas arba įgaliotas asmuo.

Iš kur gauti elektroninio parašo sertifikatą?

Draudėjai elektroninio parašo sertifikatą gali įsigyti Gyventojų registro tarnyboje (asmens tapatybės kortelė), VĮ Registrų centre, UAB Skaitmeninio sertifikavimo centre bei telekomunikacijų bendrovėse UAB „Bitė“, UAB „Omnitel“, UAB „TELE2“ ir UAB „TELEDEMA“. Elektroninio parašo sertifikato kaina priklauso nuo pasirinkto paslaugos tiekėjo. Rekomenduojame pasikonsultuoti su visais paslaugos tiekėjais ir pasirinkti tinkamiausią bei patogiausią naudotis.

Neturiu kompiuterio

Jei draudėjas neturi kompiuterio, pasirašyti dokumentus elektroniniu parašu galima teritoriniuose „Sodros“ skyriuose įrengtose kompiuterizuotose darbo vietose klientams.

Daugiau informacijos apie elektroninį parašą bei EDAS portalo teikiamas galimybes galima rasti adresu http://www.sodra.lt, meniu pasirinkus „Klausimai“, tada „Dažniausiai užduodami klausimai“ ir iš klausimų klasifikatoriaus pasirinkus „EDAS“.

 

Jei prireiks konsultacijos, galite skambinti „Sodros“ informacijos telefonu 1883 ar (+370) 5 250 0883 arba rašyti elektroninio pašto adresu sodrainfo@sodra.lt.

 

VSDFV Alytaus skyriaus informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close