Tarybos posėdis. Vietinės rinkliavos klausimas atidėtas, vandens kainos patvirtintos

Po vasaros atostogų Prienų rajono savivaldybės tarybos nariai rugsėjo 30 d. vėl susirinko į posėdį. Iš svarstymui pateiktių 36 sprendimų projektų daugiausia diskusijų sukėlė vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir atliekų tvarkymą nustatymo ir nuostatų pakeitimo bei geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainų nustatymo klausimai.

Posėžio metu Tarybos nariai patvirtino didžiausią leistiną (155) Prienų rajono savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų pareigybių ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, skaičių. Tarybos sprendimu 2 etatais padidintas specialistų, dirbančių socialinį darbą Ašmintos, Išlaužo ir Šilavoto seniūnijose, skaičius. Iki šiol minėtose seniūnijose buvo įsteigta po 0,5 etato, kurių neužteko, atsižvelgant į realų darbo krūvį.

Jiezno gimnazijoje leista įsteigti 0,5 mokytojo padėjėjo etato (į priešmokyklinio ugdymo grupę atvyko mokytis sunkių sveikatos sutrikimų turinti mokinė), ir Prienų „Žiburio“ gimnazijoje papildomai skirti 0,5 direktoriaus pavaduotojo etato, nes nuo2012 m. rugsėjo 1 d. čia pradedama vykdyti suaugusiųjų vidurinio ugdymo programa.

Posėdyje patvirtinti priešmokyklinio ugdymo organizavimo modeliai, klasių ir priešmokyklinio ugdymo grupių skaičius Prienų rajono savivaldybės mokyklose. Nors mokinių skaičius mokyklose 2012-2013 mokslo metais sumažėjo maždaug 200, į ateitį galima žiūrėti optimistiškiau, nes padaugėjo pirmokų (pernai mokėsi 253, šiemet – 262), taip pat bendrojo ugdymo ir ikimokyklinio ugdymo mokyklose ketina ugdytis 212 priešmokyklinio amžiaus vaikų.

Patvirtintas mokestis už iš dalies mokamą neformalųjį švietimą Prienų „Revuonos“ vidurinėje mokykloje: už „B“ ir „C1“ kategorijų vairuotojų neformalųjį švietimą vienam mokiniui – 600 Lt per mokslo metus; už individualaus siuvimo ir modeliavimo neformalųjį švietimą vienam mokiniui – 50 Lt per mokslo metus.

 

Užkliuvo Jaunimo reikalų tarybos sudėtis

Įvairios Tarybos narių reakcijos sulaukė Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjo R. Šiugždinio pristatytas sprendimo projektas dėl Prienų rajono savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos sudėties. Į Jaunimo reikalų tarybą buvo pasiūlyti šie nariai: Vilma Bražukaitienė, Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centro projekto vadovė, Loreta Jakinevičienė, Savivaldybės mero pavaduotoja, Adomas Kubilius, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialistas, Vaidas Kupstas, Prienų rajono bendruomenių asociacijos pirmininkas, Vaida Lėckienė, Švietimo centro metodininkė, Ieva Makštutytė, asociacijos „Prienų jaunimas“ prezidentė, Virginija Naudžiūtė, asociacijos „Cukraus pudra“ prezidentė, Mantvydas Prekevičius, Tvarkos ir teisingumo jaunimo lygos Prienų skyriaus pirmininkas, Rimantas Šiugždinis, Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas, Egidijus Visockas, Savivaldybės tarybos narys.

Tarybos narė A. Mickienė pasiūlė sprendimo projektą atidėti kitam posėdžiui, motyvuodama tuo, jog Jaunimo reikalų tarybos sudėtis nebuvo pateikta viešai diskusijai,  nebuvo galimybės siūlyti savo įstaigos atstovus, nežinomos kai kurios kandidatūros ir jų veikla. Be to, socialdemokratės nuomone, Tarybos nariai neturėtų kištis į jaunimo reikalus ir tarybos sudėtyje jų neturėtų būti.

A. Mickienei pritarė ir opozicijos lyderė R. Zablackienė, mananti, jog Jaunimo tarybos sudėties klausimas yra politizuotas. R. Šiugždinis paaiškino, kad pagal SADM ministro patvirtintus tipinius Jaunimo reikalų tarybos nuostatus taryba lygiateisės partnerystės pagrindu sudaroma iš Savivaldybės institucijų ar įstaigų bei jaunimo organizacijų atstovų. Pranešėjo teigimu, atstovai buvo atrinkti apgalvotai, pagal veiklos sritis, atsižvelgiant į darbo ir veiklos pobūdį, aktyvumą, patirtį jaunimo reikalų organizacijų seminaruose ir kitas veiklas. Toks paaiškinimas neįtikino opozicijos. J. Krikštolaitis, mėgstantis paskaičiuoti, mintyse spėjo išvesti matematinį Jaunimo tarybos amžiaus vidurkį, kuris, matyt, nusvėrė ne jaunimo naudai, ir lyg tarp kitko pasiūlė į tarybą deleguoti visų partijų atstovus ir surengti partijų sąskrydį. Sureagavusi į šiuos pastebėjimus, mero pavaduotoja L. Jakinevičienė paaiškino, kad neseniai Prienuose vykusiame Jaunimo reikalų departamento organizuotame seminare, kuriame buvo analizuojamos ir aptariamos Jaunimo politikos formavimo ir įgyvendinimo Prienų rajono savivaldybėje problemos bei galimybės, niekas netrukdė dalyvauti ir jaunimo reikalais besidominčių politinių partijų atstovams. Deja, seminare dalyvavo saujelė aktyviausių jaunimo ir Savivaldybės administracijos atstovų.

Tarybos narė R. Keturakienė siūlė pritarti sprendimo projektui. Anot jos, Jaunimo taryba nėra „šventa karvė“, o žmogus, kuriam 40 metų, yra per senas, nors yra aktyvus, dalyvaujantis bendruomenių, visuomeniniame gyvenime. Nutraukus diskusijas Jaunimo tarybos sudėtis su pasiūlytais politinių partijų atstovais buvo patvirtinta. Socialdemokratai delegavo Editą Jakimavičiūtę, Darbo partija – Laimą Galininę, valstiečiai ir žalieji – Ritą Ramanauskienę.

Nors A. Kederys siūlė nedaryti „balagano“ ir politinių partijų sąrašo, o pasiskaityti Jaunimo reikalų tarybos nuostatus, penkiolikos Tarybos narių balsais patvirtinta papildyta tarybos sudėtis.

 

Ar daugiafunkcinis sporto centras taps Viešąja įstaiga?

Keturiolika Tarybos narių balsavo už tai, kad Prienų rajono administracijos direktorius parengtų ir teiktų Savivaldybės tarybai svarstyti viešosios įstaigos Prienų daugiafunkcinio sporto komplekso, kurio savininkas yra Prienų rajono savivaldybė, steigimo dokumentus. Pritariantieji motyvavo, kad Viešosios įstaigos teisinė forma leis vykdyti ūkinę komercinę veiklą, racionaliai išnaudoti Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centro daugiafunkcinį sporto kompleksą, plečiant kultūrinę, pramogų ir poilsio organizavimo veiklą, vykdant įvairius respublikinius ir tarptautinius projektus.

Kiti Tarybos nariai tokiam sprendimui prieštaravo. Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komiteto narių nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė. Tarybos nariai A. Buitkus ir V. Kamblevičius siūlė papildomai atlikti galimybių studiją ir įvertinti, ar organizacija bus pajėgi savarankiškai funkcionuoti, bet kategoriškai prieš parengtą sprendimo projektą nepasisakė. Už galimybių studiją, kol kas susilaikant nuo kitų sprendimų, pasisakė ir J. Krikštolaitis. Jo kolegė R. Zablackienė teigė, kad tokiu sprendimu einama link dar didesnių investicijų ir problemų, kurių naujas įstaigos pavadinimas neišspręs. Dabar sprendimas Tarybos narių rankose – taps Sporto centras viešąja įstaiga ar ne.

 

Vaikų dienos centras – „Žiburio“ gimnazijos bendrabučio patalpose

Praėjusiame Tarybos posėdyje 19 politikų pritarimu buvo patvirtintas ankstesniame posėdyje teiktas siūlymas Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centrui suteikti patalpas Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendrabutyje. Šiuo klausimu pasisakiusi Vaikų dienos užimtumo centro vadovė A. Grižaitė pristatė Tarybos nariams centro, kurio vienas iš pagrindinių tikslų – socialinis darbas su paaugliais iš socialinės atskirties, socialinės rizikos, skurdžiai gyvenančių šeimų bei pagalba vaikams, turintiems psichosocialinių problemų, projektinę veiklą. Centre kasmet rengiami nauji projektai, kuriais finansuojama ne tik Dienos užimtumo centro veikla, bet ir kiti į aktyvią kryptingą veiklą įtraukiantys vis daugiau bendruomenės narių projektai. Viena iš prioritetinių centro veiklų – darbas su savanoriais, be to,2012 m. spalio mėnesį kartu su Lietuvos Caritu startuos dar vienas naujas projektas – „Socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų integracija į darbo rinką“, kuriame dalyvaus moterys, auginančios vaikus, išsiskyrę tėvai, po vieną auginantys vaikus, lankančius Vaikų dienos užimtumo centrą. Šis centras, kaip žinome, nuo rugsėjo nebetenka patalpų buvusioje  Jaunimo mokykloje, o šiuo metu vykdo 4 projektus. Jo vadovė prašė Tarybos narių pritarimo suteikti patalpas, reikalingas Prienų bendruomenės projektinės veiklos vykdymui, „Žiburio“ gimnazijos bendrabutyje.

Vaikų dienos užimtumo centro vadovės prašymą palaikė Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas, Tarybos narys V. Kamblevičius. Pasak R. Keturakienės, tie, kas susidūrė su Centro veikla ir savanoryste, žino, koks tai sunkus ir atsakingas darbas. V. Kamblevičiui pasirodė keista, kad Tarybos nariai vis neranda bendros kalbos tokiu svarbiu klausimu. Opozicijos vadovė R. Zablackienė užsiminė apie užpraėjusiame Tarybos posėdyje A. Vaicekausko, kuris šįkart klausimų svarstyme nedalyvavo,  siūlymą paieškoti alternatyvos, galbūt senose Prienų kūno kultūros ir sporto centro patalpose, kurios vėliau turėtų išliekamąja vertę ir liktų naudingos, o Savivaldybei nereikėtų papildomų investicijų. Meras ir administracijos direktorius A. Marcinkevičius paaiškino, kad į pastatą nebus investuojama, o jeigu jis bus parduodamas, šis punktas bus numatytas sutartyje. Antra vertus, gimnazijos bendrabučio pastatas žiemą vis tiek bus šildomas, todėl laikyti tuščių patalpų, pasak administracijos direktoriaus, neverta.

 

Ginčai dėl rinkliavos metodikos nesiliauja

Diskusijos, į kurias buvo įtraukti ir posėdyje dalyvavę visuomenės atstovai, įsiplieskė svarstant vietinės rinkliavos klausimą. Jį pristatydamas Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjas H. Vepštas paaiškino, kad vykdydama Kauno apygardos administracinio teismo sprendimą, kuris buvo apskųstas, tačiau nepakeistas ir Vyriausiajame administraciniame teisme, Savivaldybė pakeistuose nuostatuose numato galimybę deklaruoti komunalinių atliekų kiekį arba pasirinkti mokėjimą pagal plotą, kaip buvo anksčiau. Pasak pranešėjo, vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžiai buvo apskaičiuoti, ARTC atlikus tyrimą ir pateikus galutinę ataskaitą, kurioje atsispindi realiai susidarantis komunalinių atliekų kiekis ir padidėsiantys administraciniai kaštai, įvedus atliekų deklaravimo galimybę.

Dalis Tarybos narių ir komitetų nepalaikė sprendimo projekto ir siūlė jį atidėti dar vienam posėdžiui. Dauguma Kultūros, švietimo, turizmo ir sporto komiteto narių palaikė nuomonę, jog reikia laikytis teismo sprendimo, tačiau susipažinę su pateikta medžiaga pasigedo aiškumo, kokiu pagrindu išvesti vienokie ar kitokie skaičiai. Palaikyti sprendimo projekto nesiruošė ir Bendruomenių ir kaimo reikalų komitetas, o svarbiausias – Ekonominės plėtros, finansų ir investicijų komitetas, pasak A. Gustaičio, nežinia dėl kokių priežasčių šio klausimo visai nesvarstė. Jis įtarė, jog posėdis neįvyko dėl politinių motyvų, ir pasiūlė palaukti komiteto svarstymo. Toks Tarybos nario pasisakymas sulaukė V. Kamblevičiaus pritarimo.

Į diskusiją įsitraukus ir daugiau Tarybos narių, R. Zablackienė pastebėjo, jog sprendimo projektas nuo užpraėjusio Tarybos posėdžio nepatobulėjo, iš kiekvieno gyventojo galimybė pasirinkti mokėjimo būdą atimama, nes nei vienas, esą, nesirinks deklaruojant kiekį mokėti daugiau nei nedeklaruojant. Be to, anot jos, kainos padidėjimas iki 30 proc. neskatina rūšiavimo. Opozicijos atstovas J. Krkštolaitis pasiūlė atlikti visuomenės apklausą, išsiaiškinant rinkliavos už buitinių atliekų surinkimą ir tvarkymą metodikas, gyventojų poreikius ir atliekų kiekius. Tada galima bus spręsti apie žmonių lūkesčius bei pagalvoti apie paslaugos administravimą ar sutarties su  jos teikėjais pakeitimą.

Su J. Krikštolaičio pasisakymu nesutiko Administracijos direktorius, kurio teigimu, jeigu būtų įmanoma nutraukti sutartį be jos galiojimo termino, tą būtų padaręs ne tik jis, bet ir ne vienas iki jo dirbęs direktorius.

Diskusijai dar labiau įsisiūbavus mero pavaduotoja L. Jakinevičienės priminė, kad už ydingą sprendimą atsakomybę turėtų prisiimti šio projekto autoriai,2007 m. buvę valdžioje politikai bei jų patarėjai. Su nustatyta kaina už paslaugas dauguma Tarybos narių nesutinka, sakė vicemerė, tačiau susidariusios grėsmingos Savivaldybės skolos verčia rinktis: ar auginti skolą toliau, ar patvirtinti siūlomą mokėjimo pasirinkimo metodiką. Mero pavaduotojai pritarė ir koalicijos partneris A. Kederys.

Pasisakyti panoro posėdyje dalyvavę visuomenės atstovai. Prienietis R. Budbergis siūlė keisti sistemą iš pagrindų, o viena dideliame name gyvenanti ir, kaip tvirtino, nežinia už ką 48 litus už ketvirtį mokanti jieznietė B. Vinskienė paprašė iš politikų tik sąžiningumo, skelbti mokėtojų sąrašus, kaip skelbiama kitų įmonių paslaugų gavėjai, taip pat pervažiuoti per visus kaimus ir patikrinti, kas moka už realią paslaugą, o kas nemoka, nors gyvena mirusių tėvų namuose.

Nutraukus diskusijas buvo pasiūlyta balsuoti už tris variantus: kaip sprendimo projekte, kaip projekte su pataisymais (vietoje 21 ct. už kub. m. – 19 ct.) ir svarstymą atidėti. Už pirmąjį variantą nebalsavo niekas, už antrąjį – 10, už trečiąjį – 12 Tarybos narių.

 

Kiti sprendimai

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų pasipiktinimo sulaukė sprendimas, kuriame, tikslinant Savivaldybės biudžetą, Kaimo plėtros rėmimo programa sumažinta 18000 Lt, juos pridėjus Viešosios tvarkos užtikrinimo ir prevencijos programai (šiai programai anksčiau buvo skirta vos 2000 Lt), bet pažadėjus sugrąžinti. Dar 300 tūkst. litų buvo papildomai skirta socialinio būsto atnaujinimui ir plėtrai. Patikslintos ir kitos programos.

Po neilgų diskusijų buvo patvirtintos naujos UAB „Prienų vandenys“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų bei pardavimo kainos.

Savivaldybės taryba nepritarė Visuomeninio judėjimo „Už socialinį teisingumą“ prašymuii leisti savo ženkle naudoti Prienų rajono savivaldybės herbą.

Patvirtinti vietinės rinkliavos už šunų ir kačių registravimą ir laikymą daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose nuostatų pakeitimai. Nuo šiol rinkliavos mokėjimo dokumentas turi būti pateikiamas Prienų rajono savivaldybės administracijos seniūnijai, kur bus registruojamas gyvūnas ir išduodamas registracijos pažymėjimas. Meras pasvarstė, kad tokia Prienų seniūnijos iniciatyva galėtų pasekti ir kaimiškosios seniūnijos.

Tarybos pritarimu kasmetinių atostogų nuo rugsėjo 3 d. iki rugsėjo 21 d. išleista mero pavaduotoja L. Jakinevičienė.

Darbo partijos atstovas A. Gustaitis informavo, kad nuo rugsėjo 30 d. pasitraukia iš opozcijos ir tampa laisvu nepriklausomu Tarybos nariu.

Opozicijos lyderė R. Zablackienė perskaitė pareiškimą, kuriame Tarybos prašoma pakeisti Kontrolės komiteto sudėtį ir vietoje A. Gustaičio pirmininku paskirti opozcijos atstovą V. Martinaitį.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close