Miško sodinimas įsibėgėja

Miško sodinimo darbai Prienų miškų urėdijos girininkijose prasidėjo jau praėjusią savaitę, kai tik leido oro sąlygos. Pirmiausia buvo pradėta sodinti Birštono ir Prienų bei Meškapievio girininkijų miškuose, o šios savaitės pabaigoje – ir Šilavoto bei N. Ūtos girininkijose, nes šiuose miškuose ilgiausiai būna šlapia.

 

Atželdomi ir išretėję medynai

„Palyginti su kitais metais, šiemet želdome mažiau, nes jau visas škvalo nusiaubtas vietas atsodinome. Šiemet esame numatę atkurti apie 160 ha. Nuolatos vyksta kirtimai, atsiranda tuščių vietų, tai gal pasodinsime ir daugiau, jeigu pavasaris bus vėsus ir ilgas. Nelaukiame mes tų trejų metų, per kuriuos reikia atkurti iškirstą mišką. Stengiamės pagal galimybes tai padaryti greičiau“, – sakė VĮ Prienų miškų urėdijos vyr. miškininkas Jonas Koklevičius.

Pasak J. Koklevičiaus, rimčiausi želdinimai vis dar vyks Verknės girininkijos miškuose, kur planuojama pasodinti per 20 ha miško. Be to, po pernykštės inventorizacijos kai kur buvo rekomenduota papildomai iškirsti išretėjusius medynus, kurie sudarys dar apie 10 ha.

Sodmenų miškui atkurti Prienų miškų urėdija įsigyja iš Dubravos medelyno, tik berželių dar šiek tiek turi savo.

Buvusį medelyną Alksniakiemyje jau naikina, nes, pasak J. Koklevičiaus, nėra rimtos bazės, o aplink esančios urėdijos turi gerai įrengtus ir modernius medelynus. Įkurti naują medelyną būtų pernelyg brangu, jis ilgai neatsipirktų, nes rinka ribota.

Kaip ir anksčiau, sodinama daugiausiai eglės, antroje vietoje – pušyss, nes eglynų buvo daugiausia iškirsta.

Pagal ąžuolynų didinimo užduotis urėdijos teritorijoje reikėtų pasodinti apie 30 ha ąžuolynų. Pasak vyr. miškininko, sodinimo darbus gali tekti baigti tik rudenį, nes šiuo metu trūksta tinkamų plotų.

 

Sodmenimis geriausia apsirūpinti patiems

Pasak J. Koklevičiaus, Prienų miškų urėdija gali teikti sodmenų ir atlikti sodinimo darbus, tačiau pigiau kainuoja, kai privatininkai patys sudaro sutartis ir sodinamąją medžiagą įsigyja tiesiogiai iš medelynų.

„Urėdija gali atlikti šias paslaugas, tačiau mes esame stambi įmonė, PVM mokėtoja ir už atliktus darbus teks mokėti 21 proc., o smulkiosios įmonė nėra PVM mokėtojos, todėl jų paslaugos ir pigesnės. Pagal ES išmokų rūšis PVM nekompensuojama, tad miško savininkams geriau rinktis smulkesnius paslaugų teikėjus“, – sakė vyr. miškininkas.

Pradėtus sodinimo darbus planuojama užbaigti balandžio viduryje.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close